Együtt a tüdőrák ellen

2006-03-20 15:30:41    

2006-ot a Magyar Tüdőgyógyász Társaság "Együtt a tüdőrák ellen" jelszóval tüdőrákellenes évnek nyilvánította. Kevesen tudják, hogy Magyarország a tüdőrák-halálozás tekintetében világelső. Ez a betegség az egyik leggyakoribb halálok hazánkban, évente mintegy 8000 áldozatot követel, legtöbbet a daganatos betegségek között.

Mindezek miatt a Magyar Tüdőgyógyász Társaság egy összehangolt rendezvénysorozat segítségével minden eddiginél jobban, sokoldalúbban szeretné megismertetni a lakosságot ennek a betegségnek a mibenlétével és az azt elsődlegesen, 90-95 százalékban előidéző aktív és passzív dohányzás veszélyeivel. A lehető legszélesebb körben tudatosítani kívánja, hogy a dohányzás mellőzésével, ideértve a passzív dohányzást, vagyis mások füstjének beszívását is, a tüdődaganatok kialakulásának 90 százaléka megelőzhető lenne. Fel akarja hívni az emberek figyelmét arra, hogy a még panaszmentes állapotban történő korai felismerés - amihez elengedhetetlen lenne a 40 év feletti dohányosok rendszeres, a tüdőszűréshez hasonló évenkénti mellkasi röntgenvizsgálata - ennél a rendkívül súlyos betegségnél is életeket menthet!

Mi a tüdőrák?

A tüdőrák alatt a légcső és a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedését, a légutakat borító hámsejtekből kiinduló daganatos sejtburjánzást értjük. Attól függően, hogy a betegség mely szövetféleségből fejlődött ki, beszélünk laphámsejtes, mirigyhámsejtes, nagysejtes és kissejtes tüdőrákról. Ez utóbbi tekinthető a rosszindulatúság jegyeit leginkább magán viselő daganattípusnak.

A tüdőrák elterjedésére jellemző, hogy az összes rosszindulatú daganatféleséget tekintve ez a leggyakoribb. Számunkra kiemelt jelentőségű, mivel Magyarország világelső a tüdőrákos megbetegedések gyakoriságát tekintve. Évente mintegy nyolcezer ember hal meg hazánkban ebben a betegségben.

Tünetek

Nincsenek jellemző és kizárólagos tünetei ennek a betegségnek. Sokszor évekig növekedhet alattomosan, panaszok nélkül. A daganat elhelyezkedésétől függően (pl. centrális, vagy éppen a mellhártyával érintkező daganat) azonban okozhat fájdalmat, köhögést, nehézlégzést, vagy vérköpést. Ezek a tünetek általában már csak a betegség előrehaladott stádiumában jelennek meg. Ilyenkor a gyógykezelés esélyei szerényebbek.

Mit tegyen az, aki tüneteket észlel?

Aki elhúzódó, hetekig-hónapokig nem szűnő, improduktív, vagyis váladékürítéssel nem járó köhögést, elhúzódó vállfájdalmat, háti, vagy mellkasi fájdalmat érez, mindenképpen forduljon orvoshoz panaszával. Vérköpés esetén azonnal orvoshoz kell menni!

Hogyan ismerhető fel a betegség?

Mivel sokszor tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőrák, egyéb betegség kivizsgálása során véletlenül, illetve tüdőszűrés alkalmával fedezik fel. A röntgenvizsgálatok azonban csak a daganat gyanúját vethetik fel, a betegséget szövettani vagy sejttani vizsgálat igazolhatja. Ezért a röntgenvizsgálat alapján felvetett gyanú miatt tüdőtükrözés vagy tüdőbiopszia válhat szükségessé.

Mi hajlamosít a betegségre?

Bizonyított, hogy a tüdőrák legfontosabb kiváltó oka a dohányzás. A cigarettafüstben lévő rákkeltő anyagok (pl. kátrány) éveken, évtizedeken keresztül irritálják, rákkeltő hatásként érik a hörgők nyálkahártyájának hámsejtjeit. Végeredményképpen daganatos sejtburjánzáshoz vezethetnek. Kimutatták, hogy a rendszeresen dohányzók 15-ször gyakrabban szenvednek tüdőrákban, mint a nem dohányzók.

A dohányzás mellett egyéni hajlamosító tényezőknek, bizonyos enzimtípusoknak is szerepe lehet a betegség kialakulásában, hiszen nem minden dohányos kap tüdőrákot. Egyes enzimtípusok a dohányzással együtt kifejezetten megnövelik a tüdőrák kockázatát. A tüdőrák nem örökölhető betegség, de az enzim típusok igen, s így bizonyos értelemben a betegségre való hajlam is.

Gyógyítható-e a tüdőrák?

Az időben elvégzett radikális operáció jelenti a teljes gyógyulás esélyét. A korai felfedezés lehetőségét a tüdőszűrés jelentheti. Ezért is indokolt a negyvenévesnél idősebb, rendszeresen dohányzók évenkénti mellkasröntgen-szűrővizsgálata.

Akit valamilyen ok miatt nem lehet megoperálni, azoknál sugárterápia, vagy gyógyszeres, ún. kemoterápia-, vagy citosztatikus kezelés segíthet. Ez utóbbiak esetében, ha nem is várhatjuk a teljes gyógyulást, de hosszú ideig jelenthetnek tünetmentességet a beteg számára. Ezek az emberek rendkívül nagy élniakarásról tesznek tanúbizonyságot, s ehhez is további segítséget ad a kezelés. A folyamatos kutatások eredményeként évről évre mind hatásosabb és kevesebb mellékhatással rendelkező gyógymóddal rendelkezünk. Reményt jelenthet a molekuláris terápia térhódítása a tüdőrák gyógykezelésében is, már az elkövetkező években.

A sugárkezelés fontossága megkérdőjelezhetetlen a tüdőrák esetében. A gyógyszeres kezeléssel kombináltan, vagy néha önmagában is a betegség javulását, tünetmentességét eredményezheti.

Ha valamilyen ok miatt nem kerülhet sor ezekre a daganatellenes kezelésekre, akkor is van mód arra, hogy segítsünk a tüdőrákban szenvedőknek. Az ún. "legjobb támogató kezelés" révén csillapítható a fájdalom, a fulladás, a köhögés, bármilyen egyéb panasz. Teljesebbé válhat még a súlyos betegek élete is.

Megelőzhető-e a betegség?

A tüdőrák kialakulásának a kockázata csökkenthető azzal, ha valaki nem dohányzik, vagy leszokik a cigarettáról. Még egy évtizedeken keresztül dohányzó ember esetében is csökkenthető a kockázat. A cigaretta elhagyását követően mintegy öt-hat évvel feleződik, s tíz-tizenöt év elteltével a nem dohányzókéhoz közelít a kockázat.

Ki adhat tanácsot, ki nyújthat segítséget?

Azok számára, akik valamilyen panaszuk miatt orvoshoz kívánnak fordulni, vagy le szeretnének szokni a dohányzásról, a háziorvos és a gyógyszerész mellett a területi tüdőgondozó tüdőgyógyász szakorvosai rendelkezésre állnak vizsgálatokkal és tanácsadással egyaránt.

[forrás: A Magyar Tüdőgyógyász Társaság szakmai anyagából]

A gyógyszerész tanácsa

A dohányzásról való leszokást többféle készítmény segítheti. Vannak külsőleges és belsőleges szerek, nikotintartalmúak és nikotinmentesek is. Mindezekről a gyógyszertárban felvilágosítást adnak a szakemberek.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!