Az inkontinencia nem szégyen

2002-08-06 12:35:51    

Szülés alkalmával a kismamának a későbbi életminőségére kiható inkontinenciával, vagyis az akaratlan vizeletvesztéssel is meg kell olykor küzdenie.

Közvetlenül a szülést követő napon a nők 30%-ának valamilyen vizelet-visszatartási, illetve vizeletürítési panasza van. Az esetek 2/3-a rövid időn belül spontán gyógyul, míg 1/3-a nem és így úgynevezett reedükációra vagyis gátmedencetornára szorulnak. Ugyanakkor nemcsak szülő nők vannak veszélyeztetve, hanem a változás kora körül minden 3-4. nőnek van valamilyen vizelési panasza és a betegek száma az életkorral nő.

 

A rendszeres szűrés elengedhetetlen lenne. A szülés után hat héttel elvégzett szűrés eredményei nagyjából a következő helyzetet mutatják:

az esetek 20-30%-a teljesen egészséges, nincsenek meg az inkontinencia rizikótényezői.
a betegek 50-60%-ánál kimutathatók az inkontinencia kockázati tényezői: vizeletvesztés a terhesség alatt, szülési gátsérülés, nagyfokú hízás a terhesség alatt.

Ezek a problémák könnyen kiszűrhetőek és később egy időben elkezdett kezeléssel megelőzhetők.
Az inkontinencia több okú probléma, ezért össze kell fogni urológusnak, neurológusnak, nőgyógyásznak és rehabilitációs szakembereknek, hogy azok, akik ezzel a problémával küszködnek, orvosukkal közösen megtalálják a megoldást és a gyógymódot.

 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!