A krónikus epebetegség - diéta

2002-10-17 10:00:00    

Magyarországon az epebetegségek előfordulása nagyon gyakori. Az 50 év feletti nők közül minden negyedik valamilyen epepanasszal küzd.

Lehet ez visszatérő epehólyag-, illetve epeútgyulladás vagy epekő.

Diétára azért van szükség, mert megszüntetheti a panaszokat, megakadályozhatja az újabb kövek kialakulását, megelőzheti az ismételt epehólyag-gyulladás és epeköves roham kialakulását. Hiába távolítják el a köveket, ha a táplálkozás nem megfelelő, a kellemetlen tünetek ismét megjelennek.

Mire ügyeljünk?

Az étkezés legyen zsírszegény, erős fűszerektől mentes, durva rostokban szegény, könnyű, vegyes. A zsírszegénységet zsírszegény nyersanyagok és élelmiszerek használatával, illetve megfelelő konyhatechnológia alkalmazásával érhetjük el. Az ételeket párolva, sütőben sütve, főzve, grillezve készítsük el. Sovány húsokat és sajtokat, sonkafelvágottakat, kefirt, joghurtot, 1,5%-os tejet használjunk. Kenőzsiradéknak light margarinokat, főzésre, sütésre olajat válasszunk.

Az erős fűszerek kerülése nem jelent íztelenséget. Használhatunk petrezselymet, kaprot, zellert, majorannát, bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, lestyánt, babért, fahéjat, szerecsendiót. Ellenben ne használjunk borsot, mustárt, csípős paprikát, tormát. A pirított hagymafélék is panaszt okoznak.

Fontos, hogy naponta-kétnaponta legyen székletürítés. Ezt megfelelő rostbevitellel biztosíthatjuk. Emiatt érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ha nem okoz panaszt, jó hatású napi 1 evőkanálnyi zabkorpa elfogyasztása, melyet joghurtba, kefirbe, gyümölcslébe keverhetünk. Ellenben a durva rostokat kerüljük el (pl. fás karalábé, száraz hüvelyesek, müzlik). Ha elhízás is fennáll az epebetegség mellett, akkor a zsírbevitel csökkentésén túl a szénhidrátbevitelt is korlátozni kell. Ilyenkor száműzni kell az étkezésből a kristálycukrot, mézet, dzsemet. Helyettük édesítésre édesítőszereket használjunk. Viszont bátran fogyaszthatunk rizst és burgonyát.

Az epebetegségek diétája nagyon egyéni, mert sok olyan étel van, ami az egyik betegnek panaszt okoz, míg a másiknak nem – ez az egyéni tűrőképesség és tolerancia kérdése. Például van, aki megeszi a tojást, míg mások az ételbe téve sem viselik el. Ha bármilyen élelmiszer, étel fogyasztásakor emésztési probléma lép fel, akkor az adott dolgot ki kell hagyni az étkezésből.

Egyéni tűrőképesség alapján fogyaszthatók például a tojás, a tej, 12%-os tejföl, paprika, paradicsom, uborka, kukorica, retek, zeller, karfiol, fokhagyma, főtt hagyma, teljes őrlésű gabonák, korpák. Ajánlatos viszont az alábbiakat minden epebetegnek kihagynia az étrendjéből (ezek általában mindenkinél panaszt okoznak): zsíros húsok és felvágottak, kolbászfélék, szalonna, disznósajt, tepertő, téliszalámi, szárnyasok bőre, zsíros sajtok, tejszín, 20%-os tejföl, kelt tészták, frissen sült pékáruk, vajas tészták, pirított hagyma, tojásrántotta, erős fűszerek és a bő zsírban sütés.

Recept

Párolt pulyka almával

Hozzávalók 4 személyre: 400 g sovány pulykahús, 200 g alma, 20 g olaj, szerecsendió, só.

A húst tokányra vágjuk. Teflon lábasban az olajon fehéredésig sütjük, majd kevés vízzel felöntve, befűszerezve pároljuk. Az almát vékony szeletekre vágva tegyük hozzá, még a párolás kezdetén, így együtt puhulnak meg és ízes szaftja lesz a húsnak. A leghozzáillőbb köret a burgonyapüré, melyet kevés light margarinnal és 1,5%-os tejjel keverjünk ki.

Németh Mónika
dietetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!