60 ezer csontritkulásos kereshet új orvost

2005-07-04 15:17:24    

Megszüntetik az osteoporosiscentrumokat, csontritkulás elleni gyógyszereket a jövőben csak reumatológus, illetve nőgyógyász írhat majd fel.

Csontritkulásos betegek tízezrei kereshetnek új orvost, mivel az egészségügyi vezetés megszüntette a csontritkulás-központokat. A tárca szerint csupán a központok monopolhelyzetét szüntetik meg, míg a szakmai vezetők dilettánsnak és kivitelezhetetlennek tartják az elképzelést - írja a Népszabadság.

Megszüntetik az osteoporosiscentrumokat, csontritkulás elleni gyógyszereket a jövőben csak reumatológus, illetve nőgyógyász írhat majd fel. Azok a belgyógyászok, traumatológusok és ortopéd szakorvosok, akik eddig a központokban tevékenykedtek, már nem írhatnak fel ilyen gyógyszereket - írja a Népszabadság. A lap szerint így több tízezer beteg kereshet új orvost, ráadásul a szakmai vezetők azt mondják, hogy a lépéssel a betegellátás biztonságát veszélyeztető, komoly anyagi konzekvenciákkal járó helyzet állt elő. A minisztérium azonban azt állítja, hogy a központok megszüntetésével elérhetőbbé válik az ellátás, mivel a betegeknek nem kell annyit utazniuk mint eddig.

A minisztérium főosztályvezetője, Kereszty Éva szerint nincs miért fenntartani a centrumok hálózatának monopolhelyzetét, ugyanis nincs oszteoporosis-szakvizsga, ugyanakkor egyetemi tantárgyként szinte valamennyi szakorvos tanulja a betegség gyógyítását. Mint állítja, nem engednek a szakmai színvonalból, és nem veszik el senkitől a receptfelírás jogát, csak a monopolhelyzetet szüntetik meg.

Lakatos Péter, az Országos Osteoporosis Központ elnöke ugyanakkor dilettánsnak tartja a tárca elképzelését, amivel szétverik a nemzetközileg is példaértékűnek tartott osteoporosis hálózatot. Az elnök szerint a tíz éve alapított központokban megvan a diagnosztikai eszközpark és a csontritkulás körébe tartozó problémákhoz szükséges szakorvosi háttér, és a rendszer gazdaságosan és hatékonyan, magas szakmai színvonalon működött.

Lakatos Péter a lapnak elmondta, hogy a jelenlegi ötszáz helyett háromezer orvos írna fel gyógyszert, miközben ezek többségének nincs gyakorlata a betegség kezelésében. Ráadásul a hosszú évek óta a szakmában dolgozóknak mostantól nem szabadna rendelniük. Az elnök emellett úgy véli, hogy a jelenleg a centrumokban kezelt hatvanezer beteg átirányítása az amúgy is zsúfolt reumatológiai és nőgyógyászati rendelőkbe szinte lehetetlen. Az elnök szerint tíz éve már volt egy hasonló próbálkozás, de akkor egy év alatt úgy megugrottak a gyógyszerrendelések, így a -kiadások is, hogy finanszírozhatatlanná vált a gyógyítás - írja a Népszabadság.

[forrás: origo.hu, 2005.07.04.]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!