Szemhéjduzzanat

2002-09-23 09:36:33    

A szemhéjak gyulladásának ödémája (vizenyője) sokszor nem csak a szemészeket, de a fül-orr-gégészeket, belgyógyászokat, fogászokat, allergológusokat stb. is érdekelheti, mivel az ő szakterületükön előforduló betegségek is lehetnek e szemtünetek okai.

Tipikus tünet kisgyermekkorban, de már a csecsemőkor vége felé is találkozhatunk azzal, hogy a felső szemhéj kipirult, duzzadt, a ráncok elsimultak. A kisded rendszerint náthás, lázas is. Az ok az orrgyök két oldalánál, az orrüreg és a szemüreg között elhelyezkedő orrmelléküregek, az ún. rostasejtek gyulladása. Az ezt kísérő vizenyős duzzanat a szemhéjon is jelentkezik. Mindenképpen gégész-szakorvosi ellátást igényel.

 

Szintén vizenyős duzzanatot okozhat, leginkább az alsó szemhéjon az orrbemenet furunkulusa is. Ilyenkor jellemző még az orr mellett is tapintható tömöttség, vizenyő, és persze meg kell találnunk az orrbemenetben, többnyire egy szőrszál körül elhelyezkedő szőrtüszőgyulladást, furunkulust is. A veszélyt az jelentheti, hogy a gyulladás az orr melletti, belső szemzugban levő visszereken keresztül az agykoponyába is beterjedhet. Éppen ezért az orrbemeneti szőrtüszőgyulladásokat, furunkulusokat nem szabad piszkálni, nyomogatni, ellátásuk szakorvosi feladat.

 

Hasonló ödémával járhatnak a felső fogsor metsző-, esetleg szemfogak körüli gyulladásos folyamatai is, csecsemőkorban pedig a fogcsírák gennyedése. Ilyenkor a kifejezett vizenyő mellett feltűnőek a gyulladásos jelek. Az ellátás természetesen fogorvos, esetleg szájsebész feladata.

 

Minimális gyulladással, de nagy duzzanattal járnak a szemhéjakat ért rovarcsípések (legtöbbször szúnyogcsípés). Ilyenkor nehéz a duzzanat okának a megtalálása. Ehhez érdemes 2–5-szörös nagyítású kézi nagyítót is igénybe venni. Lehetnek egyéb okok miatt is fellépő szemhéjvizenyők, pl. vesebetegség, allergiás folyamatok miatt. Ilyenkor a gyulladásos tünetek teljesen hiányoznak.

 

Végül meg kell említeni a ritkaságnak számító fejlődési rendellenességeket. Idetartoznak: az orrgyöknél elhelyezkedő, különböző tömött, jóindulatú vegyes daganatok és a belső szemzug környékén elhelyezkedő, az előbbieknél puhább duzzanatok, melyekben az agykoponyából előtüremkedő agyhártyák, sőt agyállomány is lehet. A tartóssága és a gyulladásos tünetek hiánya keltheti fel a gyanút, amit ideggyógyászati vizsgálattal és mindenekelőtt modern képalkotó vizsgálatokkal (komputeres tomográfia, mágneses rezonanciavizsgálat) erősíthetünk meg.

Mint látható tehát, a szemhéjakon sok okból alakulhat ki duzzanat. Érdemes odafigyelni és szakorvosnak megmutatni.

dr. Votisky Péter
fül-orr-gégész

 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!