Mielőtt kozmetikumot veszünk, nézzük meg a bőrtípust!

2004-12-21 13:41:32    

Manapság irdatlan mennyiségű szépségápolási cikket találhatunk a kozmetikai termékek piacán. A bőség zavarától szenvedünk, s ezen csak akkor lehetünk úrrá, ha jól ismerjük a saját bőrünket, s ha tisztában vagyunk azzal, mit várhatunk a különféle készítményektől.

A szépségápoló szerekkel szembeni egyik talán legfontosabb kívánalom, hogy ne legyenek ártalmasak. A kozmetikumok többsége általában meg is felel ennek a követelménynek. Ám mert minden egyes termék sok-sok vegyi anyagból áll össze, egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi kozmetikumot használunk.

A másik lényeges kívánalom, hogy a szépítőszer segítse a bőr természetes funkcióit. Erre csak azok a kozmetikumok alkalmasak, amelyekre a bőrnek valóban szüksége van. Például egy nappali krémnek elsődlegesen az a feladata, hogy a szappanos mosdással eltávolított védőtakarót, az úgynevezett hidrolipid köpenyt pótolja (amennyiben magától nehezen termelődik újjá).

Másféle, zsírosabb, nem felszívódó krémet igényel azonban a bőr, amikor a széltől, hidegtől kell megvédeni, és mást, ha az égető napsugártól kívánjuk megóvni. Ezeket a krémeket nem tanácsos összekeverni, mert csak akkor hasznosak a bőr számára, ha rendeltetésüknek megfelelően használják azokat.

Alapigazságként könyvelhető el az is, hogy aki megelőzi a bajt, azaz megóvja a bőrét a káros hatásoktól (az erős napfénytől, cigarettától, vegyi anyagoktól), annak kevés kozmetikum elég ahhoz, hogy elégedetten nézhessen a tükörbe.

Persze, ha számos kozmetikai problémával kell számolni, korpás hajjal, narancs- vagy pattanásos bőrrel, akkor valóban jóval több készítményt kell használni.

A zsíroldó szerektől vagy habfürdőktől is tartósan sérülhet a bőr védőrétege. Kimosódhatnak a vízmegtartó anyagok, és a bőr viszketően szárazzá, érdessé válhat. Ilyenkor már nem elég bekenni csupán valamilyen hidratáló testápolóval. A megvastagodott szaruréteg gátolja a krém felszívódását, ezért azt először mindenképpen peelinggel kell eltávolítani. Utána tápláló anyagokat tartalmazó zsírosabb emulzióval (krém, tej) regeneráljuk a bőrt. Azonban, ha ilyenkor nem jól választjuk ki a kozmetikumot, tovább szaporíthatjuk a már meglévő problémáinkat. Ha mondjuk valakinek mitesszeres, ugyanakkor száraz érzetű is a bőre, és erre ásványi olajat tartalmazó krémet használ, akkor ne csodálkozzon azon, ha tovább fog romlani bőrének az állapota.

Az emberek komfortérzete az utóbbi időben sokat változott. Nem is olyan rég még a hetente egyszeri fürdés volt természetes - ma a mindennapi tusolás dívik. Nyilvánvaló, hogy a gyakrabban mosdók számára már a testápoló is a fürdőszobapolcra kívánkozik.

Különböző bőrítpusok

Kozmetikumok vásárlásánál mindig a bőrtípusból és a bőrproblémából kell kiindulni. Ennek megállapítása azonban nem mindig egyszerű. Általában normális, vízhiányos, száraz és zsíros típusú bőrről beszélünk. A valóságban azonban ennél sokkal színesebb a skála: a bőrök többsége eleve vegyes típusú. Az orr-áll, valamint a homlok vonalában általában zsírosabb a bőr; a zsírhiány mellett mindig fennáll vízhiány is. A zsíros bőrök sem egyformák. Lehet korpás és olajos, ún. seborrhoeás, pattanásos vagy mitesszeres. És akkor még nem említettük a foltos, az érzékeny és a gyorsan kivörösödő rosaceás bőrt. Ezek ápolásához a kozmetikumokban lévő anyagokat is ismernünk kellene.

A kozmetikumokat gyártó cégek a főbb bőrtípusok számára termékcsaládokat kínálnak (arctej, tonik, éjszakai és nappali krém). Ezek az illatokban, összetételben harmonizáló, mutatós flakonokban, tégelyekben lévő kozmetikumok gyakran olyan formásak, szépek, hogy valósággal oda kívánkoznak - akár csak díszként - fürdőszobánk polcára. Mégsem kell mindet feltétlenül megvásárolni. Normális esetben a víz és a szappan is megfelelő bőrtisztító. Erősebb smink eltávolításához már arctej is szükséges, s emellé már odakívánkozik a tonik is. Ez utóbbival letörölhető az arctej maradéka, annak ugyanis nem kell a bőrön maradnia. A fiatalabb korosztály számára a legtöbbször elég a hidratáló krém, akiknek gyorsan zsírosodik a bőrük, azoknak pedig az arctonik.

Gyakori probléma, hogy bár a terméket a bőrtípushoz vásárolták, mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Erről nem mindig a kozmetikumok tehetnek. A bőr állapotát hormonális változások, anyagcsere-problémák, de a lelki élet zavarai is befolyásolhatják. Módosul a bőr szükséglete az életkor előrehaladtával is. Gyermekek számára például valamilyen védőkrém (popsikenőcs, babakrém) és testápoló olaj bőven elegendő.

Az allergiás érzékenységek növekvő tendenciája arra figyelmeztet, hogy minél kevesebb, s főleg illatszermentes kozmetikumokat használjanak. Az életkor előrehaladtával egyre több mindenre van szükség a bőr állapotának karbantartásához: intenzív peeling (hetente), éjszakai és nappali krém, szemránckrém, testápoló, tápláló pakolás, fényvédő szer. Az a fontos, hogy ne vaktában vásároljunk: hisz a bőrünkre megy a vásár...

Markovics Vera

kozmetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!