Proszatarák és kezelése

2004-11-18 10:19:19    

A prosztata (dülmirigy) páratlan, gesztenye alakú és nagyságú, rugalmas tapintatú szerv, mely a húgyhólyag alatt és a végbél előtt helyezkedik el. Feladata a prosztataváladék elválasztása, mely hígítja az ondófolyadékot és serkenti a hímivarsejtek mozgékonyságát. Tömör simaizom- és mirigy-szöveből áll. Áthalad rajta a húgycső felső szakasza, a két ondóvezeték pedig az állományán keresztül haladva szájadzik be a húgycsőbe. A prosztata működése, fejlődése a férfi nemi hormonok, az androgének (tesztoszteron, dihidrotesztoszteron) hatása alatt áll.

Mi okozza a prosztatarákot?

A prosztatarák kialakulásának oka nem ismert. Számtalan olyan tényező van azonban, amelyek kockázati tényezőnek bizonyulnak; ezek egy része

– bizonyított kockázati tényező, mint pl. az életkor, etnikai hovatartozás, földrajzi elhelyezkedés (Európában a skandinávok között gyakoribb a Dél-Európaiakhoz képest), pozitív családi anamnézis, étkezési szokások (sok zsiradékot, vörös húst, tejterméket tartalmazó étrend) vagy

– lehetséges kockázati tényező, pl. szójában-, paradicsomalapú termékekben (likopin) szegény étrend, kevés szelén és E-vitamin a táplálékban, az inzulinszerű növekedési faktor (IGF) magas szintje.

Ismert, hogy a férfi nemi hormonok szerepet játszanak a prosztatarák kialakulásában.
1966-ban C. Hugginst és munkatársát Nobel-díjjal tüntették ki a férfi nemi hormonokkal (androgének) és a prosztatarákkal kapcsolatos munkásságáért. Bebizonyították, hogy az androgéneknek az egészséges prosztata fejlődésében, valamint a prosztatarák terápiájában fontos szerepe van. Munkásságuk során nyert bizonyítást az, hogy a férfi nemi hormonok termelési helyének kiiktatása (a herék eltávolítása - kasztráció) 70-80 %-ban javította az előrehaladott prosztatarákos beteg életkilátásait.

A prosztatrák tünetei és diagnózisa

– A prosztatarák korai stádiumban tünetmentes

– Előrehaladott stádiumban a prosztata megnagyobbodása miatt húgyúti elzáródás tüneteit okozhatja.

– Áttétes stádiumban a csontfájdalmak uralják a klinikai képet.

Tünetek (vérvizelés, fájdalmas vizeletürítés, vizeletelakadás) jelentkezésekor a betegség már többnyire előrehaladott stádiumban van, és maradéktalanul nem gyógyítható.

A betegség lefolyása és kezelése

A prosztatarák lefolyása igen hosszú, kezdetben néha évekig tünetmentes. A daganat fejlődése nagymértékben függ a férfi nemi hormonoktól, és ez a függőség egészen az utolsó előtti stádiumig fennáll. A férfi nemi hormonok hatásának megszüntetése, akár úgy, hogy a hormontermelés forrását iktatjuk ki, akár úgy, hogy a férfihormonokat gyógyszeresen blokkoljuk, a kezelést kedvezően befolyásolja.

A prosztatrák klinikai lefolyása
Terápiás lehetőség   Klinikai stádium nemzetközi
jelölése
  0. Normál prosztata, daganatot megelőző állapot  
GYÓGYÍTHATÓ
hormonfüggő
I. Tünetmentes szakban, véletlenszerűen felfedezett tumor T1
GYÓGYÍTHATÓ
hormonfüggő
II. A prosztata tokján belül helyet foglaló daganat T2
KEZELHETŐ
hormonfüggő
III. A daganat áttörte a prosztata tokját és a környező szövetekre terjedt T3
KEZELHETŐ
hormonfüggő
IV. A daganat távoli-, pl. csontáttéteket adott T4
KEZELHETŐ
nem hormonfüggő
V. Férfi hormonokra már nem reagáló prosztatarák T4

Az egyes stádiumoknak megfelelő kezelési formákat a szakemberek a már rendelkezésre álló tapasztalatok és a klinikai tanulmányok eredményei alapján egységes elvek szerint alkalmazzák.

A hazai módszertani ajánlást Pajor László, Kisbenedek László és Romics Imre urológus professzorok állították össze.

Ennek lényege, hogy mindaddig, amíg a daganat nem lépte túl a prosztata tokját, azaz gyógyítható stádiumban van, a betegeket lehetőség szerint daganatmentesíteni kell a daganatszövetet tartalmazó prosztata műtéti eltávolításával vagy besugárzásával. A 70 év feletti betegeknél élni lehet az "éber várakozás" lehetőségével is, mert a prosztatarák lassú, tünetmentes lefolyása ezt lehetővé teszi. Ilyenkor a páciens szigorú orvosi és laboratóriumi megfigyelés alatt áll és csak akkor végzik el a műtétet vagy a sugárterápiát, ha a jelekből arra következtetnek, hogy a daganat fejlődésnek indult.

Hazánkban a prosztatarákos eseteknek valamivel kevesebb, mint 30%-a kerül felismerésre a korai stádiumban. A diagnózis idején a betegek kb. 70%-ánál a betegség a prosztata tokját áttörte és vagy a környező szervekre (ondóhólyag, nyirokcsomók) terjedt vagy távoli daganatáttéteket adott. Az előrehaladott stádiumokban is van lehetőség a beteg korszerű kezelésére, melynek segítségével a daganat fejlődése lassítható vagy hosszabb-rövidebb időre megállítható és ezáltal a beteg életminősége kedvezően befolyásolható.

A prosztata tokján túlterjedő daganat kezelésének lényege a férfi nemi hormonok (androgének) hatásának megszüntetése, mert az eddigi kutatásokból tudjuk, hogy ezek a hormonok elősegítik a daganat növekedését és terjedését. E célból végzik el az androgéneket termelő herék eltávolítását (sebészi kasztrációt), vagy vetnek be olyan gyógyszereket, amelyek hatására a here megszűnik hormont termelni (kémiai kasztráció). Kasztrációval (legyen az sebészi vagy kémiai) a vérben mérhető androgén hormonok szintje 95%-kal csökken, ám a prosztatán belül még mindig jelentős mennyiségű androgén van jelen. Ennek oka, hogy a herék mellett a mellékvesék is termelnek androgén hormonokat. A prosztata szövetében fellelhető még jelentős androgén hatás megszűntetésére ú.n. antiandrogén gyógyszerek állnak rendelkezésre. A daganatszövet növekedését a szervezetben mindenhol visszaszorítják, tehát a szomszédos és a távoli áttétekben is, hiszen a daganatáttétek ugyanúgy reagálnak az antiandrogén hatásra, mint ahogyan a prosztatában fejlődő elsődleges rákos szövet.

A prosztatarák a megszelídíthető daganatok közé tartozik. Ehhez rendelkezésre állnak a diagnózis felállításához szükséges eszközök és jól képzett szakemberek. A gyógyításhoz megfelelő felszereltség áll rendelkezésre és egyre bővül a széles körben hozzáférhető, korszerű gyógyszeres arzenál. Ha mindehhez a veszélyeztetett férfipopuláció tudatos hozzáállása is társul, joggal várhatjuk, hogy a daganatok zömének felismerése olyan stádiumban történik, amelyben a kezelése jó eséllyel, sikeresen elvégezhető.


[forrás: Richter Gedeon Rt.]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!