Étellallergiák - A cöliákia

2005-03-27 10:00:00    

A cöliákia a gluténnal (sikérfehérje) szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség, mely során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik, s felszívódási zavar jön létre. A gluténérzékenység genetikai adottságokon alapul: a cöliákiás beteg elsőfokú rokonainak mintegy 10%-a szintén gluténérzékeny.

A tünetek a lisztes táplálék (gluténtartalmú ételek) bevezetését követően néhány hónap múltán, leggyakrabban 14-18 hónapos korban jelentkeznek először. Minél tovább szopik a csecsemő, annál több idő telik el a tünetek jelentkezéséig. Előfordulhat, hogy a betegség fiatal felnőtt korban vagy idős nyugdíjas kor körül alakul ki.

A betegség tünetei

A lisztérzékenység legjellemzőbb tünete az elhúzódó és ismételten jelentkező hasmenés: a betegek naponta többször ürítenek híg, világos, bűzös, esetleg habos, nagy tömegű székletet, amely - mint az szabad szemmel is látható - nagy mennyiségű zsírt tartalmaz.

Igen gyakori, hogy jó és rossz időszakok váltják egymást, a betegnek egyik nap hasmenése van, a másik napon vagy napokban azonban teljesen kielégítő a közérzete. Székrekedés szintén előfordulhat. A beteg hasa elődomborodó, feltűnően puffadt. A cöliákiás "pókhas"-nak a fokozott gázképződés, a megnövekedett béltartalom és a hasfali izomzat petyhüdtsége az oka. Cöliákiás gyermek esetén a legszembetűnőbb a fejlődésében való visszamaradás: a hasmenéses időszakok megszűntével sem indul meg a súlygyarapodás, vagy csak igen lassan.

Pszichés tünetek is jelentkeznek: kedvetlenség, ingerlékenység, elfordulás a környezettől. A gyermekek nyűgösek, nem játszanak, figyelmüket nehéz lekötni, fáradtak, kimerültek, legszívesebben fekszenek.

A cöliákiás beteg bőre feltűnően sápadt, a fehérjehiány, valamint a vas és a folsav felszívódási zavara miatt súlyos vashiányos vérszegénység alakul ki, a fehérjehiány következtében néha vizenyő is megjelenik, legtöbbször a végtagokon, ritkábban a szemhéjakon. A gyermekek csontjai - a D-vitamin és a kalcium felszívódási zavara következtében - mészszegények. A K-vitamin hiánya miatt pedig vérzékenység léphet fel.

A megbetegedés heveny szakaszában a hasmenés és a hányás miatti folyadék- és elektrolitveszteség súlyos só- és vízháztartási zavart idézhet elő. Gyors orvosi beavatkozás nélkül a beteg sokkos állapotba - úgynevezett cöliákiás krízisbe - kerülhet.

Vannak a megbetegedésnek tünetszegényebb formái is, amelyek főleg a kisdedkor után jelentkeznek. Hiányozhat a jellegzetes széklet, elmaradhat a haspuffadás, és székrekedés is előfordulhat. Ilyenkor a fejlődésben való elmaradás és a kezeléssel dacoló vashiányos vérszegénység a legállandóbb tünet.


A diagnózis felállítása

A diagnózis csak ismételt vékonybél-biopszia (azaz szövettani vizsgálat) alapján állítható fel. Egyetlen szövettani vizsgálat alapján nem mondható ki a végleges diagnózis, mert e betegségnek nincs specifikus szövettani jele. Az első biopsziát mindenképpen a diéta megkezdése előtt kell elvégezni, mert az előzetes gluténmentes étrend gondot okozhat a szövettani kép megítélésében.
Azokban az esetekben, amelyekben a szövettani kép a glutén elvonására normalizálódik, illetve jelentősen javul, gluténterhelésre viszont kórossá válik, az elváltozás oka permanens gluténérzékenység. Az ilyen beteg egész életében gluténmentes étrendre kényszerül.

Fontos a táplálkozás

A cöliákia kezelése abból áll, hogy a beteg nem fogyaszthat gluténtartalmú élelmi anyagokat. Glutént főként a gabonafélék - a búza, a rozs, az árpa, a zab - tartalmaznak, de adalékanyagként megtalálható különféle élelmiszerekben is, pl. a tejtermékekben (puding, krémtúró, joghurt, sajtkrém), a húsipari termékekben (konzervek, felvágottak).

Megnehezíti az eligazodást, hogy az élelmiszerekben a 2%-nál kisebb mennyiségben jelen lévő adalékanyagok feltüntetése nem kötelező, és a termék típusa miatt a fogyasztó nem gondol rá, hogy glutént tartalmazhat.

Garantáltan gluténmentesnek azokat az élelmiszereket tekinthetjük, amelyek csomagolásán szöveggel (gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek/cöliákiások is fogyaszthatják) vagy grafikusan (áthúzott búzakalász) jelölik a gluténmentességet. Beilleszthetők a lisztérzékenyek étrendjébe azok a jelöléssel el nem látott termékek is, amelyeknek a gluténmentességét a gyártó cég az OÉTI-vel történt egyeztetés alapján szavatolja.

Mit lehet enni? És mit nem?

– Nem fogyaszthatók a búzából, árpából, rozsból, zabból készült ételek, kenyérfélék, cereáliák, és a köles sem ajánlott. Fogyasztható azonban a rizs, a kukorica, a burgonya, a speciális gluténmentes kenyerek, süteményporok, gluténmentes száraztészták.
– Gyümölcsök, zöldségfélék megszorítás nélkül fogyaszthatók mind friss, mind mirelit vagy konzerv formájában ; azonban a kész- és félkész ételek közül csak a gluténmentes termékek.
– A húsok és a tojás otthon elkészítve fogyasztható, azonban már a húskészítmények, a hurkafélék, húskonzervek, húspástétomok, konzervek nagy százaléka nem fogyasztható. Lényeges szem előtt tartani a már elkészült élelmi adatbankot, mely részletesen tartalmazza a gyártók által szavatolt csemegeáruk listáját.
– A száraz hüvelyesek és olajos magvak szabadon fogyaszthatók!
– Ha nem társult a cöliákiával laktózérzékenység, akkor a gyártó által szavatolt tejet, tejtermékeket minden esetben lehet fogyasztani.
– A zsiradékok is szabadon fogyaszthatók! Mennyiségi korlátozásra a heveny szakasz kivételével nincs szükség.

Fogyasztható élelmi anyagok:

– kukoricaliszt, kukoricakeményítő, kukoricadara;
– burgonyapehely, burgonyakeményítő;
– rizsliszt;
– sárgaborsóliszt;
– szójaliszt, szójakocka, szójagranulátum.

Levesek és főzelékek sűrítéséhez gluténmentes lisztet, rántott hús panírozásához gluténmentes kenyérből készült morzsát, töltött hús készítéséhez pedig cöliákiásoknak készült kenyeret használjunk!

Dóczi Tiborné
dietetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!