A trombózis okai

2002-08-09 09:34:53    

Ha a vér egyes érszakaszokon lassabban kering, akkor az érrendszeren belül is megalvadhat, azaz vérrög (thrombus) keletkezik, ami elzárja az eret. Ilyenkor beszélünk trombózisról.

Ha az így keletkezett vérrögből egy darabka leszakad, és a vérárammal tovasodródva egy másik érszakaszon akad meg, azt embóliának hívják Thrombus a keringési rendszer egész területén képződhet: a verőerekben (artériákban), a visszerekben (vénákban), sőt akár a szívben is.

 

Ha a szív egyik ürege, a bal pitvara valamilyen okból kitágul, és renyhén vagy egyáltalán nem húzódik össze, például pitvarremegés (pitvarfibrilláció) vagy abszolút aritmia (a szív összevissza ver) esetén, akkor a szívfalon trombózis alakul ki. Az innen leszakadt vérrög elakad a nagyvérkörben - így jön létre pl. az agyembólia. Az agyban elakadt vérrög az oka annak, hogy az agyszövet egy része nem jut elegendő oxigénhez, és igen súlyos tünetekkel, bénulással járhat, sőt halált is okozhat. Legfontosabb a megelőzés: a pitvarremegésben szenvedő betegnek például rendszeresen alvadásgátló gyógyszert kell szedni. Az artériás rendszerben akkor keletkezhet thrombus, ha az ér fala egyenetlenné válik. Ez leggyakrabban érelmeszesedés esetén fordul elő. A koszorúerekben keletkező thrombus okozza az infarktust. Trombózis leggyakrabban az alsó végtag vénáiban alakul ki. Két egymástól jelentősen eltérő fajtája van: felületes és mélyvénás trombózis. A felületes vénákban - rendszerint a visszértágulatokban - a trombózis visszérgyulladáshoz társul, ezt az orvosok thrombophlebitisnek nevezik. Tünetei: a lábszár felületén futó ér piros, meleg, benne esetleg kis, érzékeny csomó tapintható. A gyulladás a vérrögöt az ér falához rögzíti, ezért ez nem okoz embóliát.

Mélyvénás trombózis esetén a lábszár mélyén fekvő érben keletkezik vérrög. Ez általában akkor fordul elő, ha valamilyen okból az alsó végtag vénáiban lelassul az áramlás, pl. tartós fekvés vagy hosszas, megszakítás nélküli ülés esetén. (Nem véletlen, hogy az utóbbi időben gyakran lehetett hallani a hosszú, tengerentúli repülőutak következményeként kialakult trombózisról és tüdőembóliáról.) Ennek vezető tünetei a következők: az egyik lábszár megduzzadt, feszes, igen fájdalmas lesz. A thrombusról egy darabka könnyen leszakadhat, a vérárammal a szíven át a tüdőbe sodródhat, és ott elakadva tüdőembóliát okozhat. A tüdőembólia hirtelen jelentkező éles, heves mellkasi fájdalommal, légszomjjal, véres köpettel jár. Hogy a tüdőembólia milyen súlyos, az embolus, illetve az elzárt ér nagyságától függ. Lehet apró, szinte észrevétlen, de nagyobb tüdőér-elzáródás esetén súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért rendkívül fontos, hogy az embóliát megelőzzük. Az alvadásgátlók adásán kívül ilyenkor életmentő lehet a szigorú fekvés! (Gyakran előfordul, hogy a betegek - főleg háziasszonyok, családanyák - mindent megtesznek gyógyulásuk érdekében - ám az ágynyugalmat nem tartják olyan fontosnak. Felkelnek, hogy ellássák családjukat - és még betegebbek lesznek.) A járás ugyanis elősegíti a vérrög leszakadását, vagyis az embólia kialakulását.

A felületes thrombophlebitisben szenvedő beteget nem kell ágyba parancsolni. Az alvadásgátlás ilyenkor is fontos, a túl sok fekvés azonban még ártalmas is lehet. Ugyanis lassul a keringés a mély erekben, és ez elősegíti, hogy ott is trombózis alakuljon ki.

 


dr. Valló Ágnes
belgyógyász

h i r d e t é s

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!