Egyszerű betegség ijesztő álruhában - reflux

2005-01-28 13:43:50    

A reflux még csak néhány évtizede létezik, de minden harmadik embert érint. Kevés olyan betegség van, amely az esetek ötven százalékában egészen más tüneteket okoz, mint amit várhatnánk tőle.

A reflux nevű gyomorbetegség ilyen: előszeretettel ijesztgeti a betegeket súlyos, akár halálos kórokra utaló jelekkel, holott maga "csak" egy egyszerűen, gyorsan és olcsón gyógyítható civilizációs betegség, amely néhány évtizede gyakorlatilag ismeretlen volt, de ma már minden harmadik embert érint.

Makacs köhögés, gyakori krákogás, enyhe fulladásérzés vagy szívtájéki fájdalom: mindezek akár nagyon súlyos betegségek tünetei is lehetnek, az aggódó páciensek fejében általában a tüdőráktól az infarktusig minden végigfut. Az azonban keveseknek jut eszébe, hogy a panaszok hátterében nagyon gyakran egy egyszerű, gyógyszerrel könnyen kezelhető betegség, a reflux áll. Sőt, mint az nem reprezentatív felmérésünkből kiderült: azok száma is csekély, akik egyáltalán hallottak már erről a betegségről. Holott az orvosok állítják: a néhány évtizede még ismeretlen kór ma már minden harmadik embert kínoz.

Mint azt Lonovics János, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke magyarázta: refluxról akkor beszélünk, ha nem zár tökéletesen a gyomorszáj, s ennek következtében a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, így az folyamatos irritációnak van kitéve. Mindez akkor számít betegségnek, ha valakinél ezek a tünetek heti két-háromszor vagy még gyakrabban jelentkeznek.

Évről évre többen Joó Zoltánné még akkor küzdött meg a betegséggel, amikor az viszonylag ritkának számított. "Egyre gyakrabban éreztem, hogy ég a gyomrom, néhány hónap után pedig már a nyelőcsövemet is szúrta a sav" - mesélte. Ekkor azonban még a stresszes életmód természetes velejárójának hitte a tüneteket. Aztán mikor néhány hónap után rászánta magát a gyomortükrözésre, közölték vele, hogy "csuszamlásos rekeszizomsérve van". Azért ezt a szakkifejezést használták, mert a betegségnek akkor még neve sem volt.

Lonovics professzor hangsúlyozta: gyógyszeresen nagyon gyorsan, kockázatmentesen gyógyítható a reflux. Enyhébb esetekben még az öngyógyítás is javasolt: ha valakinek ég a gyomra, nyugodtan vegyen be egy patikában kapható savcsökkentőt. Ha viszont ez nem segít, vagy más tünetek is megjelennek, azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Álruhás betegség

A reflux csak az esetek felében okoz szimpla gyomorégést, a maradék ötven százalékban "atipikus", azaz egészen más betegségre utaló tüneteket produkál. A szakirodalomban ezért "álarcos betegségnek" nevezik. Az atipikus reflux leggyakoribb példája a látszólag ok nélküli makacs köhögés. Ha a sav kimarja a nyelőcsövet, a páciens folyamatosan úgy érzi, morzsa akadt a torkán, ráadásul mindez akár krónikus gége-, garat- vagy hangszálgyulladást is okozhat - tudtuk meg Ribári Ottó orr-fül-gégész egyetemi tanártól. Súlyos esetben mindez akár nyelőcsőfekélyhez is vezethet.

A betegség sokkal könnyebben támadhatja meg azoknak a pácienseknek a nyelőcsövét, akik előzőleg sem kímélték torkukat, azaz dohányoznak, tömény alkoholt fogyasztanak. A professzor elmondta, hogy két évtizede még alig-alig fordultak hozzá reflux tüneteivel, ma már azonban minden tizedik ember szenved a betegség okozta gégeproblémáktól.

"Az infarktusszerű mellkasi nyomásnak és bizonytalan fulladásérzésnek is állhat a reflux a hátterében" - mondta Berta Gyula tüdőgyógyász. - A nyelőcsövet irritálja a sav, a páciens agya pedig ezt úgy érzékeli, mintha fulladna" - magyarázza. Ha a gyomorsav a tüdőbe kerül, krónikus tüdőgyulladást vagy hörghurutot okozhat, a hosszú és gyakori köhögési rohamok pedig súlyos asztmához is vezethetnek - figyelmeztet a szakember. A krónikus reflux gyakran jelentkezik éjszaka. Ekkor a beteg gyakran riad fel álmából arra, hogy az említett okok miatt köhög, fulladás kínozza, nappal azonban mindennek nyoma sincs.

[forrás: magyarhirlap. hu, 2005.01.16.]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!