A drogokról

2004-04-07 15:36:36    

Az emberek többsége tájékozatlan a kábítószerekkel kapcsolatos kérdésekben, és ez érhető is. Rengeteg kusza és pontatlan információ vesz körül bennünket, és a helyzetet csak nehezítik az érzelmekkel színezett, nem ritkán elfogult újságcikkek. Ahhoz, hogy átláthassuk a helyzetet, a témát alaposan, több szempontot és véleményt is figyelembe véve kell megismernünk.

Az iskolákban egyre nagyobb hangsúlyt kap a drogokkal kapcsolatos tudnivalók oktatása, de hogy mi magunk is segíthessünk, tájékozottnak kell lennünk. Ha a családban felmerül ez a kérdés, felkészültebben állhatunk elébe, könnyebben meg tudjuk érteni és oldani a problémákat.

E tájékoztatónak az a célja, hogy megismertesse önökkel az alapvető tényeket. Ne várjanak mindig, mindenkire érvényes szabályokat, hiszen számos tényező játszhat szerepet egy adott helyzet megítélésében. Sok minden függ a drogfogyasztó személyiségétől, aktuális lelkiállapotától, magától a kábítószertől, annak alkalmazott mennyiségétől és a drogfogyasztás körülményeitől.

Általánosságban azonban elmondható, hogy minden kábítószer vagy gyógyszer veszélyes lehet.

Ez a tájékoztató segítséget kíván nyújtani a szülőknek is, hogy az alapvető információk ismeretében felkészülten tudjanak beszélgetni gyermekeikkel a drogfogyasztásról. A gyógyszerek szedése és a drogozás veszélyekkel járhat. A legtöbb szernek mellékhatásai vannak, amelyről a fogyasztók nem vesznek tudomást, vagy nem is ismerik őket, illetve egyes drogok személyiségtől függően rendelkeznek - vagy nem - mellékhatásokkal.

A különféle kábítószerek, vagy a legális kábítószer, az alkohol és gyógyszerek együttes használata kifejezetten veszélyes.

Bár a fiatalok, tizenévesek körében ritka az intravénás droghasználat, meg kell említenünk, mert e módszer a rizikótényezők egy újabb csoportját jelenti: a közös tűk és fecskendők használata rendkívüli veszélyt hordoz, megnő a fertőzések - például a vírusos hepatitisek és a HIV-fertőzés (vagyis az AIDS betegség) - kialakulásának esélye, növeli a túladagolás veszélyét, mivel a kábítószer közvetlen a véráramba kerül. Ha véna helyett artériába jut a szer, gangréna (üszkösödés) keletkezhet. Ha intravénás használatra alkalmatlan anyagokat, porrá zúzott tablettát vagy fertőző ágensekkel, baktériumokkal szennyezett drogok jutnak be a szervezetbe, tályogok alakulhatnak ki.

Sokféle kábítószer létezik. A továbbiakban a legfontosabbakról adunk tájékoztatást.

Mindannyian tudhatjuk, mennyi veszélyt rejt magában a drogozás, így felmerülhet a kérdés, mi az mégis, ami vonzóvá teszi. Nem könnyű választ adni rá. A gyerekek és a fiatalok kábítószerezésének számos oka lehet:

- A kíváncsiság. Az új élmények és a drogok által előidézett felfokozott állapot megismerésének vágya.
- A barátok unszolása, "droghasználó szubkultúra" .
- Ez most a "divat", mindenki ezt csinálja.
- Unalom
- A vágy, hogy valami veszélyeset csináljon.
- Szülői helytelenítés.
- Menekülés az otthoni vagy az iskolai problémák elől. Személyiségzavar. Identitászavar. Értékválság.
- Ebben vélik megtalálni az önbecsülés és önbizalom megszerzésének lehetőségét.

Ha már egyszer van, miért ne próbáljam ki? A kábítószerek viszonylag könnyen beszerezhetők a barátoktól vagy dealerektől a szórakozóhelyeken vagy akár az utcán.

Mi a teendő vészhelyzetben?

Életbe vágóan fontos tudnunk, hogy miként nyújthatunk segítséget akár a legrosszabb esetben is, ha valakit például eszméletlenül találunk, hiszen megmenthetjük az életét.

Semmilyen körülmények között ne essünk pánikba!

Először is ellenőrizzük a légzését, és ha szükséges tegyük szabaddá a légutakat. Ezután fektessük stabil oldalfekvésbe.

Ne hagyjuk magára, mert eszméletén is van, amennyiben rosszul lesz, megfulladhat saját hányadékától.

Értesítsük a mentőket a 104-es telefonszámon.

Gyűjtsünk össze mindent, amit a drogos beadhatott magának, és amikor a mentő megérkezik, adjuk oda az orvosnak.

Hogyan segíthetnek gyermekeiknek a szülők?

Beszélgessünk velük!

Bármelyik gyerek kísértésbe eshet, hogy kipróbálja a drogokat, függetlenül attól, milyen a családi háttere, milyen iskolába jár vagy éppen mennyire intelligens.

Nem lehetünk mindig a gyermekeink mellett. Így rendkívül fontos, hogy amikor együtt vagyunk, beszélgessünk velük és meghallgassuk őket. Ha érzik azt, hogy érdekel bennünket az ő véleményük és problémájuk, könnyebben bizalmukba fogadnak. Ekkor lehet esélyünk arra, hogy befolyásolni tudjuk őket, akár kipróbálták már a kábítószereket, akár nem, vagy ha már rendszeresen használják, segítséget nyújthassunk nekik, hogy leszokhassanak róla. És legfőképp tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy tájékozottá váljanak. Ennek alapvető feltétele, hogy mi magunk is tájékozottak legyünk, illetve hogy tisztában legyünk egyes drogok hatásaival, az azokhoz való hozzászokás kockázatával, gyermekünk személyiségével!

Bármennyire ódzkodunk is a témától, sokkal jobb beszélgetni róla a gyerekeinkkel, mint hallgatni.

- Kérdezzük meg, miként vélekednek a kábítószerekről.

- Kérjük meg őket, hogy gondolkozzanak el azon, hogyan tudják visszautasítani a drogot, ha valaki megkínálja őket.

- Hallgassuk meg és tekintsük gyermekeinket egyenrangú partnereinknek. Fordítsunk időt véleményük és érzéseik megértésére, de ne vitatkozzunk akkor sem, ha történetesen nem értünk egyet velük.

- Legyünk határozottak, de ne agresszívak. Ismertessük meg a mi véleményünket és érzéseinket, gyerekeinktől pedig várjuk el ezek tiszteletben tartását.

- Mutassunk nekik példát. A mi alkohol-, cigaretta- és gyógyszerfogyasztásunk minta gyermekeink számára, a drogokhoz való hozzáállásunkat jellemzi és minősíti.

- Nem árt tudnunk, kikkel barátkoznak gyermekeink. Ismerkedjünk meg velük, még ha nem is azok, akiket mi választanánk számukra. Hívjuk meg őket, és biztosítsunk számukra egy olyan helyet, ahol együtt lehetnek. Ily módon lehet valamennyi beleszólásunk cselekedeteikbe.

- Mutassuk ki, hogy ők fontosak nekünk. A gyerekeknek szükségük van az elismerésre, a törődésre. Mutassuk ezt ki akkor is, ha valami általunk elítélendőt cselekedtek: "Nem helyeslem amit tettél, de ettől még szeretlek" - ezt az üzenetet kell eljuttatnunk hozzájuk és megértetnünk velük.

Van egy-két buktató–

- Ne legyünk erőszakosak!

- Ne oktassuk ki őket - mi sem szerettük, ha kioktattak bennünket!

- Ne prédikáljunk! Az "Én már sok mindent megértem" nem segít.

- Ne szörnyű történetekkel akarjuk elrémiszteni őket. Ez nem visz előbbre, és aki már kipróbálta a drogokat és megtapasztalta hatásukat, az úgysem hinné el nekünk.

Mik a jelei annak, hogy gyermekünk kábítószerezik?

Gyakran nagyon nehéz észrevenni, különösképp az első próbálkozásoknál, vagy ha csak alkalmanként fordul elő. Az alábbi jelek figyelmeztethetnek bennünket:

- Gyors hangulatváltozások, a jókedv hirtelen átcsap morcos, levert, gyanakvó állapotba.

- Szokatlan ingerlékenység vagy agresszivitás.

- Étvágytalanság.

- Hobbik, sport, iskola és barátok iránti érdektelenség.

- Váratlanul fellépő álmosság vagy aluszékonyság.

- Hazudozás, alattomos viselkedés.

- Pénz és értéktárgyak megmagyarázhatatlan eltünedezése otthonról.

- Szokatlan szagok, foltok és jelek a bőrön, a ruhán vagy a lakásban.

Ám vigyázat! Könnyű összekeverni a fentiek némelyikét a serdülés normális jeleivel. Mielőtt bármit tennénk, győződjünk meg róla, nem valami más okozza-e a problémákat. Ne ítéljünk elhamarkodottan.

Ha megbizonyosodunk arról, hogy gyermekünk valóban kábítószert fogyaszt, próbáljunk nyugodtak maradni, ne essünk pánikba. Ha egyszeri eset volt, a beszélgetés is elég lehet. Legyünk határozottak, következetesek és gondoskodók, de nem helyeseljük tettét. Sorakoztassunk föl érveket a leszokás mellett.

- Illegális, rendőrségi ügy lehet belőle.

- A kábítószer-fogyasztás káros lehet a mostani és a későbbi egészségi állapotára.

- Derítsük ki, miért kezdett drogozni. Ha a gyerek egészségi állapota vagy viselkedése arra utal, hogy rendszeresen használ kábítószereket, további lépéseket kell tennünk.

- A mi támogatásunk létfontosságú a gyermekeink számára. Jó kapcsolatot kell kiépítenünk velük, és ki kell mutatnunk szeretetünk, törődésünk.

- Lehet, hogy több segítségre van szükségük annál, mint amit tőlünk kaphatnak. Gondolkodjunk el azon, kihez fordulhatnánk.

- Léteznek alapítványok, segélyszolgálatok és ingyenesen hívható telefonszámok, ahol szívesen állnak rendelkezésünkre. Hogy gyermekünkön segíthessünk, talán nekünk is szükségünk lesz támogatásra. Kérjük ehhez családunk, barátaink, szükség esetén szakember segítségét.

- Ha gyermekünk rendszeres fogyasztóvá vált, kicsi a valószínűsége, hogy egyik napról a másikra abba tudja hagyni. Csak fokozatos gyógyulásra számíthatunk, esetleg időnként visszaesést is tapasztalhatunk. Maradjunk realisták.

- Ne hibáztassuk önmagunkat. A fiatalok nem csak azért használhatnak kábítószereket, mert mély lelki válságban vannak, vagy mert így tiltakoznak szüleik életstílusa ellen. A droghasználat a modern társadalmakban szerencsére többnyire múló, életkorral járó állapot.

Egy 1996-ban Nagy-Britanniában végzett kérdőíves felmérés szerint a 11-35 éves korosztály 45%-a életében legalább egyszer már kipróbált valamilyen kábítószert.

A felmérést megelőző három hónapban a droghasználat a 16-22 évesek között volt a legmagasabb, e korcsoport körülbelül negyede drogozott ebben az időszakban. Az utolsó hónapban az érintettek 11%-a cannabist, 2%-a amphetaminokat használt, és ennél is kevesebben neveztek meg Ecstasyt vagy más szereket.

Folytatjuk–

[Forrás: Galenus]

Kapcsolódó cikk:

A drogokról általában II. rész
A drogokról általában III. rész

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!