A férfi és a változókor

2006-02-26 10:00:00    

A férfiak életében is elérkezik az az időszak, amikor szervezetük egyre több tünettel figyelmeztet az idő múlására. Gyakori probléma a prosztatamegbetegedést és a szexuális zavarok. Hogyan kerülhetők el?

Táplálkozás

Kerülendő a túlzott táplálékbevitel, csakúgy mint a sok hús és a zsír fogyasztása. Rostgazdag, sokoldalú táplálkozás javasolt, a minél több gyümölcs, zöldség.

Táplálékkiegészítők

A környezeti ártalmak, amilyen az ólom- és kadmiumszennyezések is, következtében fellépő egészségkárosodás kiküszöbölése érdekében C- és E-vitaminok szedése javasolt. A szelén, csakúgy mint a cink, sejtvédő hatással is rendelkezik.

Alkohol

Az alkohol egészségkárosító hatása elsősorban a májsejtek rongálásán alapul. A májban zajlik többek között a tesztoszteron hormon átalakítása ösztrogénné. Az előszeretettel alkoholt fogyasztók "sörhasa" nem elsősorban a magas kalóriabevitel következtében alakul ki, hanem inkább a máj magas "ösztrogéntermelése" játszik nagyobb szerepet. Az ösztrogén másik, kedvezőtlen hatása a prosztatanagyobbodás.

Dohányzás

Szakorvosok nem csak "dohányos lábról", de "dohányos péniszről" is beszélnek, az indok: az impotens férfiak között jóval nagyobb arányban fordulnak elő dohányosok (kiknek vérnyomása is magasabb), mint nem dohányzó társaik.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok, kedvezőtlenül befolyásolhatják a szexuális aktivitást. Potenciazavarok esetében tehát figyelembe kell venni egyes gyógyszerek hatásait is.

Prosztata-szűrővizsgálatok

Urológus és andrológus szakorvosok ajánlása szerint, a 40. életévtől évente, az 50.-től félévente ajánlatos szűrővizsgálaton átesni.

Vészjelzések

Már az első tünetek fellépésekor forduljunk mindenképpen szakorvoshoz. Ilyen tünetek lehetnek:

• éjszaka gyakorta fellépő vizelési inger,
• akadályozott vagy nem folyamatos vizelés,
• másodpercekig, esetleg percekig való várakozás a vizelés megindulására,
• a vizelés befejezése utáni "utócsorgás".

Szexualitás és a szívbetegségek

A szexuális kapcsolataink gyakorisága túlnyomórészt a szexualitáshoz való alapvető hozzáállásunktól függ, de meghatározó szerepet játszik benne a partnerkapcsolat intenzitása, valamint a szociális körülményeink is. Így vagy úgy, de gyakorta előforduló jelenség, hogy egyik vagy másik fél valamilyen betegségre való hivatkozásból igyekszik kivonni magát a számára már kötelező gyakorlatként értékelt szexuális "kötelezettség" alól. Nemritkán férfiak, alaptalanul félve az ágyban való szereplés kudarcától, a lehető legminimálisabbra korlátozzák szexuális aktivitásukat. Az is gyakran előfordul, hogy pszichoszociális faktorok játszanak közre, mint például egy idő előtti nyugdíjazás.

A statisztikák tanúsága szerint szív- és érrendszeri betegek esetében a szexuális aktivitás jóval kisebb kockázattal jár, mint azt általában gondolnánk. Nemi vágyaink kiteljesülésének csúcspontján a szívünk 120-at dobban percenként, mindössze 10–15 másodpercig, ami fizikai aktivitás (figyelembe véve az elhasznált oxigén mennyiségét is) megfelel a megszokottnál valamivel gyorsabb gyaloglásnak, illetve a normális ütemben végzett lépcsőzésnek.

Nyilvánvalóvá vált azonban az is, hogy az egyébként ritkán előforduló "szívhalál az ágyban" túlnyomórészt házasságon kívüli nemi aktusok közben, illetve után fordul elő a leggyakrabban, a kockázat, nem pedig a testet ért túlterhelés miatt – sokkal inkább a körülményekből adódó lelki túlterhelések következtében.

Időskori erekciós zavarok

• Gyakori hiba, hogy idősebb párok sokszor figyelmen kívül hagyják azt a körülményt, hogy az izgalmi állapotba való jutáshoz több időre lenne szükségük, mint fiatalabb éveikben.
• A Kinsey-tanulmány megállapította, hogy a 65 évesek 60–75 százaléka erekciós képesség teljében van.
• Az ejakulációhoz szükséges idő meghosszabbodik, ugyanakkor maga az orgazmus megrövidül az idő előrehaladtával.

Szex és sport

A fizikai aktivitás, kiváltképpen az úszás, kedvezően befolyásolja és egyben karbantartja szexuális aktivitásunkat. Azok a 70 éves férfiak, akik rendszeresen úsznak, kétszer gyakrabban élnek nemi életet, mint azok a társaik, akik semmilyen sporttevékenységet nem folytatnak.

Növényi hatóanyagok

• A tökmag potencianövelő és vízhajtó hatású.
• Az aranyvessző szintén vízhajtó.
• A rezgő nyárfa gyulladáscsillapító és nyugtató hatású.
• Virágporkivonatok befolyásolják azokat a hormonális változásokat, amelyek hatással vannak a prosztatamegbetegedésekre.

Andrológia

Az andrológia a férfi betegségeivel foglalkozó orvosi tudományág, amely kifejezetten a férfimeddőség problémájával, a férfiak szexuális zavaraival, illetve a férfi klimaxával foglalkozik. Napjainkra a tudományág önállósult, több országban orvosi szakvizsga, szakintézmények, szakfolyóiratok jelzik a folyamatot. Az andrológiai szemléletben fontos szerepet kap a férfiklimaxszal kapcsolatos jelenségek kezelése.

[Forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!