A májbetegség tünetei a bőrön

2002-10-04 09:05:19    

A máj működése nem csak a fehérjék, szénhidrátok és zsírok anyagcseréjében, feldolgozásában, beépítésében kap életfontosságú szerepet, hanem a szervezetbe került mérgező anyagok közömbösítésében, kiválasztásában is. A vérkeringés és a nyirokáramlás "transzformátor állomásának" is tekinthetjük, mivel a védekező immunrendszer központi állomása. Nagyfokú regenerációs készsége miatt olykor csak igen későn vehető észre működési zavara.

A máj működési zavara táplálékfelszívódási rendellenességből indulhat ki. A nem kellő gusztussal, rossz étvággyal elfogyasztott étel, tápanyag hirtelen kialakuló csalánkiütést idézhet elő. A testszerte megjelenő viszkető, hólyagos, szélein vérbő kiütések, olykor ijesztő méretűek is lehetnek. Gyakori tünet még a háton vagy akár az egész testen kialakuló kínzó viszketés, főleg idősebb korban. Előidézheti az epehólyagban lévő kő, idült epeútgyulladás, különböző okokból kialakult májgyulladások és igen gyakran gyógyszerek is, amikre a beteg túlérzékenységi reakcióval válaszol. Jellegzetes tünet lehet a tenyéren és a talpon szimmetrikusan kialakuló bőrpír. A kifeszített bőrfelszín alatt láthatók néha a kitágult, pulzáló kapilláris erek. A körömágyon egy barna sánc végighúzódása észlelhető. A szájnyálkahártyák gyulladásai és a szájszél berepedése is gyakori tünete lehet a májműködés zavarának. Előrehaladott állapotú májbetegség esetén a betegek lehelete sajátságosan édeskés és aromás jellegű lehet. Kísérő tünet még a fénylő, piros nyelv is.

 

A májműködés elégtelensége a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is gátolja. A bőraljában kisebb-nagyobb bevérzések alakulnak ki a K-vitamin hiánya miatt, de a csontritkulás is fokozódhat a D-vitamin-hiány következményeként. Idült alkoholisták esetében a B-vitaminok hiánya alakítja ki a nyak bőrén látható feltűnően vörös gallért, amit "pellegroid gallérnak" neveznek szaknyelven. Ugyancsak korai jel egy nehezen gyógyuló sérülés, amit követ a testszerte szóródó gennyes bőrfekély. A beteg legtöbb esetben nem ismeri fel súlyos állapotát, májbetegségét.

A máj betegségének legsúlyosabb tünete a sárgaság kialakulása, melynek egyszerre több tényező is lehet az előidézője: a májsejtek károsodása, mérgező anyagok, fertőzés, daganat. A sárgaság legelőször a szemfehérjéken válik láthatóvá, a halványsárga színtől egészen a citromsárga színárnyalatig. A törzs bőrén kifejezettebb a sárga szín, mint a végtagokon. A tünetek gyógyulása fordított a kialakulásuk sorrendjével, ha a kiváltó ok megszűnik. Ritka a fényérzékenység tünetével kialakuló bőrgyulladás, amit porphyriának neveznek. A májműködés sajátos zavara idült alkoholistákon is kialakulhat. Bizonyos formái öröklöttek is lehetnek. A betegségre jellemző bőrelváltozások az orcákon a barnás-szürkés foltok, az arc szőrzetének megerősödése, a kézfejeken pedig faggyútüszők keletkeznek.

A betegség megfelelő kezeléssel tünetmentessé válik.

A bőrön megjelenő kisebb értágulatok is összefügghetnek a már lezajlott májkárosodással. A kb. 2,5 cm átmérőjű csillagszerű értágulatok, "érpókok", amelyek központjában egy kiboltosuló erecske látható, szintén kórjelző értékűek lehetnek. Elhelyezkedhetnek az arcon, a törzs bőrén. A kozmetikailag zavaró helyekről eltávolíthatók.

A májbetegségek és a velük járó bőrelváltozások összefüggései szinte még feltáratlanok. Megelőzésük, megismerésük századunkra vár.

dr. Major Endre
bőrgyógyász

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!