Vállficam – Amit helyre kell tenni…

0
1751

Vállficam esetén azonnal kórházi ellátás szükséges, ahol rögtön helyre teszik a sérült ízületet. Műtét – persze a sérülés típusától függően – friss sérülésnél csak ritkán szükséges.

A vállízület sajátos felépítésének köszönhetően sok irányba és széles határok között képes mozogni, ugyanakkor éppen ezért sérülékeny is.

A vállficam lehet baleseti és nem baleseti eredetű

  • Előbbit külső erőbehatás hozza létre és másodlagos károsodások (a csontos vápa sérülése, az ízületi tok leválása a csontról, a felkarcsont ízületi porcfelszínének benyomódása stb.) is jellemzik.
  • A nem baleseti eredetű, más néven „szokványos” vállficam létrejöttéhez nem szükséges külső erő, egy „ügyetlen”, rossz mozdulat is elegendő hozzá.

Okaként veleszületett fejlődési zavarok – az ízületet stabilizáló tényezők valamilyen gyengesége – említhető.

„Visszatérő” a vállficam, ha az ok egy baleseti eredetű ficam következtében kialakult lazaság.

Szakember kell a „helyretételhez”

A ficamodott váll felismerése általában könnyű: deformált a válltájék, az ízület rugalmasan rögzített, a sérült nem tudja mozgatni a karját és egyidejűleg nagy fájdalmat érez. A kezelés során legelőször a ficamot speciális műfogásokkal (hozzáértő szakorvosnak!) helyre kell tenni! A technika attól függ, hogy a felkarcsont feje milyen irányban hagyta el az ízületi tokot (elülső, hátsó vagy hónaljirányú ficam). Ha ezután – első sérülés esetén – elegendő ideig (általában 3 hétig) rögzítjük a vállat, a sérülés legtöbbször így, operáció nélkül is meggyógyul, és nem ismétlődik a ficam.

Műtétre akkor van szükség, ha rendszeressé válik a váll „kiugrása”, akár baleseti eredetű, akár – a fent említett – veleszületett okok miatt. Ilyenkor a sérült ízületi alkotórészek (lágy rész, csontos rész) helyreállítása és megerősítése a cél, amelyre számos megoldás létezik.

Ma már a vállsérülések, ficamok vizsgálatánál is alkalmazzák az úgynevezett artroszkópos (csőtükrözéses) eljárást, sőt egyre több beavatkozást lehet elvégezni ezzel a technikával. A legfontosabb, hogy aki ilyen sérülést szenved, vagy visszatérő panaszokkal bajlódik, időben jelentkezzen az ortopéd traumatológián!

 

Dr. Boross György
drboross@drboross.com

www.drboross.com