Gombabajok

2004-09-23 14:05:37    

A gombák életünk természetes részét képezik. Még ha teljesen egészséges is valaki, bőrén és testében mindig ki lehet mutatni a gombák jelenlétét, például a száj nyálkahártyáján és a gyomor-bél csatornában. Mindennapjainkban ez az együttélés nem okoz gondot, sőt a megfelelő gombák jelenléte nélkülözhetetlen szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez.

Ezért az a tény, hogy a bőrön kórokozó gombák élnek, nem jelent egyszersmind gombás megbetegedést. Gombás fertőzésről és betegségről akkor beszélhetünk, amikor a természetes egyensúly felborul, a gombák túlzottan elszaporodnak, vagy olyan fajaik telepednek meg bőrünkön, amik normális esetben nem találhatók ott meg.

Mely gombák veszélyesek számunkra?

Az egészséges szervezet számára a bőrön megtelepedő gombák rendszerint nem igazán veszélyesek, azonban elszaporodásuk kellemetlen fertőzéseket okozhat. A világon számtalan gombafaj létezik, de ezek közül csak mintegy száz okozhat az embernél gombás megbetegedést. Ezeket emberre kórokozó (emberpathogen) gombáknak nevezik, melyek alapvetően nem különböznek azoktól a gombáktól, amelyeket az ételek elkészítéséhez használunk. Az emberre káros gombákat három csoportra oszthatjuk: dermatophytonok; sarjadzó gombák; penész- és egyéb gombák. Ennek az osztályozásnak nagy gyakorlati jelentősége van, mivel nem minden gombaellenes szer hat egyformán jól mindhárom gombacsoportra. A fertőzések tünetei és kezelésük módja a különböző típusú gombák esetén más és más lehet.

Hol helyezkedhet el a bőrgomba?

Gyakorlatilag a bőrfelszínen bárhol előfordulhat gombás fertőzés, de vannak a gombák által kifejezetten kedvelt területek. Testünk rejtett zugai, összefekvő felületei, mint a lábujjközök, a hónalj, a szeméremtest a gombák számára optimális meleg, nedves környezetet nyújtanak. A látszattal ellentétben a bőrgombák nem a bőr felületén, hanem a bőr mélyebb rétegeiben kapaszkodnak meg, onnan törnek utat maguknak a felszínre. Igen fontos, hogy gondoljunk erre a fertőzés kezelésénél, hiszen gyakran nem elegendő, ha csak a felszínről irtjuk ki a gombát. Ha a bőr mélyebb rétegeiben a fertőzés megmaradt, csak idő kérdése, hogy a gomba ismét elszaporodjon.

A bőrgomba kezelése

A bőr gombás megbetegedésének kezelése hosszadalmas folyamat, a bőrgomba elleni küzdelem legfontosabb tényezője a türelem. Igaz ugyan, hogy a tünetek viszonylag hamar, már akár egy héten belül megszűnhetnek, de a fertőzés teljes eltüntetéséhez hosszabb időre lehet szükség. Nagyon fontos, hogy a kezelést a tünetek megszűnése után tovább folytassuk, mert csak ezáltal kerülhető el biztonsággal a betegség kiújulása.

Mit kell tudnia egy hatékony gombaellenes szernek?

A bőrgombás betegséget gyógyító készítmények elé számos kihívást állít a bőrt megtámadó gombák természete. Mivel a gombák a bőr mélyebb rétegeiben telepednek meg, a gyógyszernek igen jó felszívódó képességgel kell rendelkeznie. A gomba fajtájától függően különböző ellenszerekre lehet érzékeny. Ha nem tudjuk pontosan, milyen gombával van dolgunk, fontos, hogy a gyógyszer minél többféle gomba ellen hatásos, ún. széles spektrumú antimikotikum legyen. Természetesen fontos, hogy összetétele kímélje a bőrt, hiszen a kisebesedett bőrfelszín igen érzékeny lehet. Ne tartalmazzon allergiát kiváltó anyagokat, minimális mellékhatással rendelkezzen, ne hagyjon nyomot se a ruhán, se a bőrön, ne legyen árulkodó szaga, illata. De a legfontosabb, hogy bebizonyosodjon: hatékonyan gyógyítja a gombás fertőzést.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!