Haj, haj

2004-03-27 10:00:00    

Az emberiség kezdeteitől fogva nők és a férfiak egyaránt ápolják, formálják hajukat. Az ókori perzsák például a vörösesbarna, fénylő hajszínt adó hennát kedvelték, és a növény a mai napi divatos “hajfesték” maradt. Megjelenésünk egyik legszembetűnőbb eleme frizuránk, így annak ápoltsága, kiemelten fontos.

Az egészséges és szép haj egyenletesen sűrű növésű, természetes állapotában mindenütt egyforma színű, selymes tapintatú és fényes csillogású. E tulajdonságai egyben a fejbőr épségének és a szervezet egészséges működésének látható bizonyítékai. A hajápolási szokásokat az egyéni igények és a haj tulajdonságai határozzák meg.

A zsíros haj

A kozmetika által zsíros hajnak nevezett problémát a bőrgyógyászati szakirodalom seborrhoea néven különbözteti meg. Az arcbőr zsíros, fénylő, jellemző a hajas fejbőr és homlok határán a korona alakban látható lemezes hámlás és a kissé vérbő alapú gyulladás.

A hajszálak összetapadnak, fényüket is elveszítik. Az állapotot jelentős izzadás is kíséri. Kellő és rendszeres ápolás híján igen-igen kellemetlen “testszag” is kialakulhat, ami a fokozott faggyútermelésből és annak bomlásából adódik. A probléma örökletes eredetű, de valódi okai összetettségük miatt részleteiben még nem ismertek.

A fiatal férfiakon a bőr fokozott faggyútermelése pubertáskor után jelentkezik leggyakrabban. Nők esetében hormonzavarok is előidézhetik a haj zsírosodását, de bizonyos betegségek és lelki zavarok is kiváltó tényezői lehetnek. A megfelelő kezeléshez feltétlenül fontos, hogy igyekezzünk feltárni a zsírosodás valószínű okát. A fejbőrre kerülő folyamatosan képződő zsírt rendszeresen távolítsuk el.

A kozmetikai ipar a zsíros haj kezelésére ma már igen-igen megbízható és a korábbiakhoz képest kevésbé irritatív készítményeket ajánl. A kínálatban szerepel a pityrosporum gombák elleni hatással bíró készítmény is. Ezek a készítmények igen jó hatásúak, de folyamatos és tartós alkalmazásuk felboríthatja a normál mikroflóra egyensúlyát, így alkalmazásuk csak a tünetek megszűntéig javasolt. Igen makacs esetekben a már régen is bevált kátrányszármazékot tartalmazó samponokat ajánlott használni, természetesen e készítményeket is átmeneti ideig.

A száraz haj

Jóval többször okoz gondot az érzékeny és száraz, atópiás bőr, melynek faggyúképződése csekély mértékű. Bizonyos kórokozók, például a Staphylococcusok könnyen elszaporodnak rajta, jelenlétükre a testszerte jelentkező finom, korpázó hámlás utal.

Akinek száraz a bőre, legtöbbször igen sok vegyi anyagra, táplálékra és a pollenekre is érzékeny, épp ezért csak az érzékeny bőrűeknek ajánlott termékeket használja.

A korszerű hajápolók a természeteshez hasonló faggyúösszetételt igyekeznek kialakítani a fejbőrön, hogy megszüntessék a bőrszárazságot és az olykor kellemetlen viszketést is. A hajszőkítés, a tartós hullám (dauer) alkalmazása száraz haj esetében különösen nem ajánlott, mivel ezek elvékonyítják a hajszálakat, roncsolják azok szerkezetét, amelyek ezután már nem képesek regenerálódni.

Gyakran a pikkelysömör okoz jellegzetes szarupikkelyes beszűrődéseket, főleg a hajas fejbőr, homlokbőr határán, és a fülek mögötti felszíneken. Gyógykezelését bízzuk a szakorvos döntésére. A foltos hajhullás ugyancsak csak szakorvos javallata alapján kezelhető. Szintén forduljunk szakorvoshoz a gyermekek fejbőrén kialakult elváltozások esetén.

Milyen gyakran mossunk hajat?

Mindig, ha úgy érezzük, hogy nem tiszta. A munkavégzéssel, sportolással együtt járó izzadás, a konyhagőz, a külső szennyeződések lerakódása gyakoribb hajmosást tehet szükségessé.

Az egészséges hajat csakis normál hajsamponnal mossuk meg. A gombaellenes készítmények rendszeres alkalmazása ilyen esetekben teljesen felesleges, hiszen a természetes ökológiai egyensúlyt borítjuk fel.

Serdülőkorú sportolók számára kifejezetten ajánlott, hogy csak semleges hatású készítményeket használjanak.

Nagyon fontos a fésű és a hajkefe rendszeres tisztán tartása, hogy a rájuk tapadt kórokozók ne kerüljenek vissza a hajzatba.

Amikor hiányzik…

Érdekes kérdés, hogy egyeseknek miért tud feltűnően hosszúra megnőni a haj, de úgy tűnik, a kopaszodás okai több embert foglalkoztatnak. Ez érthető is, hiszen az állandóan és folyamatosan növekvő hajzat természetes, de a hirtelen hajhullás, a “megkopaszodás” nőknél és férfiaknál egyaránt komoly pszichés következményekkel járhat. A teljes megkopaszodás, a szőrzet elvesztése szerencsére igen-igen ritka. Nőknél alig, a férfiak esetében már gyakrabban fordul elő.

A kopaszodás folyamata a pubertáskor végével kezdődik. Egyes felmérések szerint a férfiak közül majdnem minden ötödik már a serdülés időszaka után kezd kopaszodni, majd 30 éves kor után válik kifejezetté a haj jellegzetes gyérülése. Az 50 év feletti fehér bőrű férfiak kb. 60 %-ánál alakul ki valamilyen formájú kopaszság. Egyes népcsoportokban jóval kevesebb a kopasz férfi. Nőknél gyakori a szülést követő hajgyérülés, olykor nagy mennyiségű folyamatos hajvesztés. Idősebb nőknél is tapasztalható nagyobb hajritkulás.

A hajszálak állapota jól jelzi a szervezet aktuális zavarait. Az idült gyulladásokkal járó állapotok, a hormonális és az anyagcserezavarok, a lelki megrázkódtatások bizonyítottan okai a hajszálak sérüléseinek, az egészségestől eltérő állapotának.

Kapcsolódó cikkek:
Mindent tud a tartóshullámról?
Haj – baj
Amire a hajnak szüksége van
Az "erősebb" nem réme
Hajkoronánk védelme
A zsíros haj ápolása
Praktikák - zsíros hajra

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!