RSV-fertőzés

0
2528

Egy kis náthába nem lehet belehalni: meggyötör, de aztán ahogy jött, úgy megy is – gyakori vélekedés ősszel-télen. Így is van ez a felnőtteknél. Ám az újszülöttekre, csecsemőkre nézve életveszélyes is lehet az RS-vírus fertőzése.

A nátha leggyakoribb kórokozója az RSV – sokkal gyakrabban okoz megbetegedést az őszi-téli időszakban, mint az influenzavírus! Az RSV-fertőzés nagyobb gyermeknél, felnőttnél csak enyhe hurutos tünetekkel jár, akár tünetmentes is lehet. A gyenge ellenálló képességű koraszülöttek, újszülöttek RS-vírus (respiratory syncytial vírus) fertőzése bizony nagyon súlyos, sokszor életveszélyes állapothoz vezethet.

A betegség néhány napos lappangási idő után kezdődik (a beteg már ebben az időszakban is rendkívül fertőz, annak ellenére, hogy semmi tünete nincs). A betegség kitörését az egyre súlyosbodó és gyakoribbá váló, száraz, kínzó köhögési rohamok jelzik. A kis beteg szaporán, kapkodva veszi a levegőt a köhögési rohamok közt is. A súlyos légzési elégtelenség akár légzéskimaradáshoz vagy légzésleálláshoz vezethet. A légszomj a szívet és a keringést is károsítja.

A betegséget elsősorban tüneti szerekkel kezelhetjük, mivel a vírus leküzdésére még nem rendelkezünk megfelelő gyógyszerrel. Nagyon fontos a légzés és a keringés támogatása, esetenként gépi lélegeztetés is szükségessé válhat. A megfelelő kezelés biztonsággal csak intenzív gyermekosztályokon oldható meg. A betegség legtöbb esetben csak lassan, elhúzódva gyógyul és utána még hetekig, hónapokig köhöghet a beteg.

Az RSV-fertőzés nem gyógyítható, ezért nagyon fontos a betegség megelőzése. Ennek legegyszerűbb formája, ha az októbertől márciusig terjedő időszakban, amikor a leggyakoribb a fertőzés, a fiatal csecsemőket nem tesszük ki a fertőzés veszélyének. Fertőzőforrás lehet minden felnőtt vagy nagyobb gyermek. A kórházból hazatért néhány napos újszülött vagy néhány hetes koraszülött számára komoly fertőzési veszélyt jelentenek ilyenkor a nagy családi „babalátogatások”. Egy nagyszülőnek természetesen nem lehet megtiltani, hogy megnézze az unokáját, de a gyakori, 5-10 fős babanézést mindenképpen kerülni kell. Aki náthás vagy köhög, azt pedig feltétlenül el kell tiltani a csecsemőtől!

Az RSV-fertőzés az 1500 grammnál kisebb súllyal született, egy év alatti, tüdő- vagy szívbetegségben szenvedő koraszülöttek számára a legveszélyesebb, számukra már rendelkezünk védőoltással. A védőoltás nagyon költséges (egyetlen beteg egyévi védelme több mint egymillió forintba kerül), ezért csak a legrászorultabbak kaphatják meg egy szakmai bizottság előzetes javaslata alapján. Egyelőre csak a passzív védőoltás a hatásos, azaz csak a vírust elpusztító ellenanyagot tudjuk beadni a rászorulónak. Ez az ellenanyag azonban egy idő után elbomlik, ezért az oltást az októbertől márciusig terjedő időszakban havonta ismételni kell.

dr. Boross Gábor
gyermekgyógyász