Gyomorhurut, bélhurut

2005-02-09 15:15:39    

A télnek sok örömet tartogat számunkra, ám az ebben az évszakban gyakran előforduló gyomor- és bélhurut nem igazán tartozik ezek közé... Bár általában könnyű lefolyású és rövid ideig tartó betegségről van szó, a mai kor kényelmes embere ebben az esetben is könnyen nyúl a "nehézfegyverzethez", vagyis az antibiotikumokhoz. Pedig van más megoldás is!

Ez az alapvetően jóindulatú betegség senkit sem kímél, időseket és fiatalokat egyaránt ledönt a lábáról. Minden előjel nélkül lép fel, és általában nem tart tovább három napnál. Ez alatt az idő alatt viszont olyan súlyos fájdalommal és fáradtsággal jár, hogy az illető képtelen kikelni az ágyából...

A "kötelező" antibiotikum?

A betegség legjellemzőbb tünete a gyakori hasmenés és hányás. Mint említettük, szerencsére nem súlyos betegségről van szó, de mindenképpen vegyük komolyan! A fő veszély, ami ellen védekeznünk kell, a kiszáradás. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek - különösen a csecsemők- és az idős emberek, akiknél a szomjúségérzet egyébként is csökkent -elégtelen -mértékű az évek előrehaldtával.

Annak ellenére, hogy a panaszok kiváltó oka az esetek 90%-ában vírusos eredetű - amikor az antibiotikumok tudvalevőleg nem használnak - gyakran antibiotikus kezelésre kerül sor, ami ezekben az esetekben nem hogy használna, hanem inkább ront a beteg állapotán, mert (többek közt) az amúgy is megviselt bélflóra baktériumállományát is pusztítja...

A homeopátiás kezelés kipróbálása

Ez a hasonszenvi gyógymód korunkban az érdeklődés és a viták középpontjába került, de a legkülönbözőbb területeken vannak már sikeres példák az alkalmazására - nem véletlen, e szereket már hazánkban is, mint gyógyszert vásárolhatjuk meg a patikákban.

A szóban forgó betegség egyénenként eltérő tüneteket produkálhat, egyik esetben hasmenés, máskor inkább hányás lép fel, néha émelygés, vagy például lázas állapot, elesettség, fáradtság kíséri. A homeopátiás kezelés előnye éppen az, hogy a tünetektől függően alakítható, a betegség lefolyása szerint. A legfontosabb cél mindig az, hogy a megfelelően ellensúlyozzuk a kiszáradási folyamatot, figyelembe véve a gyomor- és bélrendszer sajátosságait. A kezelés rövid ideig tart és hatékony, elsősorban a fertőzés kezdeti stádiumában, amikor még csak enyhébb panaszok jelentkeznek.

Fontos: a homeopátiás kezelésnél is kérjük ki a szakember tanácsát!

Vigyázat: súlyosabb esetben, erőteljes kiszáradáskor ez a módszer már nem alkalmazható, ilyenkor speciális és hatásos gyógyszert kell felírnia az orvosnak. Ne feledjük azt sem, hogy a homeopátiás kezelés mellett is be kell tartani az étkezésre vonatkozó előírásokat, melyek ebben az esetben is ugyanazok, mintha szokásos orvosi kezelést, gyógyszereket kapnánk.

Követendő szabályok a táplálkozásra vonatkozóan

• Sok vizet igyunk, kis mennyiségű adagokban; akár evőkanalanként. Fogyasszunk ásványvizet vagy forraltvizet, a gyomorra nyugtató hatású gyógyteát
• Néhány napig együnk kevesebbet, és a diétát betartva;
• Ilyenkor tanácsos előtérbe helyezni a vízben főtt rizs fogyasztását; viszont kerüljük a tejtermékeket, a rostos élelmiszereket, a kávét, teát, az alkoholtartalmú italokat és a csapvizet.

Néhány higiénés tanács

• Ne használjunk másokkal közös (még a gyerekkel sem) evőeszközt, poharat, törülközőt;
• Minden WC-használat után alaposan, azaz meleg vízzel és szappannal mossunk kezet;
• Rendszeresen és speciálisan erre a célra szolgáló fertőtlenítőszerrel tisztítsuk a WC-t.
• Pénz használata, tömegközlekedéssel történő utazás, másokkal való gyakori kézfogás után szintén alaposan mossunk kezet.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!