A betegek 2 évig szenvednek, mielőtt orvoshoz fordulnak

2005-10-12 15:04:08    

Egy több országra kiterjedő felmérés eredményéből az derült ki, hogy a legtöbb refluxos beteg nem keresi fel az orvosát betegsége tünetei miatt.

Az emberek átlagosan 2 évig szenvednek a gyomorégés kínzó tünetétől, mielőtt segítségért és megoldásért orvoshoz fordulnának. Ez az eredmény derült ki az Égető Kívánság (Burning Desire) fantázianevet viselő nemzetközi felmérésből, melyet a Montrealban megrendezett Gasztroenterológiai Világkongresszuson hoztak nyilvánosságra. A tünetekkel rendelkezőknél a jelenség magyarázata az a téves képzet lehet, mely szerint, a vény nélküli gyógyszerek hatékonyak, míg a vényköteles gyógyszerek nem segítenek. Ennek ellentmondanak azok a klinikai vizsgálatokon alapuló tények, melyek egyértelműen bizonyították, hogy a reflux betegség hatékony gyógyszerei, a protonpumpa gátlók 5 napon belül hatékonyan oldják a gyomorégést, mely a leggyakoribb tünet a legtöbb betegnél.

A reflux betegség tünete például a gyomorégés, mely jelentősen befolyásolja a betegek hétköznapjait; a megkérdezettek 80%-a számolt be életmódbeli változtatásokról, mint például étkezési szokásainak megváltoztatásáról a tünetek oldásának érdekében.

Tévesen gondolják azt a betegek, hogy ha segít a vény nélküli gyógyszer, akkor a receptköteles gyógyszer nem használ. A vény nélkül kapható gyógyszerek csak pillanatnyi tünetoldást eredményeznek, nem jelentenek tartós megoldást. Fontos, hogy a betegek felkeressék az orvosukat, akik a vény nélküli gyógyszereknél hatékonyabb gyógyszerekkel tudják ellátni a betegüket, mint például a protonpumpa gátlók, melyek bizonyítottan hatékonyabbak a vény nélküli gyógyszereknél a tünetek megszüntetésében.

Egy 7 pontos skálán mérve, ahol a 7 a leginkább fontos dolgot jelenti, a betegeket arra kérték, hogy tegyék sorrendbe azokat a tényezőket, melyek befolyásolják őket abban, hogy háziorvosukhoz forduljanak a tüneteikkel. Közel 1000, gyomorégéstől szenvedő, de orvoshoz nem forduló beteg között az orvoshoz nem fordulás okai a következők voltak:

  • a vény nélkül kapható termékek is hatékonyan csökkentik a tüneteket,
  • a tünetek és a betegség súlyossága nem változik,
  • a tüneteik megfelelő ellátásban részesülnek a vény nélküli gyógyszerek által

Mindezek felett az a tévhit is szerepet játszott az orvos elkerülésében, hogy a receptköteles szerek nem segítenek.

Ezzel szöges ellentétben azok a betegek, akiknél az orvosuk a betegvizsgálat után felállította a reflux betegség diagnózisát, úgy gondolták, hogy az orvos tud segíteni, komolyan veszi a tüneteiket, illetve tüneteiket az alkalmazott szerek csillapítják.

A szakember felkeresése akkor lehet különösen fontos, ha a gyomorégést olyan más tünetek is kísérik, melyekkel esetleg orvoshoz fordulunk - de talán nem a megfelelő orvoshoz. A nyelőcsőbe, és onnan a garatba visszaáramló savas gyomortartalom olyan, nem a reflux betegségnek tulajdonított tüneteket is okozhat, mint például a rekedtség, éjszakai köhögés, szívtáji fájdalom, vagy a visszatérő makacs arcüreg-gyulladás, illetve alvászavar.

Ha a megfelelő szakembert keressük fel tüneteinkkel, akkor fény derülhet esetleg arra, hogy a rekedtség, éjszakai köhögés, mellkasi fájdalom összefügghet a már „megszokott” gyomorégéssel. A hatékony és szakszerű orvosi segítség sok további kellemetlenségtől, és esetleges felesleges orvoshoz járástól szabadíthat meg minket- a feleslegesen megvásárolt és nem a betegségének megfelelő gyógyszerekről nem is beszélve.

Bővebb információ: www.reflux.hu; www.astrazeneca.hu
Dr. Majorosi Emese
PR Manager,
AstraZeneca
E-mail: emese.majorosi@astrazeneca.com

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!