Köhögés

2006-05-12 10:36:19    

Az őszi-téli időszak kellemetlen tünete - főleg közösségbe járó gyermeknél - a köhögés, amely sok esetben elhúzódó, és enyhe formában ugyan, de egész ősszel és télen jellemző. A gyakori, sokszor fullasztó köhögés megviseli a beteget, de hozzátartozóit is, hisz a gyermek köhögését nehéz hallgatni. Az elhúzódó köhögés türelmetlenné tesz bennünket, szülőket és orvosokat egyformán.

Még az alapbetegség gyógyulását követően sincs nyugtunk, hisz ne feledjük: a köhögés a légúti fertőzést követően még hosszú ideig megmaradhat!

Nem könnyű diagnózis

Egyes esetekben, szinte a köhögés alapján is diagnosztizálható maga a kiváltó kór. Ezért is kérdi gyakran az orvos: hogyan köhög a beteg?

A kérdésre nem mindig könnyű a válasz. Még maga a köhögés jellege is változhat, mert másként köhöghet a beteg nappal, mint éjszaka. Máskor a kezdeti száraz köhögés később hurutossá változhat stb.

Száraz, szapora köhögés jellemzi a kisgyermekkorban gyakori felső légúti megbetegedéseket (orrmandula-gyulladást, náthát, légcsőhurutot). Éjszaka általában többet köhögnek a betegek. A köhögés során váladék nem ürül, ezért nevezik száraznak. Igen elhúzódó lehet, és akad olyan beteg, aki minden kezelés ellenére átköhögi a telet.

Hársfatea és párásítás

Fűtési idényben a lakás levegője száraz. Aki nyitott szájjal alszik, annak gyorsabban kiszárad a légcsöve, ez is köhögéshez vezet. Ilyen esetben segíthet nagymamáink gyógyszere, a mézes hársfatea. Fontos, hogy a hálószobában ne legyen nagyon meleg. Ha van rá lehetőség, nyissunk ablakot és párásítsunk.

A veszélyes pszeudokrupp

Ugató köhögés, rekedtség, nehezített belégzés jellemzi a pszeudokruppot. Oka a hangszalagok alatti terület hirtelen duzzanata. Leggyakrabban éjszaka, rohamszerűen jelentkezik. Az addig általában jó állapotban lévő kisgyerek arra riad fel, hogy fuldokolva, ugatva köhög, rémülten, rekedt hangon, esetleg hangtalanul sír, levegő után kapkod. A kórkép ijesztő és veszélyes.

Azonnal hívjunk orvosi ügyeletet!

Ameddig az orvos megérkezik, tárjuk ki az ablakot, hogy a gyermek hűvös levegőt lélegezhessen be. Az ugyanis enyhíti a tüneteket (volt olyan kisfiú, akinek az használt, ha a nyitott hűtőszekrény elé vitték). Van, akinél 3-5 éves koráig többször előfordul a pszeudokrupp. Az ő esetében célszerű megbeszélni a kezelőorvossal, hogy az orvos megérkezéséig milyen gyógyszert adhatnak be.

Hörghurut és tüdőgyulladás

Hurutos, nedves köhögés inkább az alsó légutak betegségére, hörghurutra vagy tüdőgyulladásra utal. Legtöbbször néhány napos száraz köhögés után jelentkezik. A gyulladás során a hörgők falán nyákos, gennyes váladék képződik, ezt köhögi föl a beteg. A köhögés ebben az esetben védekezés a váladék eltávolítására. Ezért helytelen a köhögést elfojtó köhögéscsillapítók adása.

A betegség kezelésében nyákoldók, bő teáztatás, megfelelő párásítás játszik szerepet. Amennyiben baktérium a kórokozó, antibiotikum adása is szükséges.

És sok minden más

A felsoroltakon kívül még számos köhögéstípus is előfordulhat, az idegentest-félrenyelés után hirtelen kezdődő, fuldokló, száraz köhögéstől az idült betegségeket kísérő elhúzódó nedves köhögésen át az asztmás betegek szűnni nem akaró, fullasztó köhögéséig bezárólag. Ezek részletes tárgyalása meghaladja a cikk kereteit.

Egy valami azonban minden esetben nagyon fontos: a beteg, köhögős gyermekek környezetében tilos a dohányzás!

dr. Boross Gábor
gyermekgyógyász szakorvos

A gyógyszerész tanácsa

A köhögés amilyen ártalmatlannak tűnik, olyan veszélyes is lehet. Fontos tisztázni különböző dolgokat, mióta tart a köhögés, hirtelen kezdődött-e, változott-e időközben, milyen tényezők befolyásolják (hideg levegő, beszéd, napszak stb.), jár-e fájdalommal, milyen érzetet okoz, száraz-e vagy produktív stb. A köhögés gyógyítása lényegében az alapbetegség kezelésében áll. A gyógyszerész tanácsot tud adni a betegnek, mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulnia vagy az öngyógyítás keretében köhögéscsillapító vagy köptetőszerre van-e szüksége, netán megfelelő-e valamely gyógytea vagy természetes anyag.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!