A petefészek-gyulladásról

2004-03-26 14:58:46    

A méh mellett jobb-és baloldalon egy-egy petefészek, valamint egy-egy petevezető helyezkedik el, közvetlenül egymás mellett. A kettőt együtt nevezik függeléknek. A gyulladás szinte kivétel nélkül mindkét szervre kiterjed; de ha csupán az egyiket érinti is, ennek elkülönítésére nincs lehetőség.

Ezért beszélnek tehát a nőgyógyászok “függelékgyulladásról”, latinul adnexitisről. Mint más szervek esetében, itt is megkülönböztetünk akut és krónikus gyulladást.

Akut gyulladás

Az akut adnexitis tünetei a gyulladás súlyosságától függenek. Enyhébb esetben csak az alhas jobb vagy bal oldalán fellépő gyengébb-erősebb fájdalom jelzi a kórt. Súlyosabb formáinál a fájdalom erős és általában láz is kíséri. Ilyenkor a gyulladás átterjedhet a környező szervekre (a méhre, húgyhólyagra), s ezért gyakori vizelési inger is társulhat a tünetekhez.

Mi okozza?

Az akut petefészek-gyulladást bakteriális fertőzés okozza. A baktériumok az esetek egy részében a hüvelyből a méhszájon keresztül kerülnek a méhbe, innen a petevezetőkön át pedig a kismedencébe. A betegség kialakulásában közrejátszhat a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, a spirál (IUD).

Máskor a fertőzést azok a baktériumok okozzák, melyek normális körülmények között is megtalálhatóak az emberi szervezetben. Ha az immunrendszer védekezőképessége, akkor ezek a baktériumok elszaporodnak, és klinikai tüneteket is okozó gyulladáshoz vezetnek.

Terápia

A terápiát a gyulladás foka határozza meg. Egészen enyhe esetekben gyulladásgátló, esetleg fájdalomcsillapító kezelés mellett a szervezetre bízhatjuk a baktériumok legyőzését. Intenzívebb panaszok, főleg lázas állapot esetén feltétlenül antibiotikus terápiára van szükség. Amennyiben hüvelyfertőzésre utaló tünetek is fennállnak, akkor ezt a betegséget is kezelni kell.

Szövődmények

A petefészek-gyulladás szövődményeit két csoportra oszthatjuk. Akut, elhanyagolt, nem kezelt esetekben a gyulladás gyorsan ráterjedhet a kismedence szerveire és súlyos, néha gennyes kismedencei hashártyagyulladást okozhat. Ilyenkor akár hasi műtét is szükségessé válhat. Vagy, ha a gyulladás nem is terjed tovább, de kezelés hiányában sokáig nem gyógyul, elzáródhatnak a petevezetők (kétoldali gyulladás esetén mindkettő), és így a későbbiekben lehetetlenné válik a spontán teherbe esés.

Krónikus gyulladás

A krónikus petefészek-gyulladás elhanyagolt, nem kezelt akut adnexitis talaján szokott kialakulni. A tartós gyulladás általában hegesedéssel gyógyul, és ilyenkor visszatérő (évente 3–4 alkalommal, főleg időváltozás esetén jelentkező), kellemetlen alhasi fájdalmak lépnek fel.

A panaszok fellángolása esetén gyulladás-gátló gyógyszerek szedése javasolt. Nyugalmi időszakban fizioterápia (pl. fürdőkezelés) jön szóba, mellyel a panaszokat okozó fellángolások gyakorisága csökkenthető.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!