Gyógyító kamilla

2005-01-07 09:21:55    

Brit kutatók tudományosan is bizonyították, hogy a kamilla valóban hatásos szerként jöhet szóba egyes egészségügyi problémák kezelésében. A tizennégy kamilla-fogyasztó teszt-személy vizeletében ugyanis a tea antibakteriális, izomlazító és nyugtató hatására utaló anyagokat találtak.

A kamillát már az ókori Egyiptomban is nagyra értékelték gyógyító hatása miatt. Ma is gyakran használják a teát és a gyógynövényből készült kivonatokat légúti problémák, gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén illetve enyhe nyugtató hatása miatt.

Elaine Holmes, a londoni Imperial College kutatója és munkatársai alaposabban megvizsgálták e gyógynövényt, hogy pontos képet kapjanak a hatásáról. A szakemberek a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklap online kiadásában publikálták eredményeiket.

A brit kutatók a kísérletbe tizennégy teszt személyt vontak be, akik két héten keresztül ittak naponta öt-öt csésze kamillateát.

A minták elemzése során a résztvevőktől begyűjtött vizeletben a kutatók jelentős mennyiségben találtak hippursavat, egy olyan anyagot, mely többek között az antibakteriális hatással bíró fenolok lebontásakor termelődik az emberi szervezetben. A görcsoldó és ideg- illetve izomlazító hatűsú glycin aminosavból is nagyobb mennyiséget találtak a kutatók, mint korábban. Ráadásul mindkét anyag koncentrációja is megnövekedett a kúra két hete alatt.

A kutatók tehát egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a kamillatea valóban hozzájárul az immunrendszer erősödéséhez, így segít többek között a légúti fertőzések elleni harcban. A glycin ugyanakkor izomlazító hatású is, így nme utoldó sorban a menstruációs görcsök oldásában is segítségre lehet, ezen felül pedig az is bebizonyosodott, hogy a kamillateának enyhe nyugtató hatása is van.

A kutatók további vizsgálatoknak vetik alá a gyógynövényt, hogy a benne levő anyagok pontos hatásmechanizmusát leírhassák.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!