Kamaszkori mitesszerek

2002-10-04 10:00:00    

A pattanások mindig a legrosszabbkor jelennek meg, és serdülőkorban erre gyakran lehet számítani. A kamaszkor indulásával, ahogy a nemi hormonok szintje megemelkedik, a faggyúmirigyek működése is erőteljesebbé válik. Előtte, a férfi nemi hormonok, azaz az androgének hiányában, a faggyúmirigyek nem működtek.

Ezek a faggyúmirigyek a szőrtüszőkbe nyílnak. Ha a szőrtüsző, illetve a faggyúmirigy nyílását egy szarucsap elzárja, úgy alatta sárgás színű faggyúciszta keletkezik, ez a comedo vagy más néven mitesszer. A pangó váladékban a normál bőr baktériumflórájához tartozó Propionibacterium acnes nevű kórokozó elszaporodik, és ez a baktérium megváltoztatja a faggyú összetételét. A megváltozott összetételű faggyú a megrepedt cisztafalon keresztül kijut a bőr rétegei közé, s ott fájdalmas, bőrpírral járó gyulladást, aknét hoz létre. Ha ezek a gyulladt területek tovább fertőződnek, igen nagyra képesek megnőni, és egymással összeolvadni. Ezek a gyógyulást követően is torzító hegeket hagynak maguk után.

 

A pattanások elsősorban a faggyúmirigyekkel gazdagon ellátott területeken, a homlokon, orron, állon, orcán, háton és a mellkas felső részén jelentkeznek.

Az akne lefolyását igen sok tényező befolyásolja. Bizonyos faktorok ronthatják az állapotot: a pszichés stressz (szorongás, vizsgadrukk), egyes ételek fogyasztása (csokoládé, dió, sajt, fűszeres ételek). A menstruáció előtti időszak is ilyen, míg a napsütés javítani szokott a helyzeten.

Fontos az érintett bőrterület tisztántartása, fertőtlenítése (arclemosók, tonikok). A szarucsapok kialakulásának megakadályozására hámlasztó hatású kenőcsök javasolhatóak. Súlyos, hegképződéssel járó esetekben indokolt lehet speciális antibakteriális kezelés is, melyet azonban csak bőrgyógyász javasolhat. Az antiandrogén hatású fogamzásgátlók is javíthatnak a folyamaton.

dr. Dezsőfi Antal
gyermekorvos

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!