Ne adjon esélyt a körömgombának!

2006-02-07 15:42:24    

A láb- és kézkörmök alatt élő gomba aktív fertőzést okozva nemcsak esztétikai problémát jelent. Nedves, meleg helyen gyorsan szaporodik, könnyen terjed egyik körömről a másikra, s ha a gombás fertőzést nem kezelik időben, fájdalommal és szövődményekkel is járhat.

A gombás fertőzésnél a körmök megvastagodnak, elszíneződnek vagy töredezetté válnak, először csak helyenként, majd a fertőzés lassan az egész körömre kiterjed, és az végül lapok szerint szétválik. S hogy hol, milyen körülmények között lehet elkapni a körömgombás fertőzést? Nos, bárhol. Fürdőhelyen, közös öltözőkben, zuhanyozókban stb. Fokozott a veszély, ha sérült egy köröm.

A betegség kialakulásához csak kis idő szükséges, mivel amint a kórokozó eljut a körömre vagy a bőrre, a fertőzés bekövetkezik, és azonnal továbbterjedhet - bár a gombás fertőzés csak bizonyos időeltelte után válik láthatóvá.

Az átlagos emberi populációban a körömgomba gyakorisága kb. 3-10%, időskorban már 20-50%. A fertőzés bárkinél kialakulhat, aki körömgombával fertőzött helyen fordul meg. Fokozott rizikójúak az idősek, a cukorbetegek, az érbetegségben szenvedők, a sportolók, a konzervgyárban vagy fürdőhelyen dolgozók, illetve azok, akiket bizonyos gyógyszerek szedése hajlamosít a fertőzésre.

Elkerülni a körömgombát

Bizonyos higiéniai óvintézkedések megtétele komolyan csökkenti a körömgombával való fertőződés kockázatát.

ˇ Használjunk saját körömápoló készletet

ˇ Közös helyeken, zuhanyzókban, fürdőkben viseljünk papucsot

ˇ Hordjunk pamut alapanyagú zoknit

ˇ Zárt cipőket gyakran szellőztessük, szükség esetén fertőtlenítsük

ˇ Lábunkra, cipőnkbe szórjunk fungicid hatású hintőport, gombaölő lábsprayt, amellyel a láb (lábujjak közötti rész, talap) gombás fertőzésének, illetve a kellemetlen lábszag kialakulását is megelőzhetjük.

ˇ Ne lakkozzuk azokat a körmeinket, amelyek esetleg fertőzöttek lehetnek!

ˇ Mindenképp naponta váltsunk zoknit, harisnyát; vegyünk tisztát mindennap! Ne viseljünk túl szoros zoknit, illetve harisnyát!

ˇ Amennyiben lábgombásodást vagy egyéb lábfertőzést észlelünk, minden esetben kezeltessük!

ˇ Rendszeresen ellenőrizzük körmeinket, és amennyiben bármilyen problémát észlelünk, forduljunk bőrgyógyászhoz!

A körömgomba valóban betegség, és veszélyes is lehet!

A körömgomba fertőző, magától nem gyógyul meg. Kezelés nélkül átterjed a többi körömre, illetve másokat is megfertőzhet.

A fertőzött köröm a kórokozók "raktára", allergiát okozhat, komolyabb szövődmények is kialakulhatnak, pl. az ún. bakteriális cellulitis, ami egy lázzal, bőrpírral járó, főleg a lábon előforduló elváltozás, és kezelés nélkül akár életveszélyes is lehet.

Eredményes kezelés nélkül a körömgombásodás fájdalmassá is válhat. Ezért fontos orvoshoz fordulni azonnal, ha fennáll a gombás körömfertőzés gyanúja.

[Forrás: Open Communications]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!