Bőrünkre megy!

2004-07-02 14:54:40    

A tüdőszűrésen, emlőszűrésen, illetve a nőgyógyászati/onkológiai szűrővizsgálatokon egyre nagyobb arányban veszünk részt, és szerencsére mára már biztosított a vastagbél- és prosztatarák-szűrése is, amelyekkel szintén komoly betegségeket előzhetünk meg. A felmérések szerint azonban bőrünket elhanyagoljuk, pedig napjainkban a bőrdaganatok kialakulása is komoly kockázati tényező.

A bőrünket érintő, rendszeres szűrővizsgálaton történő részvétel mellett több érv is szól.

A - belszervi daganatokkal ellentétben - a bőr rákos elfajulásait a beteg vagy hozzátartozója a kialakulásnak már korai szakaszában észreveheti, és idejében orvoshoz tud fordulni azzal. Időben felismerve őket szinte 100%-ban gyógyíthatóak, kezelésük után az élethossz nem rövidül, és teljes életet lehet élni.

A szűrővizsgálat egyszerű, olcsó, gyors, fájdalommentes, bármikor megismételhető, eszközigénye csekély.

Nagyon fontos az egészséges életmód és az elsődleges megelőzés is. Különösen a leégésre hajlamos, fehér bőrű, szeplős, szőke vagy vörös hajú embereknek (ún. I. vagy II. bőrtípus), akik napon mindig vagy nagyon gyakran leégnek és szinte sohasem barnulnak le, megfelelő faktorszámú - 25-30-as, UVA+UVB ellen védő - fényvédőt kell használniuk, 11 és 15 óra között pedig lehetőleg kerülniük kell a napozást.

A leggyakoribb bőrdaganatok

A melanomák (festékes bőrdaganatok) előfordulásának gyakorisága miatt, illetve, mert az ilyen jellegű megbetegedések száma rohamosan növekszik, fel kell hívni a figyelmet a korai felismerés jelentőségére is, mivel a sebészi kezelés és a gyógyszeres kezelés mellett is teljes gyógyulást csak így várhatunk.

Fontos megjegyezni, hogy a melanomák nemcsak az anyajegyekből, hanem az ép bőrről is kiindulhatnak. Mindig a gyors változásokra kell figyelni. Ezek a következők: aszimmetria, gyors növekedés vagy kiemelkedés, színváltozás (lehet világosabb is, pl. "visszafejlődéskor"!), szabálytalan szél kialakulása, esetleg sötét csomók megjelenése az eredeti elváltozás körül. Ha egy anyajegy megsérül, illetőleg különösebb ok nélkül viszketni vagy fájni kezd, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Figyelem! Tévhit, hogy festékes elváltozásokhoz nem szabad hozzányúlni, emiatt már sok ember meghalt! A szakszerű diagnosztizálás és sebészi eltávolítás életet menthet, és teljes életet biztosíthat a további évekre is. Különösen a születéskor is meglevő, illetőleg a szabálytalan alakú anyajegyekre kell figyelni. Veszélyeztetettek azok is, akiknek a családjában előfordult már melanoma. Az anyajegyek szűrővizsgálatát évente mindenképpen szükséges elvégezni, de a fenti esetekben azonban inkább 3-6 havonta javasolt.

A melanománál sokkal gyakoribb azonban az ún. alapsejtes rák, melynek kialakulását elsősorban a krónikus ultraibolya sugárzás segíti elő. Régebben a szabadban dolgozók, földművesek, tengerészek stb. betegségének tartották, de az ózonpajzs megritkulásával mindannyian veszélyeztetettek lettünk. Áttétet szinte sohasem ad, de helyileg, lassan növekedve, alattomosan, évek vagy évtizedek alatt roncsolja a bőrt, illetőleg egyes területeken az alatta fekvő porcot vagy csontot is, így jelentős károsodást okozhatnak bizonyos mélyebbre hatoló fajtái. Sebészi vagy sugárkezeléssel, felületes típusai fagyasztással kezelhetők.

A bőr laphámrákja jóindulatú elváltozásokból (pl. fekélyek), fénykárosodásokból vagy rákelőző állapotokból, de természetesen újonnan is kialakulhat. Hamar kifekélyesedik, elsősorban a nyirokutakon keresztül ad áttétet.

A Kaposi-szarkóma neve az AIDS kapcsán lett közismert, azonban klasszikus formája főleg Kelet-Közép-Európában - melyre az idősebbek végtagján lassan szaporodó, áttétet nem képező, lilás csomók jellemzők - sokkal gyakoribb az AIDS-ben leírt, sokszor szájüregben is jelentkező, szóródó, agresszív formánál. Sugárkezelésre jól reagál, a klasszikus formánál általában kemoterápiára nincs szükség.

A festékes bőrdaganat (melanoma malignum) világszerte egyre gyakoribbá válik, és mivel előrehaladott formáinál hatékony kezeléssel még nem rendelkezünk, legfontosabb a már említett, egészségneveléssel kialakítható elsődleges megelőzés, a szokatlan megjelenésű anyajegyek felismerése és egészben történő eltávolítása szövettani vizsgálattal, illetve - ha már ezzel elkéstünk - a korai szakban levő melanomák biztonsági szegéllyel történő eltávolításával. Ez összekapcsolható az első nyirokcsomó műtét közbeni szövettani vizsgálatával, pozitivitás esetén
a nyirokcsomók eltávolításával is.

A műtéti kezelést - a szövettani lelet vagy az áttétképződésre utaló vizsgálati eredmények alapján - gyógyszeres kezelés követheti. Minden eddigi terápiás erőfeszítés ellenére azonban a beteg sorsát elsősorban az határozza meg, hogy a melanomát mennyire korai szakban sikerült eltávolítani.

Más rosszindulatú bőrdaganatok a fent felsoroltaknál ritkábban fordulnak elő. Nagyon ritkán láthatunk rosszindulatú belszervi daganatra utaló bőrtünetet, illetve belszervi daganat bőrön jelentkező áttétével is csak elvétve találkozhatunk, ám ez utóbbi sokszor már a szervezetben történő szóródást is jelez.

Azzal, hogy felkeresi az onko-dermatológiai szakrendelést, semmit nem veszíthet - ám azzal, ha nem, életét teszi kockára!

dr. Forgács Balázs
bőrgyógyász, sugárterapeuta és klinikai onkológus szakorvos

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!