Influenza – még nem késő védőoltást kérni!

0
956

2014. december 29. és 2015. január 4. között az országban 3700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az Országos Epidemiológiai Központ heti jelentése szerint hazánkban még nem terjed járványosan az influenza, így még nem késtek el azok, akik védőoltással szeretnének védekezni a kellemetlen tünetekkel járó, és akár súlyos szövődményekhez is vezető betegség ellen.

Európa számos országában hétről-hétre emelkedik az influenzás betegek száma, több országban kiterjedt influenzajárvány van. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) részére jelentést küldő országok közül Svédország, Anglia, Hollandia és Portugália is ezek közé tartozik.

 

Az influenzavírusok folyamatosan változnak

Emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden influenzaszezonban folyamatosan figyeli, hogy mely vírustörzsek okozzák a megbetegedéseket. Erre támaszkodva határozzák meg minden év februárjában, hogy a következő szezonban alkalmazandó vakcinák milyen influenza-vírustörzseket tartalmazzanak. Az influenzavírus azonban ezt követően is változhat. A szezonális influenza elleni oltóanyag az idén az alábbi komponensekből áll.

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
  • A/Texas/50/2012 (H3N2)
  • B/Massachusetts/2/2012

Bár az eddigi eredmények szerint az idei szezonban a betegekből kimutatott influenza A(H3N2) vírusok többségének antigénszerkezete eltér az oltóanyagban található vírustörzsekétől, de az úgynevezett keresztvédelem révén az influenza A(H3N2) vírustörzsek okozta fertőzések esetén is nyújt bizonyos védettséget a védőoltás, jelentősen csökkentve a súlyos szövődmények és az influenza okozta halálozás veszélyét.

Európában a betegekből azonosított influenza A(H1N1) és az influenza B vírustörzsek megfelelnek az oltóanyagban található törzseknek, így a vakcina ezen két komponense megfelelő védettséget biztosít az oltottak számára.

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az ECDC és a WHO is egyértelműen javasolja az influenza elleni védőoltásokat ebben a szezonban is.

Akinek különösen ajánlott a védőoltás

A 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a térítésmentes influenza elleni védőoltást. (A jogosultak köréről részletesebben a www.antsz.hu oldalon az „Influenza” menüpontban, illetve háziorvosuktól tájékozódhatnak.) Az idén is többféle influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

 

 

Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala