Az éltető és gyógyító víz

0
1251
Széchenyi fürdő (Fotó: 123rf.com)

Nemcsak gyógyvízzel és termálvízzel lehet gyógyítani, hanem sima vízzel is. Sebastian Kneipp, a nagy német természetgyógyász a XIX. században így fogalmazott: „Ez a gyógyítás igazi művészete, se túl sokat, se túl gyakran, mindent a maga idejében.”

A természetgyógyászat módszertani kulcsszava a mérték. Sem a hosszan tartó hideg, sem a tartós meleg fürdő nem helyes. A hideg víz alkalmazása szerinte csak 20–30 mp-ig alkalmazható és kizárólag csak meleg testre, de mihelyt fázik a beteg, rögtön abba kell hagyni a hideg fürdőzést. Nyilvánvaló, hogy minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad csak alkalmazni.

A gyenge szervezetűek ne kezdjék a kúrát túl hideg vízzel. A hideg vízbe mártott szivaccsal vagy ruhával való lemosás enyhébb hatású, mint a hideg vízfürdő, de azért hatásos gyógymód az is. „A meleg víz egyedül renyheszt, elpuhít, a befejező hideg vizes lemosás erősít, edz és egészséges fejlődést biztosít.”

A gyulladt testrészen a hideg vizes borogatás csökkenti a fájdalmat, és elősegíti a gyógyulást. A hűtőfürdő a legbiztosabb lázcsillapítási módszer. A hideg vizes fürdő frissít, sőt erősíti az immunrendszert. A meleg víz ellenben ellazít, tágítja az ereket, fokozza az anyagcserét, így gyorsul a kiválasztás.

A bőr pórusai, erei kitágulnak, megindul a verejtékezés. A salakanyagok ily módon hamarabb távoznak a szervezetből. A harántcsíkolt izmok ellazulásának köszönhetően csökken az izomgörcs okozta fájdalom. A simaizmok is elernyednek, ennek következtében enyhülnek a görcsös fájdalmak, oldódik az epehólyag és a húgyhólyag görcsei is.

Megfázás, hólyaghurut, izomgörcs, egyes krónikus ízületi betegségek esetén. 37–38 °C-os vízben 10 perc fürdőzés igen hatásos lehet. Az alacsony vérnyomásúak viszont csak langyos fürdőt alkalmazzanak, mert a meleg víz csökkenti a vérnyomást.

Hévíz (Fotó: pixabay.com)

Gyógyítás váltakozó hőmérsékletű vízzel:

Az egyik legegyszerűbb ingerterápia a hideg és meleg vízes zuhanyozás. A zuhanyozást mindig meleg vízzel kell kezdeni és hideg vízzel befejezni. Ezt egymás után többször lehet váltogatni, de mindig a hideg víz legyen az utolsó. A meleg vizes zuhanyozás kb. 2 percig tartson, a hideg vizes zuhanyból elég 30 mp is. Aki a hideg vizet nem bírja, az hideg vizes szivaccsal is letörölheti testét. A váltakozó hőmérsékletű víz tehát frissít, erősíti az immunrendszert, javítja a keringést.

Érszűkület esetén a lábat felváltva kell egy-egy lavor meleg, majd hideg vízbe helyezni, többször egymás után. A meleg vizes fürdő hatása gyógynövénykivonatokkal, illóolajokkal, sőt egyszerű konyhasóval még fokozható. A fürdővízbe csepegtetett levendulaolaj vagy -főzet nyugtat, az eukaliptuszolaj pedig frissít, tisztítja az orrot, tágítja a hörgőket. A gyógyszertárban többféle illóolaj és gyógynövény kapható, és felvilágosítást is nyújtanak.

dr. Benkő András