A Dupuytren-kontraktúra - amikor nehezen lehet használni a kezet

2002-08-08 10:50:39    

A Dupuytren-kontraktúra kialakulásának alapvető oka a kéz kötőszövetes lemezeinek megvastagodása, zsugorodása, és a zsugorodás okozta funkciócsökkenés, nehezített használhatóság. Az elváltozások döntő többsége a kézen jelentkezik, ritkábban a talpon.

A betegséget kiváltó ok nem ismert. Valószínű, hogy az ismétlődő mikrotraumáknak jelentős szerepük van, hiszen a betegség döntő hányadában a férfiakat támadja meg. Ez azért lehet így, mert a férfiak nagyobb számban végeznek nehéz fizikai munkát, és éri tenyerüket sok kisebb sérülés. A betegség az első stádiumban csak átmeneti mozgáskorlátozottságot okoz, mely elsősorban az ujj(ak) időszakos kinyújtási képtelenségében mutatkozik. Ezt az a tény magyarázza, hogy a tenyéren lévő erős kötőszövetes bőnye a fenti okok hatására elkezd megvastagodni és egyúttal zsugorodni is.

 

A folyamat elején az elváltozás miatti funkciókiesés még nem okoz lényeges zavart a kéz működésében. Ebben a stádiumban a konzervatív kezelés még megkísérelhető. Idetartozik a rendszeres kéztorna, és elsősorban az ujjak aktív és passzív nyújtása. Különböző fizioterápiás eszközökkel (bizonyos hegoldó anyagok bevitelével) néha a folyamatot meg lehet állítani. Az esetek nagyobbik részében azonban a zsugorodás folyamata nem áll le, és bizonyos mértéket elérve a kéz mindennapi használatát (pl. fogás, kesztyűbe bújás stb.) lehetetlenné teszi. A folyamat típusától függően az elváltozás érinthet egy, ritkábban több ujjat.


Abban az esetben, ha a zsugorodás kifejezett, érdemi változás csak műtéttel érhető el. A műtét lényege a megvastagodott és heges kötőszövetes lemez lehetőség szerinti teljes kiirtása. A zsugorodás gyakran olyan mértékű, hogy a műtétet nem is lehet egy lépcsőben elvégezni, hanem két műtét ajánlott, hogy közben a bőrnek lehetősége legyen regenerálódni.


A műtétet követően a bőr kíméletét szolgálja az ujjak kissé hajlított helyzetében felhelyezett gipszrögzítés. Az igazán intenzív és aktív torna, mely elsősorban a nyújtás gyakorlásából áll, csak a műtét után legkorábban egy héttel megengedett. Abban az esetben, ha a műtéti megoldás a fenti elveknek megfelelően zajlik, az várható, hogy az esetleges kisebb-nagyobb bőrgyógyulási problémák mellett (mely időnként az utókezelést hosszadalmassá teszi), a kéz képes közel eredeti funkcióját visszanyerni.

 


dr. Kállay Miklós
ortopéd sebész

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!