Elfojtott vágyak

2004-02-03 12:14:14    

Micsoda ellentmondás! Épp abban az életkorban jelentkeznek az elcsúfító pattanások, amikor a legfontosabb valaki számára, hogy külsőleg is vonzó legyen. Épp, amikor érdeklődni kezd a másik nem iránt, amikor bármelyik pillanatban beköszönthet a szerelem. Vagy lehet, hogy van valami összefüggés a kettő között?

A bőr határolja testünket a külvilág felé, ugyanakkor a benne található nagyszámú idegvégződés révén fontos érzékszerv is. A magzati életben ugyanabból a csíralemezből fejlődik ki, mint az idegrendszer; minden bizonnyal ez magyarázza érzelmeink, idegállapotunk és bőrünk rendkívül szoros kölcsönhatását. Az érzelmek és a bőr kapcsolata olyan egyértelmű, hogy számos megnyilvánulását a felületes szemlélő is észreveszi. Hiszen elpirulunk szégyenünkben, elsápadunk ijedtünkben vagy haragunkban. Bár szemmel nem látható, a bőr elektromos ellenállása is igen szoros összefüggést mutat érzelmi állapotunkkal, s ez megfelelő eszközökkel mérhető. Bőrünk nem tud hazudni. Mindezek ismeretében érthető, hogy a bőrelváltozások, a bőrbetegségek igen szoros kapcsolatban állnak érzelmi állapotainkkal, s a stresszel is.

Miből lesz a pattanás?

A serdülőkor legjellegzetesebb bőrelváltozása a pattanás (acne). A kamaszkor kezdetén a nemi hormonok hatására a faggyúmirigyek tevékenysége fokozódik. Ha a faggyúmirigyek eltömődnek, mitesszerek keletkeznek. A pangó faggyúban baktériumok telepszenek meg, a faggyúmirigy begyullad, megduzzad, esetleg gennyes sárga váladékot termel. Ezt nevezzük pattanásnak.

A kamaszkori kiütések, pattanások mögött leggyakrabban elfojtások állnak, melyek rendszerint szexuális tartalmúak. A tinédzserben – aki már nem gyermek, de még nem is felnőtt – érdeklődés támad a másik nem iránt. A kamasz szeretne kapcsolatba kerülni azzal, ami hiányzik neki, de nem mer. Ehelyett szexuális fantáziákba menekül, ám szégyent érez emiatt. A pattanásokkal így egyúttal védi is magát: a zavaró pöttyök megnehezítik a találkozásokat, megakadályozzák azt, amire vágyik, azaz a másik nem közelségét, vagyis végső soron a szexualitást, amire még éretlen. A kamasz tehát szexuális vágyai miatt érzett szégyenét a pattanásai felett érzett szégyenné alakítja át. Nem véletlen, hogy ha a kamasz áttöri szégyenérzetét, félénkségét, és képes kapcsolatot létesíteni, pattanásai is eltűnnek.

Rejtett bűntudat

A felnőttkorban jelentkező pattanásos bőr hátterében is igen gyakran valamilyen elfojtott szégyen, bűntudat áll, különösen abban az esetben, ha a ruhával nem fedett, mindenki számára látható bőrterületeken helyezkednek el nagy számban a gyulladt faggyúmirigyek. A betegség elválasztja a beteget környezetétől, bőre mintha azt kiáltaná: “kerüljetek el!”

A rejtett szégyen, bűntudat hátterében állhat pl. egy titkolt szexuális kapcsolat, vagy akár egy terhességmegszakítás, amit a nő tudatosan vállalt, lelke mélyén azonban nem tudott elfogadni.

E rejtett bűntudat magyarázza a böjt pozitív hatását a pattanásokra: a táplálkozási megszorítás egyfajta önbüntetést, vezeklést is jelent, s így hozzásegíti a beteget ahhoz, hogy megbocsásson önmagának. Ez pedig elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak.

dr. Valló Ágnes

Kapcsolódó anyagok:

Segítség, pattanás!
Kamaszkori mitesszerek

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!