Nordic walking - az új tömegsport

2006-05-10 09:48:19    

A nordic walking egészséges mozgásfajta, mely eredetileg északon, pontosabban a finn síelők edzéseként született és nagyon gyorsan elterjedt...

A különös inkább az volt, hogy nagyapáink szép faragott, díszes sétabotjai helyett a modern kor sétálói többnyire igazi síbotot használtak mindkét kezükben, és a séta is valahogy gyorsabb volt, a hétvégi kirándulók majdhogynem kocogtak a zöldben, az erdőben, a hegyekben.

Ma már tudom, hogy nem egy különös hóbort, régi idők mozija, akarom mondani sétája, hanem egy robbanásszerűen terjedő tömegsport, a nordic walking születésének tanúja voltam. Hiszen ez az egészséges mozgásfajta, mely eredetileg északon, pontosabban a finn síelők edzéseként született, Skandináviából húzódott le délre, és nagyon gyorsan elterjedt. Ma már egész Európában, de a tengerentúlon is igazi konkurenciája a gyaloglásnak, a kocogásnak. Tán még a sífutásnak is, hisz eredetileg a havas vidékeken egészítette ki a téli sportokat. Szóval amolyan "öszvérmegoldás", ám annak minden pejoratív, negatív értelme nélkül.

Ugyanis nagyon jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Átmozgatja, erősíti, edzi a szervezetet, az egész izomzatot, elsősorban a gerinc mély hátizmait, és persze a lábakat. Eközben nem terheli meg a szervezetet annyira, mint akár a sima séta, hisz a botok valamelyest biztonságot adnak, átveszik a terhet. Idősebbek azért is kedvelik, mert kényesebb egyensúlyérzetük, eséstől való - jogos - félelmük ellen is a szó szoros értelmében támaszt, biztonságot nyújt. Valamint nem ró akkora terhet a kényesebb ízületekre, így a térdre és a bokára, mint amilyen a szökdécseléssel járó futás.

Szívbetegeknek kiemelten ajánlják: egyenletes, nem nagy terhelés, jót tesz a vérkeringésnek, és csak kis mértékben emeli meg a pulzust. Fokozza az anyagcserét, a katabolizmust - elhízottaknak kifejezetten használ. Ráadásul bármikor abbahagyható, megpihenhet közben az ember. Aki kocogott, az tudja, hogy a "belső hajtóerő" nem nagyon engedi a futót megállni, amíg nem teljesíti az aznapra kijelölt penzumát. Itt engedi.

Egyébként a nordic walking ma már részese lett egy sor rehabilitációs gyógyeljárásnak, így az infarktuson és az agyvérzésen átesettek felépülését segítő gyógytornának is. Erről bárki meggyőződhet, aki ráklikkel az interneten a nordic walking címszóra: cikkek tucatjai foglalkoznak ezzel a meglepően effektív terápiás hatásával.

És hát jót tesz a léleknek is, mint egyébként minden sport, minden mozgásfajta is. A szabadban, a természetben, a hegyekben a kikapcsolódás nemcsak a testet lazítja el, hanem nyugtat, oldja a feszültséget is. Az idősek pont olyan hiúk maradnak - örök emberi tulajdonság -, mint a fiatalok. Nem szeretnek gyengének látszani. Szívesebben használnak hát síbotot, mint igazi botot.

Még a városban is. Ugyanis ott is terjed a nordic walking. Ilyenkor persze a bot hegyes végére gumiköpenyt húznak - ez mindig ajánlatos, amikor nincs hó, vagy féltjük a kocogás terepét a földbe szúrt lyukaktól.

A nordic walking üzlet is - ha nem is akkora, mint az eszközigényesebb más sportfajták, például a síelés. De azért tömegsport, s abban mindig van pénz - százezrek, talán már milliók űzik világszerte. Márpedig a botok minősége is igen változó. Nyilván a könnyű, karbonból készült, a könyököt jobban kímélő botok drágábbak, akár 50 ezer forintba vagy akár többe kerülhetnek. Vannak - szintén nem olcsó - összecsukható, tehát akár a táskában is hordozható fajtái, ám az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ha az ember leküzdi a sznobériáját, bármilyen filléres síbot is megteszi.

Akárhogy is, érdemes megismerkedni, megbarátkozni Magyarországon is ezzel az új mozgásformával. Biztos vagyok benne, hogy a nordic walkingot űzők táborának remélhetőleg egyre több tagja rövid időn belül nálunk sem számít többé csodabogárnak.

Nagy János

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!