Asztma - a meghűlés súlyosbítja

2004-11-11 14:54:54    

Nem a szmog okolható azért, hogy az asztma tünetei télen erősebben jelentkeznek - állítják USA-beli kutatók. Az iskolás gyerekek megfigyelésén alapuló tanulmány szerint sokkal inkább a köhögés és a hideg hibáztatható a szimptómákért. A légúti fertőzések kétszeresére növelik az esélyét annak, hogy az alapbetegség rosszabbodik - áll a National Jewish Medical and Research Center kutatói csoportja által publikált dolgozatban, mely a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban látott napvilágot.

Mindazonáltal a kutatók tanulmányukban azt is hangsúlyozzák, hogy megállapításuk csak a téli időszakra érvényes, vagyis a nyári időszakban felerősödő asztmatikus tünetekért nagy valószínűséggel a légszennyezés is felelőssé tehető.

Nem a szmog - a hideg a bűnös

A tanulmány szerzője, Dr. Erwin Gelfand a BBC News Online-nak adot interjújában elmondta: "Bár nyilvánvaló volt számunkra, hogy az alsó légúti fertőzések komoly problémát jelenthetnek az asztmával élők számára, ám a levegőszennyezéssel kapcsoltaban kapott eredményeink számunkra is meglepetést okoztak. "" Úgy gondoljuk, hogy a gyermekek gondos megfigyelése lehetővé tette, hogy kiszűrjük azokat a zavaró tényezőket, amelyek azt a megtévesztő látszatot keltették, hogy a levegőszennyezés jelentős mértékben befolyásolja a télen oly komolyan fellángolni képes asztmát..."

A kutatócsoport összesen száznegyvenhét, hat és tizenkét év közötti asztmás gyermek kórtörténetét kísérte figyelemmel három egymást követő télen kerezstül a Colorado állambeli Denverben, ahol a levegő szennyezettsége különösen nagyfokú. A kutatók rögzítették, ha a gyermekek asztmatikus tüneteket produkáltak, feljegyezték az alsó légúti fertőzések számát, illetve a kórházi kezelések idején mérték a tüdőkapacitást, és regisztrálták a terápiában használt gyógyszereket is.

A légszennyező anyagok szintjét ellenőrizve - többek közt a szemcsés szerkezetű , épp ezért különösen irritáló szénmonoxid és ózon-szintet - azonban nem találtak nyilvánvaló kapcsolatot az asztma súlyossága és a légszennyezettség mértéke között. A magasabb szénmonoxid-szint csak kis mértékben volt összefüggésbe hozható az asztma elleni szerek fokozott alkalmazásával, illetve az általánosan jellemző tünetek csak kis mértékben voltak kapcsolatba hozhatóak az ózonszinttel - vagyis a kutatók úgy találták, hogy nincs komoly együttjárás a télen mérhető légszennyzetetség foka és a hideg időben jelentkező asztmatikus tünetek súlyossága között.

Azonban az alsó légúti fertőzések megkétszerezik annak esélyét, hogy az alapbetegség rosszabbodni fog, illetve négyszeresére emelik annak a valószínűségét, hogy a gyermeknek súlyos asztmatikus tünetektől kell majd szenvednie. A tanulmány társszerzője, Dr. Nathana Rabinovitch hozzátette: "Az eredmények segíthetnek a szülőknek, mert ahelyett, hogy a légszennyezettsség miatt aggódnak, képesek a valódi problémára fókuszálni: nevezetesen gyermekük egészségének megőrzésére a prevenciós trechnikák alkalmazása révén..."Téli asztma, nyári asztmaAzonban a nyári időszakokban a légszennyzetettség befolyásolhatja az asztmát - hansúlyozták a szakemberek. Ugyanis a gyermekek ilyenkor sokkal több időt töltenek a szabad levegőn, és sokkal inkább ki vannak téve a szmog ártó hatásainak. nem beszélve arról, hogy a nyári hónapokban a levegőben mérhető ózonkoncentráció szitje kiejezetten magas.

A kutatásokat egybehangazanak azzal az - asztmás betegek köröben igencsak elterjedt - vélekedéssel, miszerint télen súlyos mértékben fokozódnak az asztmatikus tünetek - nyilatkozta egy brit szakember, Katie Shepherd a kutatás eredményire reflektálva. "Ugyanakkor az asztmás tünetektől szenvedők 66 %-a szerint a szmog kiejezetten rosszul hat betegségükre, főképpen a nyári időben - ez a tény pedig megint csak egybehangzik a kutatók által elmondottakal - tette hozzá Shepherd."Az eredményekből levonható legfontosabb tanulság: a megelőzés mindenek felett fontos. Ugyanis csak a prevenció az, ami által kiküszöbölhetőek az igencsak kínzó tünetek, nem utolsó sorban pedig az alapbetegség romlása...[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!