Gyulladásos bőrbetegségekről röviden

2006-05-15 10:03:36    

A bőr a test legnagyobb szerve. Elválaszt minket a külvilágtól és véd az onnan érkező káros hatásoktól (hideg, meleg, napfény, maró hatású vegyszerek, mérgek, kórokozók stb.).

Elválaszt, de össze is köt minket a külvilággal; épsége, hibátlan működése biztosítja, hogy testünk harmóniában éljen az őt körülvevő világgal.

Válaszol a környezeti ingerekre, így pl. napfény hatására gyulladásba jön, kipirul, lehámlik. A savas, lúgos tisztítószerek első lépésben csak kiszárítják a bőrünket, majd ha rendszeres marad a kapcsolat, makacs bőrgyulladást eredményeznek. Ha megszúrja egy tüske a kezünket, immunrendszerünk a sérülés körül gyulladásos gyűrűvel vet gátat a bekerült baktériumok terjedésének.

Láthatjuk, a gyulladás bőrünknek természetes válaszreakciója. A gyulladt bőr piros, viszket, hámlik, olykor hólyagos, súlyosabb esetben ki is sebesedik.

Ugyanezeket a bőrtüneteket láthatjuk ekcémában is, de ilyenkor azok a fokozott egyéni túlérzékenység miatt alakulnak ki. A tünetek elcsendesednek, majd visszatérnek.

Más, leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség, a pikkelysömör nem allergiás eredetű. A tünetek létrejöttében jelentős szerepet játszik a bőr megváltozott gyulladásos válaszkészsége is. Szintén egy életen át hű kísérője marad a rá hajlamos embernek. A pikkelysömör nem fertőző, de a legtöbb hozzá nem értő ember visszataszítónak tartja. Kezelésében számtalan egyre korszerűbb külső, belső gyógyeljárás alkalmazható.

dr. Nagy Lídia
bőrgyógyász szakorvos

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!