Diéta hipertónia esetén

2005-04-29 14:48:09    

Köztudott, hogy a betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás. A hypertoniával küzdőknek és az arra hajlamosoknak is kötelező a bevitt zsírmennyiség csökkentése, és ugyanígy a sófogyasztás minimálizálása is elengedhetetlen

A betegségről

Az artériákra gyakorolt túl nagy nyomás gyakran semmilyen kísérő tünettel sem jár. Olykor azonban szédülés, fejfájás, látászavar vagy megmagyarázhatatlan kifulladás jelentkezik. Ilyenkor ellenőrizni kell a vérnyomást: könnyen és rendszeresen megmérhető az orvosnál tett látogatáskor.

Előfordul, hogy a magas vérnyomásnak genetikai okai vannak. Gyakran párosul azzal, hogy az artériák elveszítik rugalmasságukat. Az is gyakori, hogy a vérnyomás az életkorral párhuzamosan nő, anélkül, hogy meghatározható lenne az oka.

Köztudott azonban, hogy a táplálkozás ennél a betegségnél is kulcsszerepet játszik. Két sarkalatos pontja van: a túlzott zsír- és sófogyasztás. Az előbbi az érfalat olyan réteggel borítja be, mely hozzájárul annak megkeményedéséhez. Minthogy a vér mennyisége nem változik, a beszűkült véredényben emelkedik a nyomás...

Só, só, só...

Ami a túl nagy mennyiségű só fogyasztását illeti, egy, még kevéssé ismert mechanizmus hatására hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez. Ezért van az, hogy például az afrikai emberek, akik nagyon kevés sót fogyasztanak, soha nem szenvednek magas vérnyomásban. Amint azonban nyugati országokba települnek, így növelve jelentősen köreikben a vérkeringési problémák, az infarktus vagy az agyvérzés veszélyét.

A magas vérnyomásos betegek jó részénél a nátriumban gazdag étrend felelős a bajokért. Ennek megelőzésére az orvosok általában új táplálkozási programot, megfelelő étrendet írnak elő. Mivel a tartós magas vérnyomás - még ha önmagában nem is okoz panaszokat - sok egyéb súlyos probléma előidézője lehet, ezért feltétlenül fontos azt gyógyszerrel is csökkenteni.

A diéta helyes elvei

A magas vérnyomás okozta komplikációk kivédésére kötelező a zsír csökkentése a táplálkozás során, és feltétlen szükséges a sófogyasztás minimalizálása. Korlátozni kell a konzervek, előre gyártott készételek beiktatását az étrendbe, elkerülve, hogy a már amúgy is sós ételeket újrasózzák.

Ajánlott napi étrend:

Reggeli: 1 csésze meleg ital, zabkása, alacsony zsírtartalmú tej, 1 friss gyümölcs
Ebéd: olívaolajjal, citromlével és friss bazsalikommal készített paradicsomsaláta, főtt hal gőzölt burgonyával, 0%-os gyümölcsjoghurt
Vacsora: sótlan zöldségleves minden ízesítő (leveskocka, vegeta stb.) nélkül, zsiradék nélkül sült csirkemell főtt zöldbabbal, kevés gyümölcskompót

[forrás: Galenus]

Kapcsolódó anyagok:

A magas vérnyomás
A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!