Összetett potenciazavarok

2004-03-09 13:31:51    

Egy 2003 szeptemberében publikált nemzetközi vizsgálat szerint a párok döntő többsége jobban kedveli a spontán szexuális együttlétet, mint az előre tervezett aktusokat. A felmérésből kiderült, hogy a spontán szeretkezéshez azok a férfiak is ragaszkodnak, akik potenciazavarral küzdenek.

A kutatók szerint a szexuális problémákkal küzdő férfiak számára olyan gyógyszerek fejlesztése kívánatos, amelyek az együttlétet a nap bármely szakaszában lehetővé teszik. Az ilyen jellegű törekvések eredményeképpen születettek meg azok a gyógyszerkészítmények is, amelyek hosszabb távon nyújtanak segítséget nekik, nemcsak egy-két órára. A merevedési zavar kezelésérére szánt szerek piacán rendelkezésre áll olyan terápia is, amely - természetesen megfelelő szakorvosi kivizsgálás után - akár egy teljes napon át biztosítja észrevétlenül a természetes együttlét feltételeit - a férfiúi potenciát.

A merevedési zavar kezelése jelentős fejlődésen ment át az elmúlt évtized során, és ma már egyre többen fordulnak szakorvoshoz problémájuk megoldódása reményében.

Az orvostudomány fejlődésével az igények is sokat változtak, egyre kifinomultabbak, árnyaltabbak lettek. Ma már a probléma nem a betegség, hanem a terápia okozta lelki nyomás kezelése.


Az orvosok a hatástartam szempontjából két alapvető típusú készítmény közül választhatnak: a rövid hatástartamú készítmények hatékonyan biztosítanak erekciót, de használatukkal a szexuális élet gyógyszerszedéshez kötődő és tervezést igénylő eseménnyé válik, mivel hatásuk csupán néhány óráig tart.

A másik csoport szerei elnyújtott hatástartamúak, lehetőséget adnak a spontán, természetes szexuális életre, mivel használatukkal szexuális izgalom hatására - 24 órán belül - bármikor átélhető a természetes szexuális élmény. A gond az időzítéssel van, és a férfiakat legalább annyira frusztrálja a gondolat, hogy "véget ér a hatástartam", mint maga az alapprobléma, a merevedési zavar.

Az International Society of Men's Health öt kontinens 12 országában végzett felmérést merevedési zavarban szenvedő férfiak között. A megkérdezettek háromnegyede egyetértett abban, hogy a rövid hatástartamú készítményekkel történt kezelés folyamatosan potenciavesztett állapotukat juttatja eszükbe, és annak ellenére, hogy kezelés alatt állnak, a megkérdezettek kétharmada még mindig úgy érzi, hogy szexuális életét nem ő irányítja. Bár a tabletták fizikailag lehetővé teszik a férfiak számára a szexuális együttlétet, ugyanakkor olyan emocionális mellékhatásokkal bírnak, amelyek meggátolják a normális párkapcsolat fenntartásához elengedhetetlen intimitást és meghittséget.

A férfiak több mint 70 százaléka szerint a "hétvégi kiruccanás" a legjobb módja annak, hogy romantikus élményeket szerezzenek.
Ez összhangban van azzal, hogy a merevedési zavarban szenvedő férfiak több mint 75 százaléka több időt igényel a szexuális együttléthez szorosan kapcsolódó intim hangulat kialakításához, hogy megszűnjön az adott időn belüli szexuális teljesítésre irányuló nyomás.

Általánosságban elmondható, hogy a szexuális együttlét akkor kielégítő mindkét fél számára, ha a férfi képes az erekcióra, azt képes hosszabb időn át fenntartani, illetve nem ritka az a női kívánalom sem, hogy a férfi ugyanabban a pillanatban jusson el az a csúcsra, mint a nő. Az állandó, összetett teljesítménykényszer is előidézheti, hogy az egyébként hatásos pirulák sem segítenek a férfiak helyzetén. Ilyen esetben a gyógyszeres terápia helyett/mellett célszerű szexuálterapeutához fordulni, illetve párkapcsolati terápia segítségével megoldani a problémát.


[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!