A passzív-agresszív személyiség­zavarról

2005-03-08 16:16:45    

Ez a személyiségzavar, amely 'negatív személyiség' néven is ismert, abban fejeződik ki, hogy az ember állandóan mindenre nemet mond, mintegy passzív ellenállását kifejezendő. Ennek gyökere talán abban keresendő, hogy gyermekkorában nem volt képes közvetlen formában kifejezni haragját, önállósági törekvéseit vagy negatív érzéseit.

Vannak arra utaló bizonyítékok is, hogy az ilyen személyiségzavarban szenvedők szülei rendkívül következetlen, ambivalens módon viszonyultak hozzájuk, esetleg el is hanyagolták őket. Mivel a szülői autoritás kiszámíthatatlan és dühítő volt, a gyermek nem tudott megfelelő reagálási formákat találni, s nem volt képes sem kifejezni dühét vagy ellenállását, sem megszabadulni tőle.

Aki passzív-agresszív személyiségzavarban szenved, valószínűleg rettenetes tehernek érzi környezetének legapróbb kérését is. Általában nem szereti és elutasítja mások autoritását, még akkor is, ha jóindulatú tekintélyről van szó. Többnyire úgy érzi, szörnyű terhek nehezednek rá, amelyekkel nem tud megbirkózni. Védekező magatartást vesz fel környezetével szemben, amely folyamatosan elárasztja teljesíthetetlennek érzett követelésekkel. Munkájában és személyes kapcsolataiban is meg nem értettnek, alábecsültnek, kihasználtnak érzi magát. Sokszor dühös vagy elégedetlen, és automatikusan mindenre negatív módon reagál.

A negativisztikus személyiségű ember viselkedése titokban mások irányítását vagy büntetését célozza. A passzív-agresszív magatartás gyakran mint halogatás, eredménytelenség és nehézkesség nyilvánul meg. Az ilyen emberek például gyakran elvállalnak olyan feladatokat, amelyeket igazából nem is akarnak teljesíteni, és utána finoman elkezdik aláásni az elvégzését. Az ilyen viselkedés általában rejtett ellenségességet fejez ki.

A passzív-agresszív személyiségzavarban szenvedők természetes hangulata pesszimista, cinikus és szkeptikus. Szerencsétlennek és ügyetlennek érzik magukat, általában mindenhol nehézségeket és elkerülhetetlen kudarcokat látnak, úgy gondolják, mások nem becsülik és kihasználják őket. Ha nem úgy mennek a dolgok, mint szeretnék, az ilyen emberek gyakran még defenzívebbek, ellenségesebbek, negatívabbak és ingerültebbek lesznek.

A passzív-agresszív zavarban szenvedők nem könnyen tudnak konfrontálódni másokkal, egyet nem értésüket, csalódottságukat vagy elégedetlenségüket többnyire közvetett formában hozzák kifejezésre. Jellemző rájuk a halasztgatás, a lassúság, a makacsság vagy a hatékonyság teljes hiánya, amelyek aztán többnyire dühöt váltanak ki környezetükből.

A passzív-agresszív személyiségű emberek a munkahelyükön nehezen jutnak előre, mivel többnyire maguk aknázzák alá saját pályájukat. Gyakran elidegenítik azokat is, akik segítségükre szeretnének lenni.

Az ilyen személyiségzavarral jellemezhető emberek többnyire ingerlékenyek – könnyen megsértődnek, mindent provokációnak vesznek. Viselkedésükben gyakran az ellenséges öntudatosság és a bűntudatos megalázkodás váltakozik – mindenben hibát találnak, nem hajlandók együttműködni, elégedetlenkednek, mindezzel együtt azonban rendkívül dependensek

[forrás:bura.hu]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!