Szondatáplálás -"Gyógyító Táplálás Otthonápolási Szolgálat"

2004-09-03 09:59:14    

A "Gyógyító Táplálás Otthonápolási Szolgálat" ingyenes szolgáltatása keretében Magyarország valamennyi megyéjében a rászorulók rendelkezésére áll, és a szükséges ideig képzett szakápolót biztosít a betegek számára. A szolgálat munkatársai hívásra azonnal a beteg lakására mennek, és ott segítik a táplálását, a hozzátartozókat pedig ellátják a szükséges eszközökkel, és megtanítják őket azok használatára.

Sérülések, komoly műtétek, balesetek, pszichiátriai kórképek okán átmenetileg (vagy visszafordíthatatlanul) akadályozott a szájon át történő táplálkozás, de szonda vagy PEG (hasfalon keresztül a gyomorba beültetett eszköz ) behelyezésével, és megfelelő tápszer adagolásával orvosolható a probléma. A betegnek így esélye van a teljes felépülésre, a jobb minőségű életre, de akit már nem lehet megmenteni, annak is biztosítható, hogy méltósággal búcsúzzon az élettől.

 


Az ingyenesen segítséget nyújtó szondatáplálási ápoló-szolgálat hétköznap 9-től 14 óráig hívható a 06/40-393-393-as telefonszámon.


 

Az ENSZ alapokmányában benne van, hogy minden ember alapvető joga, hogy egyen vagy tápláltassék. Ennek ellenére Magyarországon évente több ezer ember halhat éhen azért, mert betegség vagy baleset következtében nem képes szájon át táplálkozni, és nem tudja, hogy Nagy-Britannia és Németország után már nálunk is működik olyan szolgálat, amely otthonában táplálja és gondozza a rászoruló beteget.

A Gyógyító Táplálás Otthonápolási Szolgálat 2000-ben jött létre, mert míg Nyugat-Európa országaiban körülbelül 100 ezer lakosra jut 30-40 szondatáplált beteg, addig hazánkban a legutóbbi felmérés szerint ez az arány 100 ezer lakos/5 beteg volt, pedig az ilyen irányú szükségletek valamennyi államban közel azonosak.

Az Otthonápolási Szolgálatnak valamennyi megyében vannak szakápolói, akik hívásra azonnal a beteg lakására mennek, és ott segítik a táplálását. A hozzátartozókat ellátják a szükséges eszközökkel és megtanítják őket azok használatára. Az ápoló addig és olyan gyakran jár a családhoz, amíg és amennyiszer kell. A szolgáltatás ingyenes.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!