Férfias jegyek

2004-08-14 10:00:00    

A testi adottságok általában örökletesek, mégis az életünk folyamán, ha nem is nagymértékben, de változnak. A pubertás korában alakulnak, formálódnak a nemi jellegek, idomok leányos vagy fiús külsővé. A nemi elkülönülés egyik leglátványosabb jele a szőrzet eloszlása, kinövése és megerősödése, mely felnőtt korra éri el végleges formáját.

A férfi nemi hormonok folyamatos képződésével kapcsolatos az arcon a szakáll növekedése. A szakáll az érett férfikorra már megerősödik, és egyenletesen benövi az állkapocs és a nyakbőr gégefőig terjedő bőrfelszínét.

A járomcsontok felett, az orcákon és az orr-redőkön csak kóros esetekben találunk egy-egy vastagabb szőrszálat. Általában a szakáll szőrzete kissé durvább, rövidebb és merevebb egy átlagos hajszálnál. Bizonyos idő után gyérül, de időskorban is megmarad. A szakáll színe általában a haj színének árnyalatait követi, de attól lényegesen el is térhet. A haj őszülésével a szakáll is megőszül.

A szépen gondozott bajusz és szakáll sokkal több időt igényel, mint a simára borotvált arcbőr. A folyamatosan viselt bajusz és szakáll szükségessé teszi a napi rendszeres mosást, tisztítást, fésülést és a formai alakítást is. Előnyös, ha samponnal mossuk és arcszesszel is bedörzsöljük a szakáll felszíneit. Az ápolatlan bajusz és szakáll azonnal feltűnik. Az arc faggyúmirigyeinek természetes zsírsavai felhalmozódnak és az izzadsággal bomlani is kezdhetnek, kellemetlen szagot képezve. Bizonyos szaganyagok és füstök is beivódhatnak a szőrzet állományába (nikotin). A szakállmérgezés fogalma is egyes kórokozók, baktériumok és gombák elszaporodásához, fertőzéséhez kapcsolódik. Gyulladást kelthet az arcszesz is, ha érzékeny bőrre kerül. A genynyes szőrtüszőgyulladások kellő kezelés hiányában, elhanyagoltan, maradandó hegeket idézhetnek elő. A gyulladással és viszketéssel kísért elváltozásokkal jobb, ha felkeressük a szakorvost.

Ma már a borotválkozás művelete a korszerű segédeszközökkel kényelmes, egyszerű és higiénikus is. A bajuszunk és a szakállunk sajátos formája kihangsúlyozza arcvonásainkat, tekintetünket, megjelenésünket.

Magunk előtt is, és mások számára is csak az ápolt külső teremthet kellemes benyomást, s ha mindez a belső értékekkel harmonizál.

A szakáll férfiasságot, az előreugró áll határozottságot sugall. Az ókori uralkodók, hősök és istenek ábrázolásain, szobrokon, rajzokon láthatjuk az idealizált megjelenítéseket. A szakáll elvesztése az ókorban rabszolgai büntetés volt.

A szakáll viselésének joga a babiloniaknál csak az uralkodót és a főnemeseket illette meg. Nyírása már i. e. 300-ban Nagy Sándor hadseregében honosodott meg. IV. Henrikről hírlik, hogy ő viselt először "kecske"-szakállat. A magyarok bejövetelükkor már jellegzetes nyírott, fonott hajat viseltek és szakállukat is gyöngyökkel ékesítették. A katolikus egyház megtiltotta papjainak a szakáll viselését. A görögkeleti egyház pópái a IX. sz. közepétől viselnek szakállat. A zsidó rabbinusoknak pedig a régi vallási rítus szerint nyíratlan a szakálluk.

A szakáll és a bajusz általában mint a külső megjelenés sajátos ajánlata, számtalan egyéni formát, fazont tud ölteni, s mi több, divatokat, viselési formákat létrehozni. A leghosszabb szakállat 1927-ben 5,33 m-nek mérték. A leghosszabb bajusz 15 éven át 2,77 m-re nőtt. Ha valaki 18 éves korától kezd el borotválkozni, akkor kb. 2555 órát, vagyis 106 napot tölt el borotválkozással 60 éves korára, ha naponta 10 percet fordít rá. Már az ókorban is sok időt töltöttek el a szakáll és a bajusz szépítésével, formálásával. Régészeti leletek igazolják a csipeszek, bodorító vasak, festékek, olajok, zsírok, illóolajok alkalmazását.

dr. Major Endre
bőrgyógyász

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!