A fogyás enyhítheti az inkontinenciát

2006-01-22 08:00:00    

Túlsúlyos nők esetében a fogyókúra hatására csökken az inkontinenciával összefüggő "balesetek" száma. Az inkontinencia ma Magyarországon mintegy félmillió embert sújt. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak a szülést követően lábadozó anyák, a negyven év feletti nők és az ötven év feletti férfiak.

A probléma kezelésére a különböző terápiás módszerek és műtéti beavatkozások mellett egyszerhasználatos nedvességfelszívó betétek és pelenkák használata is ajánlott lehet. Ugyanakkor az életmódváltásnak is nagy szerepe van a betegség leküzdésében és az életminőség javításában. Ezt bizonyítja egy amerikai kutatók által nemrégiben közzétett vizsgálat is, amelynek során úgy találták, hogy a túlsúlyos nők esetében a fogyás csökkenti az inkontinencia kellemetlen tüneteit.

A vizsgálatok során Dr. Leslee L. Subak és kollégái negyven túlsúlyos nőt vizsgáltak a San Franciscoi Egyetemen. A kísérletben részt vevő hölgyek életkora 52 év, átlagos súlya 97 kilogramm volt, és hetente átlagosan 21-szer szenvedtek el inkontinens "baleseteket". A betegeket két csoportra osztották: a vizsgálat kezdetén kiválasztottak 19 nőt, akik orvosi felügyelet mellett egy három hónapos speciális programon vettek részt, amelynek célja a testsúlyuk csökkentése volt. Az ebbe a csoportba sorolt hölgyek nem ehettek többet napi 800 kalóriánál és minden nap 60 percet kellett sportolniuk. A második csoportba tartozó 21 nő a programot három hónappal később kezdte.

Azok a nők, akik azonnal elkezdték a fogyókúrás programot, átlagosan 16 kilogrammot veszítettek testsúlyukból (a testtömegindexük 28-35 százalékkal lett alacsonyabb). A heti inkontinens epizódok száma 60 százalékkal csökkent, életminőségük pedig kimutathatóan javult. A másik csoportba sorolt betegek testsúlya változatlan maradt az első három hónapban, az akaratlan vizeletvesztéses esetek száma pedig 15 százalékkal csökkent. Miután ők is részt vettek a három hónapos testsúlycsökkentő programban a vizsgálat második felében, az inkontinens epizódok száma esetükben is kimutathatóan visszaesett.

A súlycsökkenés hasonló hatású, mint a konzervatív terápiás lehetőségek, állapították meg a tanulmány szerzői. Azok az inkontinenciában szenvedő túlsúlyos nők, akik leadnak a súlyukból, kimutathatóan kevésbé szenvednek az akaratlan vizeletvesztéstől. Öt és tíz százalék közötti súlyvesztés az inkontinens "balesetek" számának heti előfordulását 50 százalékkal is csökkentette. Egy 167 centiméter magas, 90 kilogramm súlyú hölgynél ez azt jelenti, hogy testsúlyát 4,5-9 kilogrammal kell csökkentenie. Mindez egy olyan cél, amelyet a túlsúlyos nők biztosan meg tudnak valósítani.

A magyarországi inkontinens betegek támogatásával foglakozik a 2005 májusban létrejött Inko Klub Egyesület, amelynek célja a vizelet- és székletvisszatartási problémákkal küszködő hazai betegek lehető legszélesebb körű tájékoztatása és felvilágosítása a betegség kialakulásának okairól, megelőzéséről, kezelésének és esetleges gyógyításának lehetőségeiről. Az érdeklődők további információkat a www.inkoklub.hu honlapon találnak, inkontinenciával kapcsolatos kérdéseiket pedig az Egyesület kék vonalán (06-40-321-321) és az info@inkoklub.hu címen e-mailben tehetik fel az egyesület szakembereinek.

(Forrás: Inko Klub Egyesület)

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!