A szakorvos az orrcseppről

2004-09-22 15:12:52    

Orrcseppet használni - egyike a leggyakoribb hétköznapi gyógyeljárásoknak. Annyira az, hogy az orvosok többsége szinte szégyell “szót fecsérelni rá”: használjon valamilyen orrcseppet, mondja, s ezzel részéről elintézett az ügy. Ennél azért bonyolultabb a helyzet.

Az alábbiakban vázoljuk, hogy mennyi múlik az orrcsepp kiválasztásán és alkalmazásának módján. Hogy mennyit használhatunk - de árthatunk is orrcseppekkel.

Leggyakrabban használatos orrcseppfajták

1. Konyhai, esetleg tengeri só, illetve egyéb ásványi anyagot tartalmazó ásványvizes orrcseppek.
2. Teafőzetek (legtöbbször kamillateát használnak orrcseppként).
3. A sűrű váladék kémiai feloldását, a nyákoldást elősegítő orrcseppek.
4. Nyálkahártyaedző szerek. Ezek fémsókat, ezüst-proteinátot, cink-szulfátot tartalmazó orrcseppek.
5. Érszűkítő hatású orrcseppek - ebben a csoportban különböző vegyületek szerepelnek. Hatásuk tartóssága, illetve a másodlagos, reaktív elváltozások alapján osztják alcsoportokba.
6. Bizonyos betegségekre specifikusan ható molekulákat tartalmazó orrcseppek. Ide tartoznak például az allergia elleni orrcseppek.
7. Antibiotikum-tartalmú orrcseppek.
8. Olajos alapú orrcseppek.
9. A fentiek számtalan kombinációi.

Az orrcseppentéssel elérni kívánt célok

Banális náthánál (ez a leggyakoribb eset):

- az orrjáratok átjárhatóvá tétele (“szeleljen az orr”), a sűrű váladék feloldása, könnyebben kifújhatóvá tétele (kisgyermeknél alkalmas szívóeszközzel).
Ezek egyúttal a szövődmények, elsősorban az orrmelléküreg- és a középfülgyulladások megelőzését is szolgálják.

Allergiás nátha esetén

Allergiás nátha esetében az igen bőséges, híg, vizes orrváladékozás csökkentése és egyúttal az orrdugulás megszüntetése.
Az orrnyálkahártya kiszáradásának, következményes pörkösödésének és az ezzel gyakran együtt járó apróbb orrvérzéseknek a megelőzése.

Az orrcseppek alkalmazásának veszélyei

Az erős hatású szereket (ilyenek elsősorban az érszűkítő hatású orrcseppekben vannak) túl lehet adagolni. Erre különösen fiatal csecsemőkorban kell ügyelni. Ezen érszűkítő hatású orrcseppek huzamos használata az orrkagylók olyan tartós duzzanatához vezethet, amely már gyógyszeresen nem, csak műtéttel korrigálható.

Az edzőszereket tartalmazó orrcseppek tartós használata árt az orrnyálkahártya finom, csak mikroszkóppal látható - de annál fontosabb, csillószőrös szerkezetének. A huzamos adagolás maradandó elváltozásokat okozhat, melyek krónikus betegségek kialakulásához is vezethetnek. Nem megfelelő alkalmazási mód esetén (pl. ha az edző szer az orrüreg felső részére, a szagélmény felfogásának kiindulási helyére, az ún. szaglóhámhoz jut) maradandó szagláskárosodás lehet a következmény.

Az olajos alapú orrcseppeknél, ha nagyobb mennyiség jut az orrba, a garaton, a gégén át a tüdőbe is bejutó orrcsepp gyulladást okozhat.

Az antibiotikumtartalmú orrcseppek sokszor hatástalanok, mert az orrban jelenlevő sok, igen sűrű váladéktól nem jutnak az orrnyálkahártyához. Ha mégis - többszörösére nő a beteg (esetleges) antibiotikummal szembeni túlérzékenységi reakciójának a veszélye. Ennek kórélettani magyarázata: az orrnyálkahártya kitűnő felszívóképessége.

E felsorolással csupán azt kívántam bemutatni, hogy még egy ilyen banális gyógymódnál is mennyi szakmai szempontra kell figyelemmel lenni. Ezért minden orrcsepp használata előtt kérjék ki - és tartsák is be! - kezelőorvosuk részletes utasítását.

Saját kezdeményezésükre csak egyszerű sós, ill. ásványvizes orrcseppentést alkalmazzanak. Ez az esetek nagy részében igen hatékony és ráadásul teljesen ártalmatlan is!

dr. Votisky Péter
fül-orr-gégész

Cikkajánló

Az ördög éjszakája
2018-03-13 10:43:00
Vertigo vagy szédülés?
2018-02-20 09:43:00
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!