Gyógynövények vizelési problémákra

2005-06-09 15:41:52    

A gyakori vizelési inger több problémát is jelezhet, és más-más okból fordulhat elő nőknél és férfiaknál, sőt különböző korosztályok tünetei is eltérő okokra vezethetők vissza. A férfiakat érintő két gyakori betegség, a prosztatagyulladás és a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás gyógynövényekkel, ill. fitoterápiás készítményekkel történő kezelése � egyértelmű hatékonyságuknak, ártalmatlanságuknak (a mellékhatások ritka előfordulásának) és a viszonylagos olcsóságuknak köszönhetően � egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A prosztata gyulladásának kiegészítő kezelésében a gyógynövényeknek azért lehet fontos szerepük, mert a rendszeres folyadékfogyasztásnak köszönhetően, a vizelet pH-értékének állandó változása, illetve hígulása következtében nemcsak a kórokozók (főként baktériumok) életfeltételei romlanak meg, hanem a csíraszámok csökkenése is bekövetkezik.

Gyógyító tökmagolaj

A húgyutak fertőtlenítésére és átmosására, illetve a prosztata gyulladásának megelőzésére és kiegészítő kezelésére több gyógynövény alkalmas.

A prosztatamegnagyobbodás a kiemelkedő hatékonyságú természetes eredetű készítményekkel – melyek közül Magyarországon a legtöbbet vizsgált és alkalmazott szer a tökmagolaj – időben megelőzhető. Az újonnan kifejlesztett, kétszeres tökmagolaj-tartalmú növényi készítménnyel pedig a már kialakult tünetek az eddiginél is hatékonyabban és kényelmesebben megszüntethetők, illetve csökkenthetők.

A növényi szereknek – elsősorban antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatásuknak köszönhetően – kiemelkedő jelentőségük van a különféle (elsősorban krónikus) húgyúti megbetegedések megelőzésében, illetve kezelésében. A fitoterápiás készítmények alkalmazását több országban jó alternatív kezelési lehetőségnek tekintik a korai, komplikációkat még nem okozó prosztatabántalmak kezelésében.

Milyen jellegűproblémát, esetleg betegséget jelezhet, ha túl gyakran kell WC-re járnia?

Panaszok Lehetséges okok Teendők
Rendkívüli vizelés, köhögés erőlködés, tüsszentés hatására A hólyag záróizmainak gyengesége Forduljon orvoshoz: hólyaggyengeség
Állandó vizelési inger, habár csak nagyon kevés vizelet távozik; a beteg égő vagy szúró fájdalmat érez, esetleg véres a vizelet Hólyaghurut, hólyaggyulladás, prosztatagyulladás Forduljon orvoshoz: hólyaggyengeség
Hátfájás, láz, vesetájéki fájdalmak vizeléskor Vesemedence-gyulladás Forduljon orvoshoz
Gyakori vizelés és erős szomjúság, esetleg fogyás Cukorbetegség Feltétlenül forduljon orvoshoz

A 40 év feletti férfiak vizelési problémáinak okai, melyek többségének kialakulása a korral együtt járó folyamat

Panaszok Lehetséges okok Teendők
Fájdalmak vizeléskor, folyás a hímvesszőből Húgyvezeték- gyuladása, nemi betegség Feltétlenül forduljon orvoshoz
Gyakori vizelési inger egyre csekélyebb vizeletmennyiség-gel, vékony vizeletsugár és utócsöpögés Prosztata-megnagyobbodás Gyógynövényes, illetve fitoterápiás kezelés, orvosi kivizsgálás

[forrás: www.teva.hu]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!