Hasnyálmirigy-gyulladás

2002-08-06 11:07:29    

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás súlyos megbetegedés, amelyet az esetek 80%-ában epekövesség vagy alkoholfogyasztás okoz.

Ritkán bizonyos gyógyszerek is szerepet játszhatnak kialakulásában (pl. ösztrogének, furoszemid, tetraciklinek). A betegség az életet veszélyeztető volta és a szövődmények miatt mindenképpen orvosi kezelést, a legtöbb esetben intézeti szakellátást igényel.

 

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás a mirigysejtek végleges pusztulásával jár. Többnyire fájdalom és a szervi működés károsodása kíséri. A fejlett nyugati társadalmakban az alkohol felelős a megbetegedések 70%-áért. Bizonyított tény, hogy a férfiak esetében 80, a nőknél napi 40-50 g alkohol tartós (10-15 éven keresztüli) fogyasztása idült hasnyálmirigy-gyulladást okoz. A kórkép kezelése során enzimpótló gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat alkalmaznak. A betegeknek a táplálkozás során speciális diétát kell követniük.
Amennyiben cukorbetegség is kialakul, inzulin adása szükséges.

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás vagy a hasnyálmirigyrák következménye lehet a hasnyálmirigy-elégtelenség, melynek előfordulása rendkívül ritka. Kezelése megegyezik az idült hasnyálmirigy-gyulladás esetében alkalmazott kezeléssel.

Károsodott inzulinelválasztás és/vagy inzulinhatástalanság következtében kialakuló szénhidrát-anyagcserezavar a cukorbetegség.
A klinikai kritériumok alapján megkülönböztetnek inzulinfüggő (I. típusú) és nem inzulinfüggő (II. típusú) cukorbetegséget. Az előbbi 30 év alatt, míg az utóbbi 30 év fölött jelentkezik leggyakrabban. A kezelés alapját az orvos által előírt étrend, az inzulin vagy a szájon át szedhető vércukorszintcsökkentő gyógyszerek szedése képezi. A II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata csökkenthető a normális testsúly megőrzésével, az alkoholfogyasztás mérséklésével és a rendszeresen végzett testmozgással.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!