Gyulladásos bőrbetegségekről röviden

2006-05-15 10:03:36    

A bőr a test legnagyobb szerve. Elválaszt minket a külvilágtól és véd az onnan érkező káros hatásoktól (hideg, meleg, napfény, maró hatású vegyszerek, mérgek, kórokozók stb.).

Elválaszt, de össze is köt minket a külvilággal; épsége, hibátlan működése biztosítja, hogy testünk harmóniában éljen az őt körülvevő világgal.

Válaszol a környezeti ingerekre, így pl. napfény hatására gyulladásba jön, kipirul, lehámlik. A savas, lúgos tisztítószerek első lépésben csak kiszárítják a bőrünket, majd ha rendszeres marad a kapcsolat, makacs bőrgyulladást eredményeznek. Ha megszúrja egy tüske a kezünket, immunrendszerünk a sérülés körül gyulladásos gyűrűvel vet gátat a bekerült baktériumok terjedésének.

Láthatjuk, a gyulladás bőrünknek természetes válaszreakciója. A gyulladt bőr piros, viszket, hámlik, olykor hólyagos, súlyosabb esetben ki is sebesedik.

Ugyanezeket a bőrtüneteket láthatjuk ekcémában is, de ilyenkor azok a fokozott egyéni túlérzékenység miatt alakulnak ki. A tünetek elcsendesednek, majd visszatérnek.

Más, leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség, a pikkelysömör nem allergiás eredetű. A tünetek létrejöttében jelentős szerepet játszik a bőr megváltozott gyulladásos válaszkészsége is. Szintén egy életen át hű kísérője marad a rá hajlamos embernek. A pikkelysömör nem fertőző, de a legtöbb hozzá nem értő ember visszataszítónak tartja. Kezelésében számtalan egyre korszerűbb külső, belső gyógyeljárás alkalmazható.

dr. Nagy Lídia
bőrgyógyász szakorvos

h i r d e t é s

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!