Gyalog az egészségért...

2005-09-01 14:04:33    

Ahhoz, hogy az ember megőrizze egészségét és fizikai erőnlétét, naponta 10-12 ezer lépést kellene megtennie. Többségünk naponta átlagosan 4-5 ezer lépésnél nem tesz meg többet. A munkahelyünkre autóval megyünk, mozdulatlanul ülünk a kanapén – tévét nézünk. Hamarosan elfelejtjük a mozgás szépségét. A testmozgás hiánya pedig óhatatlanul betegségek kialakulásához vezet, mindenekelőtt szív- és érrendszeri problémákhoz, amelyek napjainkban az első helyen állnak a világon a betegségek listáján.

Helyettesítheti a diétát

Egy egészségügyi központban kísérleteket végeztek. A kísérleti alanyok egyik csoportját nagyon szigorú diétára fogták, a másik csoport naponta 45 percet kerékpározott. Néhány hét múlva megmérték mindkét csoport tagjainak koleszterinszintjét és megállapították, hogy azoknak az embereknek, akik kerékpároztak, vagyis rendszeresen mozogtak, a koleszterinszintje jelentős mértékben csökkent a diétán élő, de aktív mozgást nem végző társaikhoz képest. A kísérlet azt bizonyítja, hogy a kiegyensúlyozott mozgás gátolja az érelmeszesedés kialakulását.

S hogy mi is az a kiegyensúlyozott, rendszeres mozgás? Az embernek a stadionok, uszodák, teniszpályák, sportklubok jutnak az eszébe, amelyek anyagi okokból, vagy időhiány miatt sokaknak elérhetetlenek. Ám nem is erről van szó. Naponta az átlagosan 6 órányi ülő munka mellett legalább 30-40 percet kellene mozogni.

Gyalogolni vagy futni?

A 70-es - 80-as években aktív propaganda indult el a "Futással az infarktus ellen" címmel. Akkoriban úgy gondolták, hogy a futás mindenki számára elérhető, mondhatni, univerzális eszköz az infarktus ellen. Később kiderült, hogy ez nem egészen így van. A futásnál a terhelés nagyobb, mint a gyaloglásnál, és az utóbbi élettanilag kedvezőbb hatással van az ember szervezetére. Mivel a futásnak káros következményei is lehetnek (azoknál, akik valamilyen alapbetegséggel kezdenek el futni. a szerk. ) ajánlatos orvosi tanácsot kérni, mielőtt rendszeresen futni kezdünk.

A gyaloglás ehyik igen sportos formája a távgyaloglás. Ilyenkor az ember erőltetett menetben, nagy és gyors lépésekkel megy, (a helyes testtartás ilyenkor igen fontos! a szerk. ) és ennél fogva szaporább lesz a pulzusa.

A pulzusszám megfelelő emelkedését nagyon egyszerű meghatározni. Ha például az Ön pulzusa percenként 80-at üt, akkor a gyaloglásnál nem haladhatja meg ennek a 70 százalékát, vagyis percenként csak 56 ütéssel emelkedhet meg. A sportgyaloglás növeli fizikai aktivitásunkat, közérzetünket, megakadályozza a szív-és érrendszeri problémák, valamint a magas vérnyomás kialakulását, csökkenti a stresszt, edzi izmainkat, megőrzi munkaképességünket, rendben tartja vércukor szintünket, biztosítja kiegyensúlyozott alvásunkat. A gyaloglás a legegyszerűbb és mindenki számára elérhető fizikai tevékenység, és egyben a nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.

Gyaloglással a csontritkulás ellen

Ez a fajta mozgás megakadályozza a csontok kálcium tartalmának csökkenését, és egyben erősíti a csontokat. Fontos, hogy gyaloglás közben megfelelően járjunk. A lábfejünknek előre kell néznie, a felsőtestünknek kissé előre kell dőlnie, ritmusosan kell mozgatnunk a csípőnket és a kezünket. A fejünket mindig a mozgás irányába fordítsuk. Menet közben figyeljünk a testtartásunkra.

Ha a szívműködésünk és légzésszerveink is rendben vannak, fokozhatjuk a terhelést. Így növelni lehet a pulzusszámot is - de csak annyira, hogy ne fuldokoljunk, és nyugodtan tudjunk beszélni. Ha légzési zavarok lépnek fel, csökkenteni kell a tempót. Ez azt jelenti, hogy ez a terhelés meghaladta a teljesítőképességünket. Így meg tudjuk állapítani, hogy hány százalékkal növelhetjük a pulzusunkat.

A liftet felejtsük el

Az emeletes házban lakóknak jót tenne, ha leszoknának a liftezésről - és helyette a lépcsőt használnák legalább lefelé. Ezt nevezik lefelé-járó tréningnek. Ez a mozgás főleg a nőknek jó, erősíti a hátizmaikat és a hasfalat. Később meg lehet próbálkozni a felfelé menettel is. Először csak 2-3 emeletet tegyünk meg felfelé - ahogyan az egészségünk megengedi.

Fizikai erőnlétünket úgy is növelhejüki, ha egy-két megállóval előbb leszállunk a tömegközlekedési eszközről, és a hátralévő utat gyalog tesszük meg.

Van egy másik fajta mozgás, amely a szervezetünknek jót tesz - ez pedig a tánc. Járjunk el táncolni. A napjainkban divatossá vált görkorcsolyázás és kerékpározás is egészségünkre válik, és gyakorlatilag minden korosztály számára kivitelezhető testmozgásnak minősíthető.

Ezenkívül barkácsolhatunk magunknak sportszereket. Kifeszíthetünk akár egy rudat is a lakásban, és máris húzódzkodhatunk. A nyújtás nagyon jót tesz a gerincünknek is, ha ezt rendszeresen végezzük, megszűnnek a gerinctáji fájdalmaink.

Határtalan mozgásigény

A szülők sajnálatos módon gyermekeiket egészen kiskoruktól ülő életmódhoz szoktatják. Ez nagyon káros következményekkel jár a gyermek egészséges fejlődésére. Előfordul például, hogy 1, 2 vagy akár 3 éves gyermekek ülnek a babakocsiban jó melegen beöltöztetve, az anyukáik pedig hosszasan és vidáman csevegve és tologatják csemetéiket. A mozgáshiány kimondottan károsan hat a gyermek egészségére. Annál rosszabb pedig nincs, ha rászólnak a gyerekekre, hogy ne rohanjanak, inkább maradjanak nyugton.

A gyermek mozgásigénye határtalan. Szüksége van a futásra, az ugrálásra, csak állandó mozgásban érzi jól magát. Ha mozgásigényét nem elégítheti ki, akkor szellemileg és testileg sem fejlődik megfelelően.

Mivel a gyermek a mozgáson keresztül ismeri meg a világot, rendkívül fontos mozgásszerveinek és mozgáskoordinációjának fejlődését biztosítani. Amikor elkezd járni, ki kell venni a babakocsiból, és hagyni kell őt bóklászni. Engedni kell azt is, hogy a kisebb emelkedőkre is felmászhasson és onnan leugorhasson.Természetesen gondos szülői felügyelet mellett.

A labdázás, a különféle társas labdajátékok, valamint a focizás is nagyon hasznos, kitűnően fejlesztik a mozgáskoordinációt.

Amíg a hegyi patak a hegyek között fut, csapkod, zubog, nagyon tiszta és átlátszó a vize. Azonban ha akadály, mélyedés kerül az útjába, megáll, és vize zavarossá, mocsarassá válik. Ugyanez történik a szervezetünkkel, a vérünkkel. Amikor mozgunk, az anyagcserénk felgyorsul, és természetes ritmusában dolgozik. Az egyszerű mozgás a legelérhetőbb eszköz egészségünk megőrzésére és fenntartására.

Határozza hát el magát! Gyalogoljon reggel munkába menet, gyalogoljon este hazafelé minél többet. Ha csak pár megállót kell mennie, és nem siet, ne üljön közlekedési eszközre! Járjon lépcsőn, meglátja, egyre könnyebben és ügyesebben veszi majd az akadályokat. Ha még nincs biciklije, vásároljon egyet, szerelje fel lámpákkal, és amikor csak teheti, közlekedjen azzal. Ha teheti, pingpongozzon, tollasozzon minél gyakrabban. Testi és szellemi jóllétét egyaránt fokozhatja, ha rászánja magát a rendszeres testmozgásra. A sport felüdíti a lelket és a testet, segíti a jó alvást, csökkenti a stresszt. Ha súlytöbblete miatt diétázik, sem kell koplalnia, ha képes arra, hogy rendszeresen mozogjon, sportoljon. Olyan testmozgást válasszon, amit élvez. Érezze jól magát a bőrében - egészségesen!

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!