Immunmoduláns gombák

2004-08-05 15:02:00    

A légszennyezés, a különféle fertőzések és az alultápláltság a rákos megbetegedések gyakoribb okaiként említhetők meg. A betegségek legfontosabb konvencionális kezelési lehetőségei a sebészi beavatkozások, a kemoterápia és a sugárterápia, melyek mellett azonban az immunterápia is figyelmet érdemel.

Mindenütt, ahol lehetséges, fel kell tárni a különféle kedvezőtlen környezeti behatásokat, az étrendi hiányosságokat és a karcinogén vírusfertőzéseket, és ezekhez igazítva kell megválasztani a a legjobbnak ítélt kezelésmódokat.

A különféle gyógygombák kedvező hatásaival korábban már több tanulmányban is foglalkoztak, kiemelve azok immunmoduláns hatásait, melyeket többnyire a bennük található úgynevezett proteoglükánoknak tulajdonítanak.

Japán kutatók egy kísérletben arra mutattak rá, hogy a Coriolus vesicolor gomba 8 héten keresztül történő fogyasztásával kétszeresére lehetett emelni az immunvédekezésben fontos szerepet játszó természetes ölősejtek számát. Emellett arról is beszámoltak, hogy a téli fülőke (Flammulina velutipes) gomba termesztésével foglalkozó - és azt minden bizonnyal rendszeresen fogyasztó - farmerek körében alacsonyabb volt a rákos megbetegedések előfordulásának gyakorisága, mint azoknál, akik nem foglalkoznak az említett gomba termesztésével.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!