Kit "szeretnek" a szúnyogok?

2005-01-24 16:10:18    

Kutatók - úgy tűnik - megfejtették annak titkát, hogy a moszkitók miért találják némelyikünket ízletesebbnek, mint másokat. Annyit már eddig is tudtunk, hogy bizonyos emberek olyan szaganyagokat állítanak elő, amely valósággal csalogatja a vérszívókat.

A mostani kutatások azonban újabb részletekkel gazdagították e rovarokról való ismereteinket, és ennek a tudásnak a birtokában olyan szúnyogriasztó kifejlesztése is lehetséges, amelyre kizárólag a csípőskedvű rovar érzékeny - az emberi szaglószerve pedig szerencsére nem érzékeli. A herts-i Rothamsted Research kutatóintézetben folytatott vizsgálatok során kitűnt: azok, akiknek a szervezete e csalogató anyagokat elfedni képes szagokat termelt, jóval ritkábban csípték meg a rovarok. A Biotechnológiai és Biológiai Tudományos Tanács szerint e természetes szúnyogriasztót mindenki használhatná a rovarok elleni védekezésre.

Addig is, amíg ez nem történik meg, a csípésektől szenvedők javíthatnak helyzetükön, ha igyekeznek olyan emberek közelében tartózkodna, akiket nem "szeretnek" a vérszívók. Kicsit hasonlít a helyzet a szarvasmarháknál tapasztalhatóhoz: amikor a csordában több, a vonzó szagokat elfedő illatanyagot termelni képes állat van, akkor az egész csorda jobban jár - a moszkitók ugyanis ilyenkor kevésbé zavarják őket.

A Rothamsted Research a sárgalázat terjesztő moszkítók azon viselkedési reakcióit vizsgálták, melyeket azok néhány önkéntes szaganyagaira reagálva mutattak. -"A vizsgálat eredményeként több olyan vegyületet azonosítottunk, amelyek egy, a moszkitók számára vonzó személy vonzerejét képesek a tiszta levegőéhez közeli szintre csökkenteni" - mondta James Logan, a kutatócsoport egyik tagja.

- "Más kutatók azt feltételezik, hogy egyeseket azért szeretnek kevésbé a moszkitók, mert nem rendelkeznek bizonyos, a rovarok számára vonzó szagokkal. Azonban, miközben ezen szag-csalétkeknek is fontos szerepe van, mostani eredmények rámutatnak azon további anyagok szerepére, amelyek feladata, hogy elfedjék a rovarokat vonzó szaganyagokat" - folytatta a szakember. "Ezen felismerés alapján nem kizárt, hogy a jövőben e természetes "fedőanyagok" felhasználásával készíthetünk rovarriasztó szereket. Az emberek számára e szerek, szemben a ma használatosakkal, teljesen szagtalanok lennének".

"Mintegy 11 vegyületet sikerült azonosítanunk. A továbbiakban arra törekszünk, hogy szűkítsük e kört, és megtaláljuk a leghatékonyabb vegyületeket" - fűzte hozzá John Picket professzor, a kutatócsoport másik tagja.

A Londoni Higiénés és Trópusibetegség Intézet professzora, Chris Curtis szerint való igaz, hogy egyesek vonzóbbak a moszkítók számára, mint mások. Ugyanakkor a hőmérséklet is fontos - hangsúlyozta a szakember. Célszerű volna a vizsgálatokat úgy kiterjeszteni, hogy azokban szerepet kapjon ez a kérdéskör is - mondta el a BBC Online-nak adott nyilatkozatában.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!