Kenőcsök, krémek, balzsamok

2002-08-23 14:49:22    A kenőcsök, krémek, balzsamok a testfelületen, azegészséges, a sérült vagy a beteg bőrön vagy nyálkahártyán alkalmazott szerek. A nyálkahártyákra való kenőcsöknek, krémeknek a neve az alkalmazás helyét is jelöli egyben, pl. orrkenőcs, szemkenőcs stb. (a szemkenőcsök a szem kezelésére szánt steril készítmények). Mind a három gyógyszerformára jellemző, hogy nemcsak felületi, a bőr- vagy a nyálkahártya kezelésére alkalmasak, hanem felszívódhatnak, ezért más testrészek gyógyítására is használhatóak, pl. a gyulladáscsökkentő kenőcsök az ízületek betegségének enyhítése miatt hasznosak. A kenőcsök emulziós rendszereket is képezhetnek.

 

A kenőcsöket a felhasználás során tapasztalható tulajdonságaikkal szokták jellemezni, pl. jól kenhető, vízzel lemosható, filmbevonatot képez stb. A krémek abban különböznek a kenőcsöktől, hogy sokkal puhábbak, lágyabbak, könnyebben kenhetőek. A kenőcsök különleges formája a paszta, ami keményebb, nehezen kenhető, sok szilárd anyagot tartalmaz. A bőrhöz jól tapadnak, onnan nehezen távolíthatók el, helyi vagy felületi hatást fejtenek ki. Az előbbiektől különbözik, de felhasználásában hasonló a gél, aminek jellemzője, hogy átlátszó, könnyen kenhető, vízzel lemosható. Vannak készítmények, amelyek kenőcs és gél formában is kaphatók. Eltartásuk során a következőkre kell figyelni: a sok vizet tartalmazó kenőcsök kiszáradhatnak, ill. a kenőcsalapanyagok avasodásra hajlamosak lehetnek, mikroorganizmusokkal fertőződhet.

A bőrön keresztüli felszívódás számos tényező függvénye, ezért a pontos és biztonságos adagolás nehézkes. A megoldást az elmúlt években kifejlesztett ún. transzdermális terápiás rendszer (bőrön át terápiás hatást kifejtő) jelentheti, amelynek a segítségével a kívánt hatóanyag megfelelő módon jut a keringésbe.

A balzsamok hatóanyagukban térnek el a kenőcsöktől. Általában növényi hatóanyagokat, ritkábban állati eredetűt, de mindenképpen természetes alapanyagokat tartalmaznak.

A kenőcsök lehetnek fedőkenőcsök, hűtőkenőcsök, bedörzsölők. A recepten rendelt kenőcsök esetén az orvos az alkalmazás módját is meghatározza. A recept nélkül vásárolt kenőcsök, krémek, balzsamok esetén érdemes a betegtájékoztatót és a csomagoláson feltüntetett tudnivalókat elolvasni, illetve megkérdezni a gyógyszerészt. Fontos a szereket csak a megjelölt helyen alkalmazni. Nem szabad pl. orrkenőcsöt szembe kenni, mert a kényelmetlenségen, fájdalmon kívül súlyos károsodást is okozhat.

A kenőcsök, krémek, balzsamok, paszták, gélek többnyire tubusban, ritkábban tégelyben vannak. A tubus előnye, hogy az abból kinyomott szer rögtön felhasználásra is kerül, a tubusban maradó pedig nem érintkezik a levegővel, nem éri fény, nem tud fertőződni a környezetben lévő kórokozókkal, bacilusokkal. A tégelyből a nagy mennyiségben felhasználandó szer könnyebben kiszedhető, szállítás, mozgatás közben kevésbé van kitéve sérülésnek, összenyomódásnak.

A kenőcsöket, krémeket, balzsamokat mindig hűvös helyen tároljuk!

dr. Sánta Zsuzsanna

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!