Visszatérés az Édenbe - nudizmus

2002-10-15 08:00:00    

Azok a gyerekek, akik nap mint nap látják a szüleiket meztelenül, már természetesnek veszik ezt az állapotot. Az ilyen környezetben felcseperedők száma egyre nő. Az újabb generációkban már nem ritka ez a jelenség. Az emberek már nem szégyellik testüket. Mindez a szexuális kultúra fejlődésének köszönhető, és nem a lezserségnek, ahogyan azt sokan hiszik.

Ha egy apa vagy egy anya meztelenül szalad be a fürdőszobába, ez nem számít magamutogatásnak. Valószínűleg az ilyen szülő úgy gondolja, hogy nem kell szégyenkeznie gyermeke előtt, hiszen közvetlen családtagról van szó, őszinte bizalomról a gyerek irányába. Ezáltal a gyermek számára természetessé válik, hogy a családban nem szégyen a meztelenség.

Hogyan is alakul ki a gyermekben ez a felfogás? Nemrég az Egyesült Államokban megvizsgálták, hogy azok a lányok és fiúk, akik olyan családi környezetben nőttek fel, hogy otthon természetes volt a meztelenség, általában problémamentesen lépnek a felnőtt korba. Gyakorlatilag nem alakultak ki pszichikai problémáik az első szexuális kapcsolatuk után. Kiegyensúlyozottak maradtak. Azt is megfigyelték, hogy többségük nem kezdett idejekorán nemi életet élni. Ezek a fiatalok szexuálisan felfokozottabbak voltak (főleg a lányok), mint velük egykorú társaik. Azt viszont meg kell mondani, hogy hajlamosabbak is voltak az alkalmi kapcsolatokra. Ennek az oka nem csak a gyermekkori benyomások, a szülők gyakori meztelensége volt, hanem valószínűleg a szélsőséges esetek hatása, amikor a gyermek láthatta szüleit intim helyzetekben is.

Semmit sem szabad megtiltani

Különbözőek vagyunk. Némelyikünk úgy érzi jól magát, ha anyaszült meztelenül járkálhat otthon. Másokat azonban zavar, ha ruhátlanul kell mutatkozniuk. A nudizmus és a naturalizmus 1902 óta létezik és azóta a világ nem azért változott meg, mert voltak olyan emberek, akik meztelenül szerettek volna napozni.

Az első nudisták belülről és kívülről is a burzsoázia erkölcse ellen lázadtak, de ez a mozgalom mindig elhatárolta maágát a szexualitástól. A nudisták szigorú erkölcsi szabályokat vezettek be a strandokon olyannyira, hogy gyakran a kívülállók irigykedve szemlélték őket. A nudizmus segít abban, hogy a testünkkel kapcsolatos komplexusainkat legyőzzük.

Ha a meztelenség természetes számunkra, akkor a gyermekünk számára is azzá válik. A serdülők kicsit máshogy viszonyulnak ehhez a helyzethez, mivel náluk már megjelennek a szexualitás jelei, ezért 13–14 éves korban már problémák adódhatnak.

A meztelen test meghatározó érzelmeket és érzéseket vált ki az emberből, de a nudista becsület kódex alapján a strandon ezeket az érzelmeket nem szabad kimutatni. Egy serdülő számára nehéz az erotikus érzéseket elnyomni. Ennél nehezebb feladat elé nem lehet egy fiatalt állítani, aki természetes ösztöneit gyorsan szeretné kifejezésre juttatni.

A gyerek a szüleitől függ, éppen ezért a szülőnek nem szabad pszichikai nyomást gyakorolni rá. Nem alkalmazhat erőszakot vagy tiltást a gyermek szexuális nevelésében. Ami esetleg jó a strandon, az nem biztos hogy otthon is jó. Azoknak a szülőknek, akiktől a meztelenség távol áll, nem szabad hogy megijedjenek vagy ijesztgessék gyermekeiket, ha náluk ez máshogy jelentkezik. Ne felejtsük el, hogy a múzeumokban gyönyörű műalkotások vannak kiállítva, amelyek az emberi test szépségét ábrázolják, ezért nem szabad a meztelenséget szégyentelen dolognak beállítani gyermekeik előtt, egyszerűen ne erre helyezzék a súlypontot.

Ne felejtsük el, hogy anyaszült meztelenül jövünk a világra!

Vladimir Krjukov pszichoanalitikus szerint mivel meztelenül jövünk a világra, ez a természetes számunkra. Az evolúció még a szőrt is "elvette" tőlünk. A lelkünk mélyén megmaradt bennünk az, ha magunkban vagyunk jó pucéran lenni, jó ledobálni az összes ruhát.

A nudista szülők gyermeke úgy nő fel, hogy felnőttként nem lesznek a testével kapcsolatos komplexusai. A legtöbb felnőtt egy egész csokorra valót gyűjt magának a komplexusokból, olyannyira, hogy akár ezzel tönkre is teheti az életét. A gondolat, hogy vajon hogyan néznek ki az ágyban (főleg a nőknél fordul elő), nem látszik-e a narancsbőr a fenekén vagy a vakbélműtét utáni heg a hasán, komolyan befolyásolhatja, méghozzá negatív irányba a kapcsolatát a szeretett férfival.

"Én még saját magam előtt is szégyellem magam" – ezt sajnos sokan érzik így. "Olyan vagyok, amilyennek a természet megalkotott, vagyis csodálatos" – ez pedig a naturisták felfogása. Valójában tökéletes test, mint olyan nem létezik és az amit ma széségideálnak tartanak holnapra már megváltozik. A nudisták szerint a meztelen test nem a szexualitás jele. Csupán nekik így kényelmesebb. A gyerekek a meztelenséget természetesnek tartják, ezért a választás a szülők kezében van.

A gyermek jogai

"Minden gyermeknek joga van a fizikai és pszichikai erőszak elleni védelemre" – írja a gyermekek jogairól szóló nyilatkozat.

Azok a szülők, akik szeretik gyermeküket, arra törekednek, hogy ne okozzanak semmilyen traumát nekik. A legfontosabb szempont – a szeretet és a bizalom. A kicsik mindig azt utánozzák, akit szeretnek és tisztelnek. Meg kell nekik magyarázni, hogy tiszteljék saját testüket, melyet nem bántalmazhat senki. Azonban a szélsőségeket kerülnünk kell, ugyanis a segítséget nyújtó orvos beavatkozásait el kell fogadnia. Őszintén kell beszélni a veszélyekről is.

Nem szabad elhallgatni azt sem, hogy sajnálatos módon körülöttünk egyre jobban terjed a pedofília.

A szülő feladata, hogy mindezekről beszéljen, hogy megtanítsa gyermekét, hogyan vigyázzon a testére.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!