Gombák a testen

2002-10-21 11:50:33    

Ma már több mint 200-féle, emberre veszélyes gombafajt ismerünk, illetve különítettek el. A gombák általában a lebomló szerves anyagokat építik be szervezetükbe, aminek igen nagy a jelentősége a természet szervesanyag-körforgásában, a természetes környezetünk biológiai egyensúlyának fenntartásában.

A gombák klorofill nélküli, sejtmaggal és sejtrendszerrel bíró egyszerű élőlények. Az anyagcseréjük folyamán a sajátosan kialakult sejtfaluk a külvilággal kétirányú kapcsolatot tart fenn. A növényi és az állatvilág élőlényeinek sejtfalai csak egyirányú kapcsolatra képesek. Sajátos a gombafehérjék aminosav-összetétele és a belső sejtalkotó részeik is, valamint a kromoszómáik viselkedése a sejtmagokban. A gombák kedvelik az állandó hőmérsékletet, a meleget, a nedvességet és a sötét környezetet.

 

Bőrgombák

A bőr felszíni rétegeiben megtelepedő és szaporodó gombákat bőrgombáknak, dermatophytonoknak nevezzük. A bőrgombák a felhám rétegei, sejtfalai közé juttatják apró fonalaikat, és innen táplálkoznak a szöveti nedvekkel. A szaporodásukhoz ideális környezetet teremtenek a hajlatok összefekvő bőrfelszínei, de elszaporodhatnak a lapockák közötti területen, a tarkótájon és a hajas fejbőr–homlokbőr találkozásánál is. Izzadékony személyeken fehér foltok tűnnek fel a felkarokon és a háton egyaránt. Az elváltozások alig viszketnek, felszínük csak kissé korpázik. A napozást követően a gombaszövedék takarási helyein olykor összefolyó vagy csak lencsényi fehér foltok tűnnek elő a barnább környezetből. A kerti munkák végzését követően, olajos munkával foglalkozóknál, vagy fiatal kiscica simogatását követően is megjelenhetnek gombára utaló bőrelváltozások.

Általában csak egy oldalon, az egyik kézen jelenhet meg a kör alakú, időnként hevesen viszkető, a széli részeiken gennyes pattanásokkal terjedő, általában fonalas gombák okozta, olykor már ekcematizált bőrgyulladás. Ugyancsak gombás eredetűek a szimmetrikusan, hirtelen kezdettel kialakuló tenyéri és talpi bőrgyulladások is. A legtöbbször sarjadzó gombák keltette fájdalmasan viszkető göbcsék később gennykeltőkkel teli hólyagokká válnak.

A fájdalommal és gyulladással kísért bőrelváltozások hátterében mindig a szervezet ellenanyagrendszerének sajátos zavara húzódik meg. Ilyenkor a szervezet valamennyi nyálkahártyáján túlsúlyba kerülnek, eluralkodnak az eddig egyensúlyban ott lévő sarjadzó gombák. Bizonyos esetben gombaszepszist is előidézhetnek. Kezelésük során nemcsak helyi, hanem belsőleges kezelésük is szükséges. Minden esetben a kiváltó okot is keresni kell.

Körömgombák

A körmök elváltozásait nem minden esetben a gombák idézik elő. Jellemző szokott lenni a köröm széléről a köröm holdacskája felé terjedő vonalas, szürkés-sárgás elszíneződés, majd később az egész szaruállományt érintő károsodás. Valamennyi körömelváltozás pontos meghatározása csakis mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatokkal dönthető el pontosan. A kiserek betegségeinek következtében, a cukorbetegségben, az érszűkületes betegségekben és a pikkelysömör-betegségben rendszerint kialakulnak a körmök lemezeinek elszíneződései, a szarulemezek sárga színű felrostozódásai, “pudvásodásai”. Olykor e betegség kialakulásának, kezdetének első látható tünetei ezek a körömtünetek. A láb körmein sokkal gyakrabban keletkeznek gombás körömbetegségek, mint a kéz körmein. A körmökön látható jeleket mindig a szervezetet ért zavar részjelenségének kell tekintenünk. Az időben történő orvoshoz fordulás segíthet feltárni a szervezet működési zavarát, az anyagcsere-betegséget stb., és kellő beavatkozással megállítani a körömlemezek további pusztulását.

Ha a körmeinken vonalas vagy körkörös alakú elszíneződéseket, alakváltozásokat észlelünk, akkor ha saját magunk nem tudtuk megszüntetni, kérjük pedikűrös segítségét a körmeink rendbetételére. Ha pedig azt látjuk, hogy körmeinknek nem csak egy, hanem több szarulemeze is elszíneződik, akkor ne késlekedjünk, és mihamarabb keressük meg a bőrgyógyász szakorvost. A még kis fokú, a körömlemezeket nem mélyen roncsoló állapot általában a helyi gombaellenes ecsetelőkkel és kenőcsökkel, krémekkel tünetmentesíthető. A károsodott körömrészlet szépen, egészségesen fog visszanőni. Sajnos a külső kezelések mellett számolni kell az újrafertőződések veszélyével is. A közös fürdők használata, a nem kellően szellőző lábbeli, a sportcipők, a már említett betegségek, a nem kellő és folyamatos tisztálkodás az oka e fertőzések újraindulásának, a gombák terjedésének. Hasznos lehet, ha otthonunkban a rendelkezésünkre állnak a gyógyszertárakban beszerezhető lábápoló és fertőtlenítőszerek.

Gyógyítás – belsőleg

Napjainkban igen megbízható és hatékony gyógyszerkészítmények biztosítják (kényelmesen szedhető és mellékhatásokkal csak alig rendelkező) tabletták formájában a gombás körmök éppé növekedését. A körmök lassú növekedése (a kézkörmökön általában 0,1 mm-t, a láb körmein csak 0,05 mm-t nő naponta a körömlemezünk) indokolja a helyes és pontos vizsgálatot a gyógyszer szedése előtt. A tabletták szedése biztosítja az ép körömképződést, de mindehhez – a zavartalan növekedés mellett is – legalább 100 napra van szükség. Figyelembe kell venni az egyéni különbségeket is. Mindebből arra kell következtetnünk, hogy inkább jobb megelőzni a körmök betegségeinek kialakulását, s kellő időben kell alkalmazni a helyileg ajánlott gombaellenes szereket. Ha a helyi kezelések mellett is kialakulnak a körmök elváltozásai, akkor feltétlenül indokolt a gombaellenes tabletták szedése. Az alapbetegséget, a kiváltó okot mindig figyelembe kell venni és gyógykezelni. Szükséges elvégezni a gombák azonosítását, vizsgálatát és tenyésztését is szükség esetén. Ajánlatos, ha a gyakorlott szakorvos javaslatával kezdjük el szedni a tablettás gyógyszereket.

Ma a bőrgombák és körömgombák kezelése, gyógyítása igazán látványos eredményekkel jár. Az újrafertőződés vagy az ismételt kialakulásuk a szervezet betegségére, az ellenálló képesség csökkenésére utalhat. A folyamatos és rendszeres kéz- és lábápolás, valamint a helyileg alkalmazott fertőtlenítők megvédnek a bőrgombáktól.

dr. Major Endre
bőrgyógyász

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!