A természet vonzásában

2005-05-01 22:02:43    

Az ember maga is a természet része, ezért magától értetődő a természetes anyagok utáni igényünk - otthonunkban is. A technika fejlődésével ma már az anyagféleségek sokasága áll a formatervezők szolgálatában, mindenki kialakíthatja a saját "természetes" otthonát.

Egy-egy divatőrület általában csak rövid időre tudja háttérbe szorítani mindazt, ami évezredek óta az emberek számára az életet jelenti falakon kívül és belül: a természetes alapanyagok szépségét, fában, fémben, kőben megformálódó megannyi csodáját. A természetes anyagok szőnyegek, dísztárgyak, polcok és lambériák formájában újra meg újra beköltöznek az otthonokba, és sokszor olcsóbbak is mint a kevésbé hangulatos műanyag tárgyak, bútorotok.

 

A forma és anyag találkozásának egyik legkreatívabb, legszínesebb területe a fonott bútorok világa. A közelmúltig többnyire kerti bútorokként számon tartott darabok mára a belső terek egyik főszereplőjévé lettek. A fonott technika szépségét és formaalakítási lehetőségeit felhasználva ezek a bútorok mára a legigényesebb enteriőrök komplex funkcióját is kielégítik. A hajlított és fonott technikával készült bútorokat rattannak nevezik. Alapanyaguk egy gyorsan növő, liánszerű, erős rostszálú pálma, mely Indonézia és Malajzia forró, páradús őserdeiben él. A rattan elterjedését nem csak a természetes anyagok iránti fokozott igény inspirálta, hanem az újfajta technológiával elérhető rendkívül gazdag formavilág is. –A természet része vagy, s benned is a természet lakozik. Ne különülj el, mert nem vagy kívülálló. Családodhoz tartozol, a táj része vagy. Része vagy az évszakoknak, Égből és Földből állsz. Az égitestek keringése, az évszakok körforgása szabja meg ritmusod. Haladj együtt az árral, az élet áramával. A vidám nyár után a tél fagya jő. De kell a tél is, mint a nyár. A földön állva égig érsz, egyik a másik nélkül mit sem ér. Ha kemény vagy, életed is kemény. Lágyan meghajolsz és túléled a bajt. A versengővel szembefordul a világ, a megbékélt békében él.– (Richard Bach)

Moldován Katalin

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!