Kóros kövérség

2005-04-04 14:00:14    

A világ több részén emberek tízmilliói éheznek, másutt ugyancsak tízmilliók rendre túleszik magukat, folyamatosan gyarapítva kilóikat. A túlsúly ma a világ legelterjedtebb és legnagyobb költséggel kezelhető krónikus betegsége. A magyar népességet is komolyan sújtja a probléma.

A magyarok mintegy hatvan százaléka túlsúlyos, több százezren pedig nem csak egyszerűen túlsúlyosak, hanem súlyos betegek, hiszen az esztétikainak tűnő problémával együtt a kor, illetve a súly előrehaladtával egy időben szinte törvényszerűen megjelenik a magas vérnyomás és a cukorbetegség.


A szív- és érrendszeri, a mozgás- és légzőszervi megbetegedések szinte mindegyikének melegágya a kövérség. Kóros kövérségről a 40-es testtömegindex fölött beszélünk, amit úgy kapunk meg, ha a test súlyát elosztjuk a testmagasság négyzetével. Tehát, ha 40-es testtömegindexe van valakinek, akkor az azt jelenti, hogy például egy 170 centi magasságú
ember 115-120 kiló, egy 180 centis pedig megközelíti a 130 kilót. Ők számítanak kórosan kövérnek.

S hogy hogyan tud egyáltalán valaki 140-170 kilóra meghízni? Egyszerű a válasz: szorgalmas evéssel. A kórosan kövér embereknek mindössze két százalékánál mutathatók ki hormonális okok, és maximum 30 százalékánál beszélhetünk örökletes tényezőkről. A többieket táplálkozási szokásaik és a mozgáshiány juttatja ebbe az állapotba.

Akinél semmilyen diéta és gyógyszeres kezelés sem segít, annál jöhet szóba a hetvenes évektől ismeretes műtéti eljárás, a gyomorgyűrű beültetése. Ezzel az állítható méretű kis gyűrűvel, amelyet ún. laparoszkópos, azaz nem vágó, hanem szúró technikával juttatnak be a páciens hasába, két részre osztják a gyomrot: a gyomorgyűrű fölötti kisebb, a gyomorgyűrű alatti nagyobb részre. Gyakorlatilag egy nadrágszíjat tesznek fel a gyomorra, a nyelőcső alatt körülbelül 5-6 centiméterre, és így a fölötte képezett pici, ökölnyi gyomorba, az aktív részbe egyszerre nagyon kevés, kb. csak egypohárnyi étel fér be, így a beteg képtelen egyszerre többet megenni, azt is csak úgy, ha alaposan megrágja az ételt, különben az irritálja a "mini - gyomrot".

A műtét altatásban történik, és gyors felépüléssel jár. Egy hét múlva akár nehezebb fizikai munkát is végezhet a beteg. A gyűrű 10 évig maradhat bent, nem okoz semmilyen problémát. A későbbiekben az orvos a kívánt fogyás ütemének megfelelően akár többször is állíthatja, szűkítheti vagy tágíthatja. Magyarországon 1998 óta végzik ezeket a műtéteket. Eddig 220 beteget operáltak, s a 98 százalékuk lefogyott.

A gyűrűvel egy év alatt minden további nélkül 50 kilót le tudnak fogyni a betegek, ami borzasztóan soknak tűnik. Pedig nem sok, hiszen heti egy kilót fogynak, ami nemcsak nekik, hanem szervezetük számára is nagy élmény, hogy megszabadul ettől az óriási tehertől.

A gyomorgyűrűs műtéteket az országban három helyen végzik. Budapesten a Péterfy Sándor utcai kórházban, Debrecenben a DOTE I. sz. Belgyógyászati Klinikáján, Pécsen a négyszáz ágyas klinika sebészeti osztályán.

XXL Klub

Az XXL Klub kóros elhízásban szenvedők számára segítséget nyújtó, a közelmúltban alakult, nonprofit, önképző betegkör.

Ingyenesen hívható zöld száma: 06-80 - 630-114

Klubvezető: Turáni Gizella

 

Hangsúlyozni kell, hogy ez a beavatkozás kizárólag a 18-60 év közötti, kórosan kövér betegeknél végezhető el.

 

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!