Fekélybetegség és életmód

2005-07-27 12:50:58    

Amióta felfedezték a fekélybetegség és a Helicobacter pylori nevű baktérium kapcsolatát, egyre több beteg gyógyulhat ki teljesen az ulcusból. Azonban nem csak e baktérium okozhat fekélyt, hanem számtalan más ok is kiválthatja a betegséget. Ilyenkor a panaszok nem szűnnek meg véglegesen, időnként – főleg tavasszal és ősszel – fellángolnak.

A fekély kialakulásában szerepet játszanak – az említett baktériumon kívül – egyes gyógyszerek, mint például a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a szalicilátok, a stressz, a helytelen életmód. Ha ezen okok valamelyike felelős a megbetegedésért, akkor feltétlenül szükséges diétát tartani, hogy elkerülhető legyen az állapot romlása, illetve a panaszok erősödése.

 

A kórképre általában fokozott savtermelés jellemző, ezért kerülni kell minden savtermelést fokozó élelmiszert és ételt. Ilyenek például a csípős fűszerek, a szerecsendió, a húsleves, a pecsenyelé, a kocsonya, a pörköltek, a fokhagyma, alkohol, koffein, kóla, citrusfélék, paradicsom. A hevített zsiradékokban gyomornyálkahártyát izgató bomlástermékek keletkeznek, ezért tartózkodni kell a pirítástól, a rántott dolgok készítésétől. A tömény édességek (méz, lekvár, dzsem, karamelles tej) is ingerlik a nyálkahártyát. A betegek nagy része sovány, hisz sokan nem mernek enni, félve a panaszoktól. Ilyenkor fontos a megfelelő energiabevitel, melyet összetett szénhidrátokkal (rizs, burgonya, lisztes áruk) és könnyen emészthető zsiradékokkal biztosítunk. A zsiradékban nagyon gazdag szalonna, kolbászfélék, tepertő, disznósajt nem tartoznak a gyomorbeteg napi menüjébe, ellenben a margarinok, a különféle olajok bőven fogyaszthatók. Az állati eredetű élelmiszerekben (tojás, túró, sajt, tej, tejföl) jelen lévő zsiradék – a növényivel együtt – bőven elegendő. Ajánlatos naponta ötször-hatszor étkezni, hogy mindig legyen, ami lekösse a feleslegben termelődő gyomorsavat. Az élvezeti szerek használata súlyosbítja az állapotot, ezért kerülendő a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a napi többszöri kávéfogyasztás. Ha mégis kávézni szeretne, semmiképp se üres gyomorra tegye, fogyassza tejjel, naponta csak egyszer.

Mit egyen a fekélybeteg?

A fekélybetegség sokak életét nehezíti meg. Naponta többször égő, maró fájdalom jelentkezik, mely csak evés után szűnik átmenetileg. Legtöbbször az átlagosnál több gyomorsav termelődik, és ez a jelenség tehető felelőssé a kellemet okolható ami felelős a tünetekért. Megfelelő étkezéssel azonban csökkenthetők a panaszok.

Az étrend fehérje- és energiagazdag legyen (elhízás esetén nem törekszünk energiagazdagságra). Az energiát összetett szénhidrátokkal (liszt, rizs, burgonya) és könnyen emészthető zsiradékokkal (margarin, olaj, tejföl, tejszín) biztosítjuk. Ajánlott naponta hatszor enni, hogy mindig legyen, ami leköti a feleslegben termelődő savat.

Zsiradékok közül a margarint, olajat használhatjuk. A húsokban, tejtermékekben lévő állati zsiradék bőven elegendő. Lisztesáruk esetén fehér vagy félbarna kenyereket, zsemlét, kiflit válasszunk. A túlzottan magos, korpás pékáruk ingerlik a gyomornyálkahártyát. Húsoknál a soványakat, félzsírosakat részesítsük előnyben. Fogyasztható a csirke és pulyka melle, combja, a sertéscomb. Felvágottak közül a sonkajellegűek, párizsik, a zöldséges felvágottak, a zalai.

A zsíros szalonna, disznósajt, kolbászfélék nem a gyomorbetegeknek valók. Tejtermékek közül a tejszín, tejföl és a túró szabadon fogyasztható. A tej, joghurt, kefir akkor, ha nem okoz panaszt.

Zöldségeknél a száraz hüvelyesek, káposztafélék, a paradicsom, míg a gyümölcsöknél az aprómagvasok, illetve a savanyúak (citrom, grépfrút, narancs) okoznak panaszt. A többiek szabadon fogyaszthatók. Édességek esetében a piskóták, pudingok, krémek, gyümölcskocsonyák, felfújtak, piték a legmegfelelőbbek. Töltelékként ne lekvárt vagy mézet használjunk, hanem gyümölcsöket. Az élvezeti szerek közül legártalmasabb az alkohol, mert izgatja a nyálkahártyát és apró bevérzéseket okoz rajta. Az erős tea és kávé is kedvezőtlen hatású. Gyenge tea és tejes kávé naponta 1–2-szer iható. Dohányzás hatására fokozódik a savtermelés, súlyosbodik a nyálkahártya gyulladása. Mintaétrend:

REGGELI: gyümölcstea, sajt, margarin, zsemle
TÍZÓRAI: banánturmix, babapiskóta
EBÉD: zöldséges burgonyaleves, almával párolt pulyka rizzsel
UZSONNA: túrókrém
VACSORA: világosra főzött tea, sonka felvágott, margarin, félbarna kenyér, pritaminpaprika
UTÓVACSORA: sajt, alma

RECEPTEK

Sonkával rakott palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db palacsinta, 300 g gépsonka, 20 g margarin, 150 ml tejföl, petrezselyemzöld, bazsalikom, borsikafű, só.

A sonkát ledaráljuk, felmelegített margarinon átfuttatjuk, fűszerezzük a bazsalikommal, borsikafűvel, a petrezselyemzölddel, sóval. Majd összekeverjük a tejföl 2/3 részével. A palacsintákat margarinnal kikent tűzálló tálba rétegezzük a sonkás masszával. A legutolsó palacsinta tetejére a maradék tejföl kerüljön. Forró sütőben összemelegítjük.

Túrópuding

Hozzávalók 4 személyre: 250 g félzsíros tehéntúró, 70 g búzadara, 60 g porcukor, 2 db tojás, 20 g margarin, 20 g zsemlemorzsa.

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az áttört túrót, a búzadarát, végül lazítjuk a felvert tojásfehérje habjával. A pudingformát kikenjük margarinnal és megszórjuk zsemlemorzsával. Beletesszük a túrós masszát a forma 2/3 részéig. Egy tepsibe annyi vizet öntünk, hogy a pudingforma biztosan megálljon benne. Mérsékelten meleg sütőben 30–40 percig gőzöljük.

Németh Mónika

dietetikus

 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!